Total forvirring om Trumps indrejseforbud

Danskere med dobbelt statsborgerskab får anderledes information om amerikansk indrejseforbud end briter med dobbelt statsborgerskab

Selv forsøger Trump og pressetalsmand Sean Spicer her at forklare vigtigheden af og meningen med det omdiskuterede indrejseforbud. (Video: AP)

Bliver du ramt af Donald Trumps indrejseforbud? Kontakt Ekstra Bladet: 1224@eb.dk el. SMS til 1224 (alm. sms-takst)

Sagen om Donald Trumps indrejseforbud har skabt total forvirring om, hvem der vil blive afvist ved den amerikanske grænse, efter den amerikanske præsident sidste uge underskrev et dekret, der forbød statsborgere fra syv muslimske lande al indrejse til USA.

Det danske udenrigsministerium har orienteret danskere med dobbelt statsborgerskab i enten Syrien, Irak, Yemen, Sudan, Iran, Somalia eller Libyen om, at de er omfattet at indrejseforbuddet, hvis de forsøger at komme ind i USA.

Se også: Trumps forbud gælder også danske borgere med to pas

Men nu viser det sig, at de britiske myndigheder har en komplet anderledes opfattelse af, hvordan indrejseforbuddet skal forstås.

På dets hjemmeside skriver det britiske udenrigsministerium, at forbuddet kun gælder dobbelte statsborgere i Storbritannien og et af de syv ramte lande, hvis afrejsen sker fra et af de nævnte lande.

'Hvis du er britisk statsborger, som rejser fra et af de lande til USA, så gælder dekretet ikke for dig - selv hvis du er født i et af landene', skriver briterne i meddelelsen.

I det følgende punkt hedder det:

'Hvis du er dobbelt statsborger fra et af landene og rejser til USA fra et andet sted end de landene, så gælder dekretet ikke for dig.'

Det britiske udenrigsministeriums officielle vejledning om det nye indrejseforbud beror tilsyneladende på drøftelser mellem udenrigsminister Boris Johnson og den amerikanske regering. Foto: Kirsty Wigglesworth
Det britiske udenrigsministeriums officielle vejledning om det nye indrejseforbud beror tilsyneladende på drøftelser mellem udenrigsminister Boris Johnson og den amerikanske regering. Foto: Kirsty Wigglesworth
 

I meddelelsen fra det britiske udenrigsministerium fremgår det desuden, at oplysningerne om, hvordan præsident Trumps præsidentielle dekret skal forstås, er fremkommet under drøftelser mellem udenrigsminister Boris Johnson og den amerikanske regering.

Og noget kunne tyde på, at den britiske udenrigsminister har haft held med sit lobby-arbejde over for Trump-administrationen. I hvert fald er det udlægningen i dagens dækning britisk politik fra bl.a. The Telegraph.

Udenrigsministeriet står fast
I København står Udenrigsministeriets borgerservice dog fast på, at danskere med dobbelt statsborgerskab fra et af de ramte lande ikke skal regne med at komme ind i USA. Det fortæller René Dinesen, chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, mandag morgen til Ekstra Bladet.

- Det bedste svar får man ved at kontakte den amerikanske ambassade i København. Men vi vil også kunne vejlede bekymrede danskere, der kontakter os, siger René Dinesen.

- Derfor har vi efter det her igen kontaktet de amerikanske myndigheder i både Washington og København for at spørge, hvordan reglerne skal forstås. Og her er meddelelsen, at indrejseforbuddet gælder, uanset hvilket land man kommer rejsende fra, siger René Dinesen.

Se også: Iransk instruktør dropper Oscar-show i protest mod Trumps indrejseforbud

Chefen for Borgerservice fortæller, at man løbende forsøger at få større klarhed over de nyindførte regler.

- Næste skridt må være, at der amerikanske myndigheder nu får kommunikeret klart ud, hvordan indrejsereglerne skal forstås.

Siden reglerne blev indført har Udenrigsministeriet ifølge René Dinesen modtaget et meget begrænset antal henvendelser fra danske statsborgere.

- Vi har endnu ikke oplysninger om nogen danskere, der er blevet afvist i lufthavnen. Og vi har i kun modtaget et par håndfulde henvendelser fra borgere om de nye regler, lyder det fra Réne Dinesen.

 

Bliver du ramt af Donald Trumps indrejseforbud? Kontakt Ekstra Bladet: 1224@eb.dk el. SMS til 1224 (alm. sms-takst)

120 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere