Annonce:
Annonce:

Tordner mod udvisning af rengøringsassistent: Voldsomt og sørgeligt

Det giver ingen mening, at en hårdtarbejdende rengøringsassistent skal sendes ud af Danmark på grund af inkonsistens i lovgivningen, mener SF

Mens Danmark skriger på arbejdskraft, bliver rengøringsassistenten Tucktack smidt ud. Selvom hun står op hver nat for at gøre rent i en børnehave, mener myndighederne ikke, at hun arbejder nok. Afgørelsen tog så hårdt på hende, at hun forsøgte at tage sit eget liv

Annonce:
Følg Politik

Det kan ikke være rigtigt, at inkonsistens i lovgivningen skal være skyld i, at rengøringsassistenten Tucktack skal forlade Danmark.

Sådan lyder det nu fra Socialistisk Folkeparti, efter at Ekstra Bladet torsdag fortalte historien om thailandske Aphitchaya Chalad - til dagligt kaldet Tucktack - som står til at blive smidt ud af Danmark.

Selvom hun står op hver nat for at gøre rent i en børnehave, mener myndighederne nemlig ikke, at hun arbejder nok timer.

Afgørelsen tog så hårdt på hende, at hun forsøgte at tage sit eget liv.

Siden Tucktack mistede sin opholdstilladelse, har sagen fyldt alt i hendes tanker. Hun er ikke længere den samme glade Tucktack, der altid var festens midtpunkt, fortæller hun. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Siden Tucktack mistede sin opholdstilladelse, har sagen fyldt alt i hendes tanker. Hun er ikke længere den samme glade Tucktack, der altid var festens midtpunkt, fortæller hun. Foto: Tim Kildeborg Jensen

- Det er sørgeligt, at der er nogle mennesker, der bliver presset så meget på grund af udlændingepolitikken. Nogle gange må man sige, at reglerne skal være stramme af en årsag, men eksemplet her er anderledes, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, gruppeformand for SF.

Annonce:

Hun har stillet spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek (S), om sagen.

Har du selvmordstanker?

Har du selv eller nogen, du kender, selvmordstanker, kan du anonymt ringe til Livslinien på 70 201 201 alle årets dage klokken 11-05.

Du kan også skrive til Livsliniens mailrådgivning skrivdet.dk eller Livsliniens chatrådgivning, som du kan finde lige her.

Spænder ben for sund fornuft
Karina Lorentzen Dehnhardt hæfter sig blandt andet ved, at Tucktacks stilling er normeret til 30 timer, fordi det ganske enkelt er den tid, det tager at gøre børnehaven ren. Derfor kan den ikke være på flere timer, fortæller hendes arbejdsgiver, Kolding Kommune, der anser Tucktacks arbejdstid for at være fuld tid.

Gruppeformand for SF, Karina Lorentzen Dehnhardt (til venstre), har blandt andet spurgt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), om det er skør udlændingepolitik at udvise Tucktack. Foto: Jens Dresling
Gruppeformand for SF, Karina Lorentzen Dehnhardt (til venstre), har blandt andet spurgt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), om det er skør udlændingepolitik at udvise Tucktack. Foto: Jens Dresling

Alligevel vil myndighederne have, at Tucktacks arbejdstid skal op på 37 timer.

- Jeg anerkender, at der skal være nogle regler, men nogle gange er det bare regler, der spænder ben for sund fornuft, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Det danske system er indrettet sådan, at der er forskellige definitioner af fuldtid alt efter, hvilken ordning man søger under. I nogle tilfælde er 30 timers arbejde om ugen nok, herunder, når man søger om familiesammenføring eller permanent opholdstilladelse.

Annonce:

Ingen kommentarer til selvmordsforsøg

Ekstra Bladet har forelagt sagen for både SIRI, Udlændingenævnet og Udlændinge- og Integrationsministeriet. Ingen af dem har villet forholde sig til Tucktacks selvmordsforsøg.

Avisen har ligeledes spurgt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), hvorfor der er forskel på, hvad der betegnes som fuld tid, samt om reglerne fungerer efter hensigten, når de kan drive et ellers velfungerende menneske til at forsøge at tage sit eget liv.

Ministeren ønsker ikke at stille op til interview. I stedet oplyser ministeriet, at 'der kan være forskel på, hvornår et ansættelsesforhold anses for at udgøre fuldtidsbeskæftigelse i udlændingeretlig forstand'.

De uddyber, at det for arbejdsmarkedstilknytningsordningen er 'erhvervs- og beskæftigelsesmæssige hensyn, der er bærende for denne ordning, og det er derfor bl.a. en betingelse, at ansættelsen som udgangspunkt skal være 37 timer om ugen'.

