Tog fusen på DF-boss: Ham her sagde Tulle nej til

Dansk Folkeparti med formanden Kristian Thulesen Dahl i spidsen var imod, at det unge supertalent Pione Sisto fra FCM blev dansk statsborger i december

Billedet blev taget under en live-udsendelse på TV 2. (Foto: Morten Østergaard)
Billedet blev taget under en live-udsendelse på TV 2. (Foto: Morten Østergaard)

I går blev det unge FCM-supertalent Pione Sisto matchvinder for det danske U21-landshold i EM-åbningskampen mod Tjekkiet.

Men havde det stået til Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl, så var Sisto ikke blevet dansk statsborger.

Han og partiet stemte således som de eneste i mod, at Sisto sammen med 1607 andre personer fik tildelt et dansk statsborgerskab tilbage i december sidste år. Sisto var i øvrigt nummer 462 på listen, som du kan se her.

Det ville Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) gerne markere i dag grundet Ekstra Bladets sportsforside, der viser Sisto sammen med #EngangVarJegFlygtning.

Dansk fodbold Ekstra Bladet-forside vækker opsigt: Derfor gjorde vi det

Sisto-forsiden

Forsiden forestiller FC Midtjyllands Pione Sisto, der onsdag aften blev matchvinder for det danske U21-landshold med sin scoring til 2-1 i EM-åbningskampen mod Tjekkiet.

Billedet af den unge spiller er ledsaget af teksten:

- 'I dag er jeg dansk matchvinder #EngangVarJegFlygtning'.

Hashtagget hentyder til den kampagne, som politikeren fra De Radikale Samira Nawa Amini startede på de sociale medier for at sætte fokus på positive historier om flygtninge i Danmark.

Da de tidligt i morges begge var live igennem på TV 2, hev han forsiden frem ud af det blå og gav den til en overrasket DF-formand, mens han derefter tog et hurtigt billede af det, som han lagde ud på de sociale medier.

- Jeg må jo erkende, at jeg nok tog fusen på ham, da jeg hev den op af baglommen, siger Østergaard til Ekstra Bladet.

FC Midtjylland Julegave til Olsen: Sisto bliver dansk

Morten Østergaard forklarer her lidt mere om baggrunden for spøgen.

- Jeg så forsiden sent i aftes, da den kom ud, og da jeg så skulle møde Kristian tidligt i Go´Morgen Danmark tænkte jeg, at det kunne være sjovt.

- Han og jeg har begge stor interesse i fodbold. Han er FCM-fan og derfor antageligt også fan af Sisto, og derfor er det jo lidt sjovt, når det også var en af mine kollegaer, som startede #EngangVarJegFlygtning.

Pione Sisto selv havde ikke mange kommentarer til selve forsiden, da vi viste ham den i Prag. (Foto: Lars Poulsen)

Alvor bag
Selvom der er tale om en gimmick, så ligger der selvfølgelig også alvor bag, forklarer han.

- Der er jo en spøg, men også med den alvor, at hvis alle havde stemt nej ligesom Dansk Folkeparti, så havde han ikke været dansk statsborger nu. Så var målet ikke blevet scoret. Det skulle blandt andet illustrere en forskel på dem og os, men også sætte flygtningedebatten lidt i relief, siger han.

Thulesen Dahl: Derfor stemte vi nej
Selvom Thulesen Dahl tog spøgen med et smil, så er han ikke overraskende uenig med Østergaard om selve substansen.

- I Folketinget bliver vi bedt om at tage stilling til, om alle 1607 personer skal have dansk statsborgerskab. Der er uden tvivl mange, som har fortjent at få dansk statsborgerskab, men omkring en tredjedel er kommet på baggrund af en dispensation. De lever derfor ikke op til nogle af vores krav omkring eksempelvis sprogkrav, kendskab til danske samfundsforhold og kriminalitet osv.

Grundet denne tredjedel ville han ikke stemme ja.

- Problemet er, at man bunker alle 1607 personer sammen, så vi ender med at skulle stemme ja eller nej til dem alle sammen. Derfor kan vi ikke støtte det samlede lovforslag.

I forhold til Sisto er han dog glad for, at det unge talent nu er dansk statsborger. 

- Jeg tror ikke, at Sisto er kommet på baggrund af en dispensation. Han har formentlig levet helt op til vores krav, så det er meget fint, at han har fået tilbuddet om statsborgerskab.

Morten Østergaard fortæller, at han ikke var sikker på, at Thulesen Dahl forstod budskabet, da han fik overrakt forsiden, men det var han, forsikrer DF-formanden.

- Den var jeg helt med på, da jeg tager avisen. Det er politisk drilleri, og det er helt fint. Jeg har selv gjort det med ham så sent som i går, siger han.

- Her gav jeg ham en dansk garder-figur fra Kay Bojesen med budskabet om, vi skal værne om det danske, og det tog han jo også godt imod, siger han.

312 kommentarer
Vis kommentarer