Tøver med asylnødbremse

Tyrkiet har åbnet sine grænser. Den danske regering vil undgå massiv tilstrømning af flygtninge og migranter, men asylnødbremsen bliver ikke trukket endnu

Det er nye billeder som disse, hvor migranter strømmer over grænsen til Grækenland, der får den danske regering til at reagere. Video: AP/Reuters/Ritzau Scanpix:

Regeringen tøver med at bruge den såkaldte asylnødbremse, hvis tusindvis af flygtninge og migranter tager turen op igennem Europa og banker på ved Danmarks grænser.

Det er meldingen fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar sendt til landets medier.

Tyrkiet: 76.358 flygtninge på vej mod Europa

Ordene kommer, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, lørdag meddelte, at han åbner Tyrkiets grænser. Derved kan migranter få adgang ind i Europa.

Asylnødbremsen kan iværksættes, hvis antallet af asylansøgere pludselig skulle stige drastisk. Som det eksempelvis var tilfældet i 2015.

- Med den såkaldte nødbremse kan vi midlertidigt lukke grænsen for asylansøgere, hvis der er tale om en krisesituation, hvor Dublinsamarbejdet reelt er holdt op med at fungere.

- Der er vi ikke endnu. Men det er et redskab, som vi selvfølgelig er klar til at bruge, hvis betingelserne for det er opfyldt, siger ministeren.

Med beskeden skuffer Mattias Tesfaye givetvis Kristian Thulesen Dahl, DF's formand.

Han ønsker nemlig nødbremsen trukket.

Erdogans mål er formentlig at presse europæiske regeringer til at vise mere støtte i den konflikt, som Tyrkiet har med den syriske regeringshær i den nordlige syriske provins Idlib.

Her mistede 34 tyrkiske soldater livet torsdag ved et luftangreb.

Et af Erdogans krav er, at EU skal tage imod flere flygtninge fra Syrien. Tyrkiet giver det syriske luftvåben skylden for angrebet. Rusland støtter militært det syriske regime og har deltaget i flyangreb i Idlib.