Når det kommer til eksempelvis permanent opholdstilladelse eller familiesammenføring, hvor 30 timer er at betegne som fuld tid, er der i stedet tale om 'integrationsrelevante krav', lyder det.

Fra SIRI, som er den myndighed, der afviste Tucktacks ansøgning, lyder det blandt andet, at hendes stilling ikke er inden for en sektor, hvor en ansættelse på mindre end 37 timer om ugen er at betragte som fuldtid, selvom arbejdet delvist udføres uden for dagtimerne.

Ekstra Bladet har spurgt Udlændingenævnet, om de mener, at de har vejledt godt nok.

'Udlændingenævnet forholder sig i forbindelse med sagens behandling til alle anbringender i sagen, herunder også det forhold, Ekstra Bladet har anført nedenfor om udstrækningen af myndighedernes vejledningspligt,' skriver nævnet.

Men når man som Tucktack søger gennem arbejdsmarkedstilknytningsordningen, skal man arbejde 37 timer om ugen. Og det giver ingen mening, at det er det eneste, der betyder noget, lyder det fra SF'eren.

- Hun har boet her i ni år, hun har et job, hun forsørger sig selv. Derfor synes jeg, at er voldsomt, at man skal hældes ud af porten, fordi man ikke opfylder et eller andet krav om timetal.

- Man må skelne mellem dem, der rent faktisk bor her og har en hverdag, og dem der ikke har, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Stram eller skør?

Her er et uddrag af de historier, Ekstra Bladet har bragt om reglerne for opholdstilladelser for udlændinge.

Familie splittet: Mor til baby smidt ud: En dansktalende syrisk familie med egen frisørsalon står til at blive splittet ad, efter at moren som den eneste er blevet udvist af landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Smidt ud efter regel-koks: Forsøgte at tage sit eget liv: Mens Danmark skriger på arbejdskraft, bliver Tucktack smidt ud. Selvom hun står op hver nat for at gøre rent i en børnehave, mener myndighederne ikke, at hun arbejder nok. Afgørelsen tog så hårdt på hende, at hun forsøgte at tage sit eget liv.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Influencer smidt ud af Danmark: Ramt af omstridt lov: Christina Markus er influencer og kendt fra dansk tv. Hun har fået afslag på at bo i Danmark med sin danske mand på grund af en over 20 år gammel regel.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Sosu-hjælper smidt ud af Danmark: Står på 'forkert' liste: Saadah arbejder fuldtids som aftenvagt på et plejehjem. Men nu skal hun forlade landet, fordi hun er uddannet sosu-hjælper og ikke sosu-assistent

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Anthony tjente 4 øre for lidt: Nu bliver han udvist: Restaurant Zahida kan i værste fald være nødt til at dreje nøglen om. De danske myndigheder bliver nemlig ved med at udvise deres kokke.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Pæredanske Hanne skal vente 22 måneder på at blive dansker: Hanne har indset, at det er sværere end ventet at få papir på det mest åbenlyse i hendes liv: At hun er dansker.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Britiske Philip smidt ud efter brev-kaos: - Vanvid: Efter brexit skulle Philip Russel søge om lov til at blive i Danmark, men han søgte fire dage for sent. Brevene, der skulle informere om fristen, kom nemlig aldrig, så Philip fik besked på at forlade landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret havde nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Bjarne har fået nok af politikernes regler: Farvel, Danmark!: Til trods for at dansk er hans modersmål, kunne Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok, til at han må leve her med sin kone. Nu har han besluttet sig for at forlade Danmark.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Sigurds køkkenchef smidt ud af Danmark - på grund af teknisk fejl: Der kommer til at gå over et år, før Sigurd Kjeldgaard får svar på sin klage over, at hans japanske køkkenchef er blevet udvist på grund af en teknisk fejl.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Straffet for at give ansat mere i løn: Restaurantejer Gitte Jensen føler sig mistænkeliggjort af myndighederne, efter at hendes kok har fået afslag på at blive i Danmark og arbejde.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Michelikok udvist af Danmark: Han er for dygtig: Restauranten Zahida drømmer om en michelinstjerne. Men nu er deres chefkok, som tidligere har arbejdet på en michelin-restaurant, blevet udvist af Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth

Advarede tiårig om straf for fravær - men meldte ikke selv afbud: Hjemrejsestyrelsen varslede den blot tiårige Guide Nielsen om mulige økonomiske konsekvenser, hvis han udeblev fra deres møde. Mødet blev dog aflyst af styrelsen selv, men det fortalte de aldrig familien, der kørte 330 kilometer forgæves.

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Vil smide tiårig ud af Danmark: Tiårige Guide har hele sin tilværelse i Danmark, men alligevel vil de danske myndigheder nu udvise ham til Thailand, hvor ingen har forældremyndigheden over ham.

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at avisen havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men han kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen? Ægteparret Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet mente de danske myndigheder ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: