Tordner mod Støjberg: Vil du gøre mig til en dårlig far?

I et nyligt debatindlæg fra Inger Støjberg i BT argumenterer hun for, at muslimer er farlige i ramadan-måneden. Men det har ingen gang på jord, lyder det fra fastende muslimer, Ekstra Bladet har besøgt

PhD i muskelbiologi Anders Nedergaard fortæller, at det ikke har den store sundhedsmæssige indflydelse, at muslimer holder ramadan

Jafar kommer ud fra baglokalet. I hånden har han en sort plastikpose og en håndserviet af papir, han netop har taget ude på hvilerummets badeværelse.

- Vores bedetæpper er forsvundet. Det gør de jævnligt. Jeg ved ikke, hvem det er, der fjerner dem. Normalt ligger de på en reol derovre, siger han og peger hen i den modsatte ende af lokalet, før han lægger plastikposen forsigtigt på gulvet og placerer papirtørklædet i den ende, der peger mod rummets hjørner og Mekka.

Igennem de seneste 18 år har Jafar Haidari kørt københavnerne rundt i den danske hovedstad. Kørt dem til og fra arbejde. Til og fra fodbold. Til og fra fest. Til og fra snart sagt alt.

Jafar Haidari beder hver gang, han har pause og tiden tillader det. I dag må han nøjes med en plastikpose og et papirhåndklæde som bedetæppe. Foto: Olivia Loftlund
Jafar Haidari beder hver gang, han har pause og tiden tillader det. I dag må han nøjes med en plastikpose og et papirhåndklæde som bedetæppe. Foto: Olivia Loftlund

Hvad ved Støjberg?
Han er stolt af sit arbejde, han er stolt af at være i Danmark, og ikke mindst er han stolt af sin religion. Måske er det, derfor han inviterer Ekstra Bladets reporter og fotograf til at overvære sin eftermiddagsbøn i den korte pause i buschaufførernes hvilerum i udkanten af København.

Som mange af sine kollegaer i busserne i København, holder han i disse dage ramadan, som han har gjort det de øvrige år. Men i år er ikke som de andre år.

Integrationsminister Inger Støjbergs debatindlæg om ramadanens mulige farlige konsekvenser for danskerne har kastet mørke skygger over den religiøse højtid, der for Jafar er en glædelig måned.

Hvad er ramadan?

Ramadan er den helligste måned i den islamiske kalender og varer 30 dage. Her faster de troende muslimer fra solen står op, til den går ned for at fordybe sig åndeligt i troen.

Alle muslimer bør faste i ramadanen, men sygdom, rejse, graviditet og særlige krav til sportsudøvere kan retfærdiggøre, at fasten udsættes. Børn og ældre er undtaget.

Efter 30 dage brydes fasten med den tre dage lange Eid-fest.

I år falder ramadanen fra 16. maj til 14. juni.

Prøv det selv, Inger
Særligt Støjbergs antydninger af, at chauffører skulle være decideret farlige, gør ondt.

- Jeg forstår ikke, hvorfor hun pludselig skal blande sig i det. Hvorfor skal ramadanen nu forvandles til noget negativt? Kan hun ikke glæde sig på vores vegne? Hun ved ganske enkelt ikke, hvad hun snakker om, siger Jafar Haidari, da han igen har rejst sig fra plastikposen.

- Jeg har fastet siden klokken halv fem i morges. Jeg er frisk og kan sagtens køre bus. Hun skulle prøve det. Jeg tror, det ville være sundt for hende.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Vil gør mig til en dårlig far
I det stærkt omdiskuterede debatindlæg opfordrer Støjberg blandt andet til, at troende muslimer i Danmark holder ferie hele ramadanmåneden, så det ikke får 'en negativ indvirkning' på resten af samfundet, som hun formulerer det.

- Skal jeg så holde ferie i fire uger, hvor mine børn ikke har ferie? Hvordan skulle jeg så kunne give dem en ordentlig sommerferie og være en god far?

- Jeg ville blive tvunget til at vælge mellem mit arbejde og min religion. Det vil jeg aldrig kunne, siger Jafar Haidari.

Dansk ekspert: - Det er hul i hovedet

- Det er det rene fis og hul i hovedet, siger han og hentyder til, at det ikke er sandt, hvad Støjberg påstår i sit debatindlæg.

Sådan lyder den hårde dom fra PhD i muskelbiologi Anders Nedergaard.

Den danske ekspert har læst Inger Støjbergs debatindlæg igennem, og han mener ikke, at der er noget belæg for, at fastende chauffører skulle være hverken mere eller mindre til fare for samfundet end normalt.

- De fleste studier fra Mellemøsten viser altså, at ramadan ikke fører til en øget frekvens af arbejdsulykker og trafikulykker, og der er vel at mærke 20 grader varmere end her.

- Når man faster, danner kroppen mere adrenalin, der virker opkvikkende og sultdæmpende, siger Anders Nedergaard.

Som videnskabsmand mener Anders Nedergaard, at man som minimum bør undersøge det mistænkte problem, før man reelt set ved, om der er et.

- Mennesker kan gå i lang tid uden at spise noget. Det påvirker os overraskende lidt, lyder det fra eksperten.

1 af 2 Foto: Jens Dresling
2 af 2 Buscchauffør Jafar Haidari mener ikke, at Inger Støjberg aner, hvad hun taler om, når hun siger muslimer bliver farlige i ramadan-måneden. Foto: Olivia Loftlund
0 kommentarer
Vis kommentarer