To partier står på spring: Vil overhale DF højre om

To højrepartier kæmper for at komme i Folketinget. DF kan godt forstå, hvis vælgerne er frustrerede

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige. (Privatfoto)
Pernille Vermund fra Nye Borgerlige. (Privatfoto)

På Christiansborg er Dansk Folkeparti den ukronede konge af udlændingestramninger. Men partiet kan blive udfordret på tronen, hvis to nye partier får magt, som de har agt.

Nye Borgerlige og Danskernes Parti samler lige nu vælgererklæringer for at blive opstillingsberettigede før næste valg.

Udfordringen for nye partier er som bekendt at finde et ledigt standpunkt i det politiske landskab. Og her mener begge partier at have fundet vejen: En strammere udlændingepolitik.

- Det seneste års udlændingestramninger er ren symptombehandling, siger Pernille Vermund, formand i Nye Borgerlige.

Vælgere savner strammere politik
Hos Danskernes Parti mener formand Daniel Carlsen, at DF fører 'en helt ualmindelig slap udlændingepolitik'.

Spørgsmålet er, om der er nok vælgere, der er enige i den analyse. Sidste år viste en måling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at knap 13 procent af vælgerne 'savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end DF'.

Danskernes Parti giver det mest vidtgående bud og vil stoppe al ikkevestlig indvandring.

- Og et indvandringsstop er ikke længere nok i sig selv. Vi er også nødt til at hjemsende ikkevestlige folk, siger Daniel Carlsen.

DF: Tager afstand fra nazister
Et forslag, som både Nye Borgerlige og DF tager afstand fra. Pernille Vermund kalder Danskernes Parti 'en lynafleder' for de yderliggående vælgere.

Hos DF er udlændingeordfører Martin Henriksen ked af at blive sammenlignet med Danskernes Parti, som han kalder nazistisk.

Derimod kan han godt forstå, at der er mange, der synes, at Nye Borgerlige er interessante.

- Jeg tror, der er mange, der i frustration tænker, at Nye Borgerlige er et sted, de kan søge til. Mange har nok ikke opdaget, hvor mange stramninger der er blevet vedtaget det seneste år. Det skal vi være bedre til at fortælle, siger han.

Frygter ikke konkurrence
Nye Borgerlige nærmer sig 1300 medlemmer og tæller en håndfuld byrådsmedlemmer, der er hoppet fra DF. Det er der ifølge partiformanden en god grund til: DF opnår ikke nok stramninger. Pernille Vermund lover at stå hårdere fast på sine krav.

Martin Henriksen frygter 'som sådan' ikke konkurrencen fra det nye parti.

- Det er min opfattelse, at Nye Borgerliges udlændingepolitik ikke er strammere end Dansk Folkepartis, hvorfor det dybest set ikke giver mening at skifte parti pga. den del. Jeg ser sådan på det, at den største forskel vel er, at de vil tage et opgør med danskernes adgang til dele af velfærdssamfundet. Det vil vi ikke. DF vil stoppe, alternativt begrænse den ikke vestlige indvandring, og den linje ændrer vi ikke, siger Martin Henriksen.

Kan vælte regeringen
Han forsætter:

- Vi kan godt vælte regeringen, hvis den ikke leverer på vores ultimatum. Men så kommer Uffe Elbæk og Morten Østergaard bare til at styre udlændingepolitikken.

Pernille Vermund foreslår at spare 60 milliarder kroner årligt på ikkevestlige indvandrere:

- Vi skal udtræde af flygtningekonventionen og stoppe alle sociale ydelser til udlændinge. Vi skal udvise enhver udlænding, der begår kriminalitet og blive langt mere restriktive med at uddele statsborgerskab.

1 af 2 Daniel Carlsen står i spidsen for Danskernes Parti, der er klar til at høste DF's vælgere, hvis de bliver for utilfredse med partiets udlændingepolitik. (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 2 Pernille Vermund fra Nye Borgerlige. (Privatfoto)
533 kommentarer
Vis kommentarer