Trumps første dag: Det vil vi huske

Højdepunkter: Her får du overblikket over den hæsblæsende første dag på jobbet for The Donald

Donald Trump havede en begivhedsrig dag i Washington. Foto: AP
Donald Trump havede en begivhedsrig dag i Washington. Foto: AP

I aftes klokken 18 rakte Donald Trump håndfladen i vejret og lovede det amerikanske folk trofast at udføre sit job som landets 45. præsident.

Men den velhavende hotelmogul kunne nok godt have tænkt sig en bedre start på sit nye magtfulde embede. Der har i hvert fald været masser at grine af.

Her giver Ekstra Bladet dig overblikket over, hvordan Donald Trumps dag forløb.

Blodbad
Republikanerens tale var usædvanlig kort og var i store træk en gentagelse af de slogans, som han vandt valget på.

Mest indædt og trumpsk var han, da han talte om dét, han ser som nationens forfald og hvordan Amerika ikke længere skal hjælpe resten af verden.

- Dette amerikanske blodbad stopper lige nu.

- I mange årtier har vi beriget fremmed industri på bekostning af amerikansk industri, støttet hære i andre lande, mens vi har tilladt en meget trist udsultning af vores eget militær, lød det bl.a. fra Trump.

Senere på dagen blev Donald Trump en smule mere forsonlig, da han under en middag tog ordet og overstrømmende takkede Bill og Hillary Clinton for deres indsats for USA. Og fordi de havde valgt at deltage i dagen.

Læs hele Donald Trumps indsættelsestale her hos ABC News.

Det historiske øjeblik. Foto: AP
Det historiske øjeblik. Foto: AP
 

Trump vinker til de fremmødte under indsættelsen. Foto: AP
Trump vinker til de fremmødte under indsættelsen. Foto: AP

Underskriver ordre mod Obamas største sejr
Barack Obama har fremhævet sin sundhedsreform - kaldet ObamaCare - som sin største sejr som præsident. Faktisk var det et større øjeblik, end da han blev valgt og indsat, har han forklaret.

Bedriften har i årevis været forhadt blandt republikanerne, som gang på gang har forsøgt at rulle reformen tilbage. Hver gang er de dog mislykkedes.

Men Donald Trump gjorde i går som noget af det første endnu et forsøg, da han underskrev et præsidentielt dekret rettet mod økonomien bag reformen. Hvorvidt Trump får held med at rulle reformen helt tilbage, vil den kommende tid vise. Donald Trump har nemlig også udtalt, at han vil bevare dele af reformen, sådan at de allermest udsatte børn fortsat vil kunne få sundhedsudgifter dækket.

En af Barack Obams første handlinger som præsident var at underskrive et lignende dekret om at lukke fangelejren på Guantanamo. Lejren står den dag i dag.

USA's præsident, Donald Trump, sætter sin underskrift på et dekret rettet mod forgængerens sundhedsreform. (Foto: AP) Politik - 21. jan. 2017 - kl. 05:08 Her slagter han Obamas store reform med en underskrift

Halv tomt på The Mall
Der var måske ikke tomt foran The Capitol Hill på kæmpepladsen National Mall, men det lugtede lidt af en fuser. I hvert fald var der slet ikke så mange amerikanere, der trodsede vintervejret og deltog i overdragelsesceremonien, som Donald Trump nok havde håbet.

Men det er måske ikke helt så mærkeligt, som det ser ud. Ved valget i november var det nemlig kun fire procent af byens befolkning, som stemte på Donald Trump. Modsat opnåede Barack Obama overvældende stemmetal blandt byens fortrinsvis sorte befolkning ved valgene i '08 og '12.

 

Tog en svingom
Efter den officielle indsættelse, efterfølgende middag og den traditionelle tur ned af Pennsylvania Avenue på både gåben og i den verdensberømte bil The Beast, som kan modstå snart sagt alle angreb, var det tid til fest for Donald Trump og fruen, Melania Trump.

Mest opsigt vakte det, da de tog en svingom til Frank Sinatras ikoniske klassiker 'My way' - 'Jeg gjorde det på min både'. Sjældent har en sangtekst og manden, som dansede dertil, vel været mere i sync.

Donald Trump fik sig en svingom med sin smukke førstedame, Melania. (Foto: AP) Politik - 21. jan. 2017 - kl. 05:47 Trumps fantastiske nat: Dansede til 'My Way'

Danse natten lang, bekymre sig en anden gang. Syng så godt I kan. Her i Trumps land. Foto: AP
Danse natten lang, bekymre sig en anden gang. Syng så godt I kan. Her i Trumps land. Foto: AP

Trump og konen vinker til sin tilhængere på Pennsylvania Avenue. Foto: AP
Trump og konen vinker til sin tilhængere på Pennsylvania Avenue. Foto: AP

Masser af spank på de sociale
Der er røget masser af bidske kommentar afsted mod Donald Trump på de sociale medier allerede inden han har siddet 24 timer på posten.

Han har både fået røg for at bruge et billede fra Obamas indsættelse på sin Twitter-profil. Og han får gas, fordi han har ifølge nogle brugere har efterlignet en Batman-skurk.

Men også hans hustru må lægge øre til spot og spe, fordi afgående førstedame Michelle Obamas ansigtsudtryk ifølge mange fortalte sin helt egen lille historie.

Foto: AP Samfund - 21. jan. 2017 - kl. 11:54 Hele verden griner af Melanias gave: Se ansigtsudtrykket der siger det hele

Se også: Trump til grin efter Twitter-tyveri: - Vi har løst det for dig

Samfund - 21. jan. 2017 - kl. 10:22 Trump i Batman-brøler: - Sig det er løgn

Ikke vores præsident
Tusindvis af mennesker viste deres modstand i Washingtons gader mod amerikanernes valg af Donald Trump som præsident.

Under sloganet 'Not my president' - 'Ikke min præsident' var der adskillige forskellige demonstrationer i hovedstadens gader. De fleste steder forløb protesterne fredeligt, men der er blevet rapporteret om smadrede ruder og enkelt voldsepisoder.

Demonstranterne er utilfredse med især Donald Trumps restriktive udlændingepolitik. Mange frygter også tilbageskridt i kampen for homoseksuelle og kvinders rettigheder. Der er også udbredt utilfredshed med det amerikanske valgsystem, som tillod at Donald Trump blev valgt selv om næsten tre millioner flere vælgere satte kryds udfor Hillary Clinton.

Mange er også utrygge ved hans modstand mod vedvarende energi.

Se også: Trump sletter klimaforandringer fra præsidentens hjemmeside

Her får Richard Spencer én på lampen. (Video: AP) Samfund - 21. jan. 2017 - kl. 11:31 Her bliver Trump-supporter slået i ansigtet under interview

46 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere