Tulle bryder tavsheden om Messerschmidt

- Det er træls, men Kristian Thulesen Dahl udtrykker fuld tillid til Messerschmidts forklaringer trods anklager om svindel med bestyrelsesposter i den skandaleramte 'fond'

Messerschmidt er dygtig og har meget at byde på, lyder det fra DF-formanden, der har tillid til partifællens forklaringer om Meld. Foto: Ernst van Norde
Messerschmidt er dygtig og har meget at byde på, lyder det fra DF-formanden, der har tillid til partifællens forklaringer om Meld. Foto: Ernst van Norde

Efter ugers tavshed bakker Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl fuldstændigt op om partiets europæiske frontfigur Morten Messerschmidt i sagen om ’fonden’ Meld.

- Har du tillid til Morten Messerschmidts forklaringer?

- Ja, det har jeg. Jeg har også taget til efterretning, at han anerkender, at det har været noget af en rodebutik med hensyn til det administrative, siger DF-lederen.

- Han er en dygtig politiker ... Jeg håber, at Morten har en stor fremtid i dansk og europæisk politik. Jeg synes, at han er dygtig og har meget at byde på, fastslår Kristian Thulesen Dahl. 

Som Ekstra Bladet har afsløret, sad både Rikke Karlsson (tidligere DF) og Jørn Dohrmann (DF) - ifølge officielle dokumenter underskrevet af Messerschmidt - begge i bestyrelsen for skandaleramte Meld.

Se dokumenterne: Messerschmidt anklages for svindel

Begge afviser dog med 100 procent sikkerhed, at de nogensinde har sagt ja til at sidde i bestyrelsen for det europæiske fallitbo - og deres forklaringer bakkes op af referatet fra den generalforsamling, hvor de angiveligt skulle være blevet valgt. Der står intet om, at de blev valgt – og de var ifølge referatet slet ikke til stede.

DF'er: Blev også misbrugt af Messerschmidt

Alle forklaringer er lige gode
Alligevel mener Kristian Thulesen Dahl, at de modstridende forklaringer i sagen er lige gode. Sandheden er ikke en objektiv størrelse, men afhænger af hvordan de enkelte hovedpersoner husker forløbet, forklarer han. 

- Jørn Dohrmann siger til Ekstra Bladet, at han med 100 procent sikkerhed ikke er blevet spurgt om han ville være medlem af Melds bestyrelse. Hvordan kan det hænge sammen?

- Der er alle mulige instanser, som er inde og kigge på tingene. Der er også indgivet en politianmeldelse. Det vil sige, at der er mange, som vurderer de her ting.  De må vurdere, hvad der er op og ned. Så får vi nogle konklusioner fra dem.

- Tror du, at Dohrmann lyver?

- Jeg har ikke grund til at lægge til grund at nogen lyver. Folk kommer med den opfattelse de har af tingene. Hvad der er op og ned, har jeg ikke mulighed for at udtale mig om. Jeg har ikke været en del af det.

- De dokumenter, som er blevet fremlagt (af Ekstra Bladet, red.)  bakker jo entydigt op om Dohrmanns forklaring. Du siger alligevel, at du har tillid til Messerschmidts forklaring. Hvad er det, du har tillid til ved Messerschmidts forklaring?

- Jeg har ikke nogen grund til at tro, at nogen forsøger at lyve om tingene. De udtaler sig på grundlag af den opfattelse, som de har. Hvad der så er op og ned. Og hvad der er juraen i det, er der jo forskellige instanser, der vurderer.

- Mener du, at det er i orden, at sætte folk i en bestyrelse uden at de selv er klar over det?

- Nej det synes jeg bestemt ikke. Derfor siger jeg, at der er forskellige udlægninger. Folk udtaler sig på baggrund af den opfattelse, som de har. Det har jeg ikke nogen viden om, som giver mig mulighed for at gå ind i det. Jeg må lægge det til grund, de siger – og så må jeg notere, at der er forskellige instanser, der er sat til at vurdere det. Når de kommer med deres konklusion, må vi forholde os til det.

- Hvorfor må Dohrmann ikke sige hvad han mener. Hvorfor skal han holde det inden døre?

- Det er vist gammelkendt stof, at Dansk Folkeparti i snart 21 år har haft det synspunkt, at hvis man er partifæller og har noget at sige til hinanden, så gør man direkte overfor hinanden. Ikke via medierne.

- Dohrmann kunne være med til at kaste lys over sagen.

- Jeg forstår, at der er forskellige myndighedsinstanser, der kigger på sagen.

Tulle giver partifælle mundkurv på

- Der er to personer, der siger, at det ikke er foregået, som Messerschmidt forklarer. Hvad tænker du om det?

- Der er jo instanser, der vurderer de der ting. Der er jo ingen grund til, at folk ikke siger andet, end hvad der er deres opfattelse. Det er godt at komme et spadestik dybere. Det er der instanser, der gør. Og det må jeg så tage til efterretning.

- Rikke Karlsson meldte sig ud, fordi hun ikke kunne få adgang til underliggende bilag i Meld og Feld. Vil du opfordre Morten Messerschmidt til at lægge bilag frem for eksempelvis 2014?

- Nej. Det har jeg ikke gjort tidligere og vil heller ikke gøre det nu. De skal være tilgængelige for EU-parlamentet og de instanser, der skal holde styr på det.

- Når nu der er blevet brugt millioner af kroner i strid med reglerne. Er det så ikke fair, at de europæiske skatteborgere, som har betalt gildet, rent faktisk får lov til, at se hvad pengene er blevet brugt til?

- Det kan man have forskellige holdninger til. Jeg har den holdning at de instanser, der er sat til at have styr på sådan nogle ting, de skal have styr på de ting. De skal have mulighed for at gå det hele igennem. Jeg tror, at de allerede har kigget Dansk Folkepartis ting ekstra godt igennem. Jeg mener, at vi er blevet ifaldet en hårdere vurdering af hvad, man kan bruge informationsmidler til, end andre bliver. Det vil vi gå videre med.

- Hvad tænker du om, at Anders Vistisen (DF), som var kasserer i Meld, ikke engang vidste, hvem der sad i bestyrelsen for Meld?

- Det vil jeg ikke gøre mig ret klog på. Jeg vil bare konstatere, at Morten har truffet den beslutning, at han ikke skal være administrativ leder af Dansk Folkepartis gruppe (gruppeformand, red).

Messerschmidts afløser er dybt belastet

- Men manden der sad på pengekassen, han anede ikke engang, hvem der sad i bestyrelsen for det parti (Meld, red.),  som han var kasserer i?

- Nu kommer der en situation i EU-parlamentet, hvor gruppen må vælge en ny formand. Og det er det, det her handler om. Morten har åbent erkendt – at når han kigger bagud – så har der ikke været styr på administrationen. Der har ikke været ført de mødereferater og indkaldelser, der gør, at han kan dokumentere de ting, han mener er, som det er fremstillet. Det er klart, at sådan skal det ikke være fremover. Der skal være styr på tingene.

- Men Anders Vistisen er sådan set medansvarlig for det?

- Jeg vil bare henholde mig til, at gruppen må have tid til at vælge ny formand.

Ny afsløring: Vildt kaos hos Messerschmidt

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.