Topfigur i Alternativet skrider i protest mod Uffe

Alternativets stifter, Uffe Elbæk, udnytter sin magt til egen fordel, lyder det fra partiets næstforperson, som nu har meldt sig ind i Socialdemokratiet

Foto Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Alternativets stifter og politiske leder, Uffe Elbæk, misbruger sin magt til gavn for egne interesser.

Sådan lyder det fra Alternativet næstforperson og medlem af hovedbestyrelsen, Vilhelm Stamp Nordahl Møller. Han har efter intern uro nu valgt at forlade partiet.

Det skriver han i et opslag på Facebook.

- Jeg har truffet en utroligt svær beslutning. Det er dog en beslutning, som jeg mener er nødvendig, og som jeg gerne vil dele med jer. Jeg har i dag valgt at melde mig ud af Alternativet, skriver han.

Vilhelm Stamp Nordal Møller kommer med en lang række kritikpunkter af Alternativets politiske ledelse.

- Efter at have indtrådt i 'partiledelsen', har jeg været vidne til flere begivenheder, som gør, at jeg ikke længere kan støtte op om den politiske ledelse i Alternativet – og jeg kan derpå konkludere, at det ikke er muligt for mig, at leve op til ansvaret som næstforperson for hovedbestyrelsen, skriver han.

Han skriver derudover, at hans 'anker baserer sig primært på en enkelt persons handlinger og ord'.

Han skriver, at det drejer sig om stifter og politisk leder af partiet. Han nævner ikke Uffe Elbæks navn, men han har oplyst til Berlingske, at det er ham, han omtaler.

'At være stifter og politisk leder af et parti, er et kæmpe ansvar, hvor der automatisk medfølger en massiv uformel magt. Det kræver en stor integritet og professionalisme at leve op til det ansvar, og udøve den magt på retfærdig vis. Nogle vokser med opgaven, andre ender med at udnytte deres position til eget incitament – jeg oplever at sidste scenarie er tilfældet hos Alternativet', skriver Vilhelm Stamp Nordahl Møller og fortsætter sin kritik:

'Jeg har set den pågældende person hænge medlemmer og hårdtarbejdende frivillige ud til møder med repræsentanter fra store dele af baglandet. Jeg har også set den pågældende person stille spørgsmålstegn ved helt basale dele af partiets medlemsdemokrati. Principper har været ikke eksisterende, og magten er blevet brugt beregnende og til gavn for egne interesser'.

Han skriver også i opslaget, at han allerede har meldt sig ind i Socialdemokratiet.

- Jeg ser, at Socialdemokratiet har nogle strukturer, der anerkender og accepterer uenigheder, og ikke prøver at dysse dem ned, men derimod omdanne disse uenigheder til en fælles styrke.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Uffe Elbæk.