Troels Lund kom lidt tættere på sikring af danske boliglån

Basel-formand har forståelse for ønske om at beskytte den særlige danske realkreditmodel, siger minister

Der skal være plads til en særlig dansk model for boliglån, der allerede har vist sig at være robust og langtidsholdbar, når den internationale Basel-komité i løbet af året får anbefalinger til skrappere krav til finanssektoren på plads.

Det var budskabet fra den danske erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), til den svenske formand for komitéen, Stefan Ingves, da de to mødtes fredag i Stockholm.

- Jeg understregede, at der i Danmark er en stor politisk opmærksomhed om vores danske realkreditsystem, og hvordan det fremadrettet kan blive ved med at være velfungerende. Det var der anerkendelse af. Der blev lyttet og noteret ned.

- Det var et møde, der igen bevægede os i den rigtige retning, men det er en lang kamp. Vi kan ikke sætte flueben og sige, at vi er i mål. Men der er en forståelse for de budskaber, vi har afleveret, og der blev kvitteret for, at vi tager en åben dialog, siger ministeren.

Danmark sidder ikke med i den magtfulde internationale komité, der udstikker retningslinjer for regulering af finanssektoren - retningslinjer der skal forebygge nye finanskriser.

Men komitéens anbefalinger kan få store konsekvenser for den danske finanssektor, når EU laver Basel-komitéens anbefalinger om til lov.

Danske politikere og finanssektoren arbejder derfor for at sikre danske interesser.

- Jeg er sat i verden for at beskytte det danske realkreditsystem og sikre, at den regning, der kan ramme danske borgere og virksomheder, bliver så minimal som mulig, siger Troels Lund Poulsen.

De kommende anbefalinger fra Basel-komitéen, der ifølge ministeren ventes at være klar i slutningen af 2016, er kernen i balladen om højere regning til boligejere med lån hos Nykredit.

Nykredits koncernledelse har brugt udsigt til skrappere kapitalkrav som argument for at hæve bidragssatserne for kunderne i Totalkredit, som ejes af Nykredit.

Nykredit forventer at skulle skaffe mindst 15 milliarder kroner i ekstra kapital for at leve op til kommende krav. Troels Lund kan ikke på baggrund af drøftelserne med Stefan Ingves sige, om det tal er realistisk.

- Men der kommer yderligere regulering, det er der ingen tvivl om, og der vil blive stillet yderligere krav. Spørgsmålet er, hvor stor regningen bliver, siger Troels Lund Poulsen.

7 kommentarer
Vis kommentarer