Tulle: Der er krise på Christiansborg

Der er en krise på Christiansborg lige nu ifølge formanden for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har planer om FN-møde i efteråret, men der er krise på Christiansborg. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har planer om FN-møde i efteråret, men der er krise på Christiansborg. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Når DF'erne samles til landsmøde i weekenden, så vil formand Kristian Thulesen Dahl sætte partikollegerne ind i den alvorlige situation på Christiansborg. Ja, en krise faktisk, skriver DF-formanden i sit ugebrev.

De negative toner kommer, mens Claus Hjort sidder i lange møder med partierne for at finde et flertal bag en 2025-plan.

- Det er klart, at den aktuelle politiske situation i år vil sætte sit præg på årsmødet. Der er jo faktisk krise på Christiansborg. Det skal vi selvfølgelig berette om, skriver Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev op til landsmødet i Herning.

DF-formanden skriver ikke umiddelbart mere om, hvad krisen handler om, men pressechef i Dansk Folkeparti Søren Søndergaard bekræfter overfor Ekstra Bladet, at der selvfølgelig er tale om valgtrommerne, der buldrer på Borgens gange.

Engell: Der kommer valg
Fundamentet under blå blok er lige nu i opløsning, og de fire partier står i hvert sit ringhjørne, når det kommer til regeringens 2025-plan.

Engell: Der kommer snart folketingsvalg

Rygterne om et dansk folketingsvalg allerede på denne side af jul har floreret på Christiansborgs gange siden Venstres præsentation af helhedsplanen i slutningen af august ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

- Ingen toppolitikere vil sige det til citat, men i kredsen af ministre, ledende Venstre-politikere plus toppen hos Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti tales der nu om folketingsvalg i oktober som den mest sandsynlige udgang på den politiske krise, regeringen er på vej ind i med sine 2025- og Helhedsplaner, skrev Engell i en analyse i Ekstra Bladet i forrige uge.

Ifølge Engell skal selve begrundelsen for valget findes i, at Liberal Alliances ultimative meldinger vedrørende topskatten er umulig at komme udenom.

Hvis ikke topskatten sættes ned med fem procentpoint for alle, vil partiet med Anders Samuelsen i spidsen, nedsætte et mistillidsvotum til regeringen:

- Der kan indgås en masse forlig om alt muligt, men ikke om topskatten. Og her har LA placeret samtlige af partiets jetoner.

S siger nej til reformer der øger råderummet

Tvinger Løkke til valg
Ud fra den faste politiske praktik om, at en siddende regering skal have styr på sit eget parlamentariske grundlag i afgørende sager, vil oppositionen samlet stemme for det votum, som LA stiller.

Og hvis de gør dette, vil der i Folketinget være et flertal for et mistillidsvotum, som vil tvinge Løkke til at udskrive valg.

Dog er det ikke sikkert, at Løkke overhovedet kommer så langt, før han selv vælger at tage konsekvensen.

- I de kommende uger vil regeringen af al magt søge forlig på så mange punkter i helhedsplanen som muligt. Når han (Løkke, red.) konkluderer, at han ikke kan komme igennem, er tidspunktet for valgudskrivelse kommet, skrev Hans Engell.

Dårlig stemning i blå blok
Hos LA er man mere end almindeligt utilfredse med, at Løkke ikke har leveret den vare, som han stillede i udsigt.

- LA er klar til kamp også i en valgkamp, hvor organisationer og erhvervsliv formentlig vil falde over dem med kritik for at have væltet en blå regering. Om vælgerne er enige, er usikkert. De første meningsmålinger efter LA's ultimative krav har tværtimod givet partiet en beskeden fremgang, skrev Engell.

Han understreger, at stemningen i blå blok således er særlig dårlig i øjeblikket.

Kaos i blå blok: Derfor er der had i luften

Stor risiko for Løkke
Kommer valget inden for de næste par måneder, vil det være en af de korteste valgperioder i historisk tid.

Og ifølge Hans Engell er et vundet valg for Lars Løkke Rasmussen heller ikke uden vanskeligheder, hvis flertallet af danskerne genvælger en blå regering:

- Så venter nye besværlige forhandlinger om regeringsdannelsen. Løkke får ikke bare lov at fortsætte uden videre.

Ifølge Hans Engell er det altafgørende, at Løkke kan sætte sig ved forhandlingsbordet med DF og forhandle med partiet på lige fod, hvis han vil beholde sin titel som statsminister.

- Hvis Løkke vil fortsætte som statsminister, må han ned på jorden og dele både politik og magt med Thulesen Dahl. Ellers kan DF bare pege på sig selv.

Problemer med kalenderen
 Engell spår et valg i efteråret, og det kan give problemer i kalenderen for Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har nemlig allerede planer om at tage til New York og deltage i FN's Generalforsamling i slutningen af oktober og starten af november.

Kristian Thulesen Dahl kan altså have et ganske begivenhedsrigt efterår foran sig.

For under alle omstændigheder står Dansk Folkeparti over for svære forhandlinger med regeringen om skattelettelser samt de andre centrale brikker i 2025-planen.

Kristian Thulesen Dahl er selv klar over, at hans kalender i efteråret bliver besværlig at få til at gå op.

- Efteråret ser jo unægteligt lidt specielt ud her på Christiansborg, så nu må vi se, om det lykkes, siger han.

Tulles kattepine: USA-tur kan kollidere med valg

Midt i valg?
Ifølge Folketingets egen kalender står FN Generalforsamlingen til afholdelse ad to omgange, hvor første parlamentariske delegation løber fra 14. september til 30. september.

Anden delegation, hvor Kristian Thuelsen Dahl har planlagt at deltage, foregår fra 26. oktober til 11. november.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.