Det var i bund og grund uenighed om dansk grænsekontrol, der forhindrede en regeringsalliance mellem Venstre og Dansk Folkeparti ved forhandlingerne i juni.
Det fortæller Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med Politiken, hvor han tre måneder efter forhandlingerne refererer, hvad der skete bag de lukkede døre.
DF-formanden fortæller, at Dansk Folkeparti indledningsvis foreslog Lars Løkke at genunderskrive den aftale om grænsekontrol, som VK-regeringen i 2011 indgik til gengæld for en reform af dagpengesystemet. Men det afviste Venstre.
- Under forhandlingerne blev et stykke papir fremskaffet fra Justitsministeriet. Endda et helt A4-papir, som på meget klar juridisk vis fortale os ved hjælp af farver, hvorfor det ikke længere ville være i orden at genindføre aftalen fra 2011, siger Thulesen til Politiken.
DF-bagland presser Tulle: Vi vil have grænsekontrol nu
Ingen fælles holdning til grænsekontrol
Men ifølge Kristian Thulesen Dahl var A4-arket ikke nok til at få Dansk Folkeparti til at droppe regeringsambitionerne.
- For at teste Venstre foreslog vi, at hvis pjalterne skulle slås sammen, kunne vi vel have den fælles holdning, at grænsekontrol var en god ting. Vi anerkendte, at der kunne være en udfordring med at finde flertal i Folketinget og en anden udfordring, som handlede om Danmarks forpligtelser udadtil, siger han og fortsætter:
- Det skulle bare ikke være til diskussion, at det var en god idé. Og Venstre vidste, hvor vigtigt det var for os. Hvis de havde et reelt ønske om at få os med, så ville de købe den. Selvfølgelig, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.
Men sådan skulle det ikke gå, og det var netop den forhandling, der gjorde, at DF, trods positionen som Danmarks næststørste parti og største parti i blå blok, i dag står uden for regeringen.
DF er klar til flere flygtninge - hvis de rejser igen
Når tiden er til det
Kristian Thulesen Dahl er dog slet ikke i tvivl om, at hans parti en dag skal i regering. Men det skal ikke være før, Dansk Folkepartis synspunkter bliver anerkendt i regeringsgrundlaget
- Dansk Folkeparti skal helt givet på et tidspunkt i regering. Men det skal være på det tidspunkt, hvor der ikke er tvivl om, at vores indflydelse er størst den vej. Jeg tror, at mange danskere, ligesom jeg selv, er utålmodige efter, at vi får større indflydelse, siger han og slår fast, at han har is i maven, når det handler om indflydelse og magt.
- Det er altid en udfordring, når man ikke kan få sin vilje, at have tilstrækkeligt med is i maven. Men om fire år vil vi måles på, om vi samlet set er lykkedes med at få store dele af vores politik igennem. Ikke på om vi efter to-tre måneder vurderes til at være dem, der har magten, siger han.