Tordner mod luksus-udvalg: - Kraftedeme ikke i orden

Næstformand hos Landsforeningen for Socialpædagoger, Jan Hoby, er langt fra tilfreds med Børne- og Ungdomsudvalgets dyre vaner. Hyklerisk, mener han

Det er dyre skridt, Børne- og Ungdomsudvalget har taget sig. Foto/redigering: Lasse Brøndal.

Hykleri og det skriger til himlen.

Det er næstformand hos Landsforeningen for Socialpædagoger, Jan Hobys, reaktioner på de bilag, der viser, hvordan Børne- og Ungdomsudvalget har holdt deres budgetseminarer i 2019 på henholdsvis Nimb i Tivoli og Comwell Hotel.

- Når vi skal spare så meget og vende hver en krone, hvorfor fanden skal de så sidde og spise på Nimb, når det ligger fem minutter fra deres mødelokale. Der er rigtig meget hykleri derude, og hvis man tænker på, hvordan medlemmerne kæfter op om alt muligt, og så sidder de bare og guffer den.

- Det skriger til himlen. Jeg har talt med flere medlemmer, der har sagt, at det er kraftedeme ikke i orden og helt vanvittigt, siger Jan Hoby til Ekstra Bladet.

Julegaven sparet væk
Næstformanden er især fortørnet over, at kommunen netop har valgt at spare julegaverne væk. Det fremgik af udvalgets nye regnskabsinstruks, der trådte i kraft 1. oktober.

'Med mindre der er tale om jubilæum/pensionering, må der således ikke gives jule- eller andre højtidsgaver til medarbejderne', står der i instruksen.

- Det er et udtryk for, at de tilbud, som politikerne har i udstillingsvinduet, det har de ikke i baglokalet. Det synes jeg er et stort problem. Vi må ikke give en julegave til 250 kroner, mens de flotter sig, siger han til Ekstra Bladet.

Meget uforståeligt
Samtidig fortæller Jan Hoby, at når de holder deres møder i HovedMed (Et udvalg er sat i verden for at drøfte medarbejdernes arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold på tværs af forvaltningen red.), så foregår det i mere primitive rammer.

- Vi får stillet rådhusets lokaler,eller en skole til rådighed. Hvorfor kunne de ikke holde deres seminar på en folkeskole eller i en daginstitution, ligesom os andre? Hvad er det, der gør, at de træffer bedre beslutninger, når de bor på hotel eller spiser en dyr middag. De bor alle sammen nær København, så hvorfor tager de ikke bare hjem og overnatte. De kan sidde på rådhuset, på et bibliotek eller en skole

- Der er masser faciliteter, hvor man kan få lavet mad til en helt anden pris. Købehavns Madhus har et eat-projekt, der leverer mad til elever eksempelvis. Det er meget uforståeligt, at folk, der slår sig op på at være ansvarlige og kære sig om velfærd, beder institutionerne om at vende hver en krone, og så har de fri adgang til fest og farver, siger han til Ekstra Bladet.

Børne- og Ungdomsudvalget spiste for 28.105 kroner på Restaurant Nimb Brasserie 28. august 2019. Turen på Hotel Comwell kostede 50.401 plus en bustur på 4909 kroner.

Se bilagene herunder:

Bilag fra Hotel Comwell

13 politikere overnattede på hotellet efter seminaret. Kun Maria Frej, Jens-Kristian Lütken og Tommy Petersen havde ikke fået et værelse. Det havde til gengæld kontorchef Nina Hemmersam, kontorchef Sti Andreas Garde, sekretariatschef Tine Weber, ressourcedirektør Nicolai Kragh Petersen, faglig direktør Camilla Niebuhr og centerchef Mette Seneca Kløve. De tre sidste deltagere har efter sigende klaret at køre hjem efter mødet.

Går i små sko
Ekstra Bladet har af flere omgange forsøgt at få et interview med børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S). I første omgang fik vi tilsendt et skriftligt svar, men det var ikke nok.

Knap en uge senere lykkedes det dog at fange ham på telefonen, og borgmesteren er klar i mælet. Han mener, at det hele er indenfor rammerne af, hvad de kan tillade sig.

Interview med Jesper Christensen (S)

- Hvad taler I om på sådan et budgetseminar?

Jeg vil sige, at det er et af de vigtigste møder på hele året. Det er her, vi sætter rammerne for, hvordan budgettet skal skrues sammen, og hvordan pengene skal fordeles på området i kommunen, siger Jesper Christensen.

- Men det er vel også et sparemøde?

- Ja, det er klart, at vi taler om, der er nogle områder, hvor kommunen kan spare penge eller omfordele, de resurser som vi har fået stillet til rådighed, siger Jesper Christensen.

- Hvorfor valgte I at holde jeres budgetseminar på Nimb, når I kunne have gjort det nærmest gratis i jeres egne lokaler på den anden side af vejen?`

- Først vil jeg gerne slå fast, at det hele er sket indenfor reglerne. Nogle gange vælger vi at holde vores møder i nogle andre rammer. Medlemmerne af udvalget bruger ufattelig mange timer af deres tid på arbejdet i kommunen, og jeg står fuldstændig inde for, at vi to gange om året holder budgetseminar ude af huset med eller med overnatning, så vi kan komme i bund med diskussionerne, siger Jesper Christensen.

- Du siger, at I kan komme til bunds i diskussionerne, når I er ude af huset. Er det sådan, at I pludselig træffer bedre beslutninger, hvis I er på en gourmert-restaurant eller et hotel?

- Der er helt klare regler for, hvad det hele må koste, de er fulgt, og vi har fuld åbenhed om det. Nogle gange kræver det lidt ekstra at komme helt til bunds i diskussionerne, og så vælger vi nogen gange at overnatte eller tage ud af huset. Min holdning er, at der er grænser for, hvor små sko vi skal gå i, hvis vi vil have nogen til at tage det ansvar, som det kræver at være i kommunalpolitik, siger Jesper Christensen.

- Men er det ikke også at gå I små sko at spare en julegave til medarbejderne væk, mens I tager ud og spiser?

- Som nævnt, så lægger vi enormt mange timer i arbejdet på kommunen, og jeg står fuld ud på mål for, at vi to gange om året og til en julemiddag vælger at tage ud, siger Jesper Christensen.

- De seneste år er der blandt andet blevet indført ferielukning i daginstitutionerne, mens der også er sparet på SFO’erne og rengøringen. Hvad tænker du, om det signal det sender til borgerne og medarbejderne i jeres kommune, når de skal spare og spare?

- Vi skal altid tænke over, hvad vi gør, når vi bruger borgenes penge. Men der er helt klare regler for, hvad det hele må koste, de er fulgt, og vi har fuld åbenhed om det, siger Jesper Christensen.

Sparemøde på gourmet-restaurant: 590 skridt koster borgerne 28.105