Tulle langer ud efter Løkke: Garantien holder ikke

Lars Løkke (V) garanterede i sin åbningstale, at et 'ja' til retsforbeholdsafstemningen ikke betyder 'ja' til fælles asylpolitik i EU. Men den køber Kristian Thulesen Dahl (DF) ikke

DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, giver sit syn på Lars Løkke Rasmussens åbningstale.

Det er svært at tage Lars Løkkes garanti for gode varer, når man tidligere har set, hvor hurtigt regeringen kan skifte holdning.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale garanterede, at et 'ja' ved folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december ikke medfører, at Danmark også tilslutter sig EU's fælles asyl- og flygtningepolitik.

- Når man kan huske det sorte tårn i 2011, og man kan huske de tre dage, der gik fra vi ikke skulle have 1000 flygtninge som led i EU's kvotefordeling, til vi skulle alligevel, så kan man se, hvor hurtigt tingene kan flytte sig, siger Kristian Thulesen Dahl.

Løkkes garanti
I sin tale rettede Lars Løkke Rasmussen en skjult kritik mod Dansk Folkeparti, der i diskussionen om retsforbeholdsafstemningen gentagne gange har henvist til asyl- og flygtningepolitikken. Men Lars Løkke slog i talen fast, at de to ting ikke hænger sammen.

- For at mane enhver tvivl i jorden, vil jeg i dag gerne understrege, at hvis et flertal i Folketinget på noget tidspunkt måtte ønske, at Danmark skal deltage i den fælles europæiske asylpolitik, så er min holdning helt klar: Vi hæver ikke vores veto uden at spørge danskerne ved en ny folkeafstemning. Det vil jeg gerne garantere her i dag, sagde Løkke i sin tale.

Det politiske år bliver skudt i gang, når Folketinget åbner klokken 12. (Foto: Kaspar Wenstrup) Dansk politik - 6. okt. 2015 - kl. 09:42 Pias store dag: Det siger de om Løkkes tale

Tulles råd
Men den garanti giver Kristian Thulesen Dahl ikke meget for.

- Det er et løfte fra Lars Løkke Rasmussen. Hvad nu hvis der sker noget, så han ikke er formand om fem år? Der er jo ikke noget, der forhindrer dem i at nå frem til en ny vurdering, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hvis Lars Løkke virkelig mener, at han ikke er interesseret i EU's fælles asyl- og flygtningepolitik bør han, ifølge Thulesen Dahl, i stedet fremsætte det som et reelt lovforslag.

- Garantien er ikke meget værd. Hvis han mener det, han siger, så bør han lave et lovforslag, der går ud på, at man kun beder danskerne afgive suverænitet omkring Europol, og ikke giver Folketinget en fremtidig mulighed for at tilgodese alt, hvad folketingets flertal ønsker, lyder det fra Thulesen Dahl.

Se også: DF om forsinket Enhedslisten: Fatter ikke en brik

162 kommentarer
Vis kommentarer