Tull' i mund: DF-formand i massiv rygcrawl

'Jeg gik for langt': Kristian Thulesen Dahls garanti om Europol-afstemning gælder ikke længere, men partiformanden vil intet undskylde

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl. Foto: Jens Dresling
Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl. Foto: Jens Dresling

DF-lederen Kristian Thulesen Dahl er i fuld gang med at løbe baglæns i fuld fart fra sit løfte om en Europol-afstemning uden forbehold udstedt under sidste decembers folkeafstemningsvalgkamp

Thulesen Dahl er fredag eftermiddag gået helt bort fra sin klokkeklare garanti om en afstemning om Danmarks Europol-deltagelse, som han ellers i utvetydige vendinger udstedte i valgkampen for at berolige danskere, der kunne være nervøse for, om et nej - som DF-anbefalede - kunne føre til, at Danmark blev tvunget ud af Europol.

- Jeg gik for langt sidste år. Jeg var forhastet i forhold til, hvad DF vil anbefale. Det er jo et dilemma for os, at vi på den ene side gerne vil være en del af Europol. På den anden side vil vi også meget gerne bevare grænsekontrollen, siger Kristian Thulesen Dahl til TV2.

- Og der må jeg bare sige, at hvad Dansk Folkeparti skal anbefale ved en mulig kommende folkeafstemning måske i 2017, det skulle jeg ikke tage stilling til i 2015. Det skal jeg tage stilling til, den dag danskerne skal til folkeafstemning igen, siger DF-formanden.

Dansk Folkeparti stiller som betingelse for en afstemning om Europol, at danskerne også skal spørges til Danmarks deltagelse i Schengen-samarbejdet.

Kristian Thulesen Dahl er en løftebryder, mener Venstre. Foto: Polfoto Dansk politik Venstre i benhårdt angreb: Tulle har ført vælgerne bag lyset

Nu har derfor forbehold. Før valget lød det sådan her fra Kristian Thulesen Dahl.
- Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret. Også selv om der er det med Schengen-reglerne, sagde Kristian Thulesen Dahl. Foto: Claus Bonnerup. Dansk politik Tulle løber fra løfte om Europol

Kristian Thulesen Dahl ville dog i det 11 minutter lange interview ikke beklage sin beslutning eller erkende, at han har ført vælgerne bag lyset, som Venstres EU-ordfører bl.a. i Ekstra Bladet anklager støttepartiets leder for.

- Nej vi drog... Jeg drog en forhastet konklusion om, hvad DF bør anbefale op til en mulig kommende folkeafstemning.

Spørgsmål: Og vil du sige undskyld for det?

- Jeg synes ikke, vi er i en kategori, hvor det handler om det. Det her handler om at erkende, at jeg blev forhastet ift. at konkludere, hvad vi selv ville anbefale ved en kommende folkeafstemning, siger Kristian Thulesen Dahl til TV2.

422 kommentarer
Vis kommentarer