Tulle: Lang tid før dansk EU-afstemning

Dansk Folkepartis formand vil have en dansk afstemning om den EU-løsning, briterne forhandler sig frem til. Han understreger, at dette har lange udsigter

Brexit er dagen igennem blevet behandket i Ekstra Bladets tv-studie. Hør hvad der blev sagt her.

Danskerne skal væbne sig med tålmodighed, før de igen får en EU-afstemning.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter at et flertal af briterne har stemt for brexit.

Thulesen Dahl mener nemlig ikke, at Danmark bør kaste sig ud i en afstemning om, hvorvidt vi fuldstændig skal vende unionen ryggen. I stedet skal vi afvente, hvilken aftale briterne forhandler sig frem.

- Jeg mener, at Danmark nu skal lægge alle kræfter i at sikre Storbritannien en rigtig god aftale med EU. Når der så forhåbentlig er udviklet en rigtig god løsning - som sandsynligvis vil indebære et eller andet ala et EF for Storbritannien - så mener jeg, at det skal til folkeafstemning i Danmark. Her får danskerne så mulighed for at blive spurgt, om vi skal gå den samme vej som briterne, eller forsat have det medlemskab, som vi kender i dag.

- Så en folkeafstemning om, hvorvidt Danmarks skal melde sig ud af EU?

- Faktisk synes jeg, det er rigtigt at sige, at vi så melder os ind i noget andet. Storbritannien er et meget stort land i Europa. Der er langt større interesser for Tyskland og Frankrig i at finde fælles løsninger med Storbritannien end med et land som Danmark. Derfor har Storbritannien muligheden for at forhandle nogle meget bedre løsninger på plads, end vi umiddelbart vil have. Men vi har mulighed for at lægge os i slipstrømmen. Og i det omfang Storbritannien får de gode aftaler - som jeg tror, alle vil have en interesse i at lave med dem - så kan vi spørge danskerne, om vi skal bede om at få den samme ordning.

Politik Det bliver meget, meget, meget kompliceret: Sådan kommer briterne ud af EU

Vi kender retningen
- Du vil ikke i dag sige til danskerne, hvilken type folkeafstemning du forestiller dig?

- Den type folkeafstemning, jeg forestiller mig, er en, hvor man enten vælger det eksisterende, eller det Storbritannien har fået forhandlet sig frem til.

- Men det er vel på nuværende tidspunkt ret diffust, hvad de får forhandlet sig frem til?

- Vi ved jo, hvad retningen er. De går efter, at EU bestemmer mindre. De går efter at bevare frihandlen med Europa. De går efter at få styr på deres grænser og indvandring. De går efter, at virksomhederne fortsat skal have fri adgang til at sælge deres varer. Så vi ved nogenlunde, hvad det er for klumper, men vi ved selvfølgelig ikke, hvordan det præcist bliver formuleret i en aftale.

Polfoto Politik Engell: Brexit sætter Løkke under maksimalt pres

Ikke alt-eller-intet
- Danskerne er forholdsvis EU-spektiske. Vil det ikke være mest fair at tone rent flag og sige, at vi tager en afstemning om EU eller ikke EU?

- Det mener jeg faktisk ikke. Jeg har den overbevisning, at et flertal af danskerne tænker, at vi bliver nødt til at være med i EU. Derfor får vi den situation, at hver gang vi spørger danskerne, så siger de, at de gerne vil være med i EU, men at EU skal bestemme noget mindre. Man kan sagtens gå efter at fremprovokere noget alt-eller-intet, men det, tror jeg ikke, vil favne holdningen, som de fleste danskere har. Jeg tror, at det, der favner danskernes holdning, er, at vi skal have et tæt partnerskab med de andre europæiske lande, men at EU skal bestemme mindre.

- Der går vel nogle år, før briterne har forhandlet en aftale på plads. Så har en dansk folkeafstemning ikke lange udsigter?

- Jeg tror bestemt også, at der vil gå en del tid. Men det er da bedre, at man er grundig og får en situation, hvor mange flere danskere bakker op om den måde, vi samarbejder med de andre lande på, end at man fremprovokerer noget hurtigt, hvor man ikke har fået en endelig løsning, siger Kristian Thulesen Dahl

* * *

 

Løkke stritter imod: Glem alt om en afstemning

Lars Løkke Rasmussen afviser, at danskerne også skal stemme om EU-medlemskabet. Foto: Miriam Dalsgaard
Lars Løkke Rasmussen afviser, at danskerne også skal stemme om EU-medlemskabet. Foto: Miriam Dalsgaard
 

Står det statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kan Kristian Thulesen Dahl godt glemme alt om at få en EU-afstemning, når briterne har forhandlet deres aftale på plads.

- Vi hører til i EU, og jeg opererer ikke med, at vi skal have nogen folkeafstemning, om det grundspørgsmål. Det gælder også, når den britiske aftale med EU er på plads, understreger Løkke.

Heller ikke Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, ser nogen grund til at tage en EU-afstemning.

- Jeg vil ikke anbefale en folkeafstemning. Der er intet i mig, der anbefaler, at Danmark træder ud af EU, lyder det fra S-formanden.

I den modsatte grøft står Enhedslistens Pernille Skipper. Hun mener, at danskerne skal til stemmeurnerne allerede næste år.

- Vi synes, at det ville være et godt symbol at tage en afstemning til grundlovsdag næste år, så er der også tid nok til at tage diskussionerne, siger hun til Ekstra Bladet.

220 kommentarer
Vis kommentarer