Tulle løber fra løfte om Europol

DF-formanden garanterede at anbefale et ja til ny afstemning om Europol, skriver TV2. I dag har DF flere forbehold

Nu har derfor forbehold. Før valget lød det sådan her fra Kristian Thulesen Dahl.
- Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret. Også selv om der er det med Schengen-reglerne, sagde Kristian Thulesen Dahl. Foto: Claus Bonnerup.
Nu har derfor forbehold. Før valget lød det sådan her fra Kristian Thulesen Dahl. - Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret. Også selv om der er det med Schengen-reglerne, sagde Kristian Thulesen Dahl. Foto: Claus Bonnerup.

Der er nye boller i DF-suppen i dag i forhold til kampagnen op til sidste års folkeafstemning om retsforbeholdene.

De seneste dage har Dansk Folkeparti understreget to krav, der skal opfyldes, før de med sikkerhed kan anbefale et ja til Europol.

Udmeldingen er blevet kritiseret fra flere sider for at være et brud med den linje, partiet lagde op til folkeafstemningen om retsforbeholdet. Det har DF's EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth hidtil afvist.

Men TV2 kan nu dokumentere, at der faktisk er tale om et holdningsskifte.

Under en debat på tv-kanalen under valgkampen i november 2015 gjorde DF-formand Kristian Thulesen Dahl det klart, at han ville anbefale et ja, oplyser TV 2.

I tv-debatten bliver Thulesen Dahl spurgt ind til aftalen om Europol. TV2's journalist spørger, hvad Kristian Thulesen Dahl vil anbefale, hvis der kommer en ren Europol-afstemning?

- Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret. Også selv om der er det med Schengen-reglerne, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Og da han efterfølgende bliver spurgt, om han er sikker, svarer han 'ja'.

I dag kan partiet dog ikke love et ja, før to krav bliver opfyldt: Dels skal regeringen først udskrive en folkeafstemning om Schengen-medlemskabet. Og så skal vælgerne stemme Danmark ud af Schengen.

Ellers vil det blive umuligt at indfri DF's mærkesag om en permanent grænsekontrol.

'Vælgerbedrag'
De krav har både fået politiske modstandere og kommentatorer til at anklage partiet for at løbe fra sit løfte. Berlingskes politiske redaktør, Michael Bjerre, kalder i en analyse DF's udmelding for vælgerbedrag.

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell mener, at Dansk Folkeparti må tone rent flag om EU's politisamarbejde, Europol.

- Dansk Folkeparti må skabe klarhed over, hvad det mener om Europol og retsforbeholdet. Det står fuldstændig uskarpt, hvad partiet vil, mener Hans Engell.

- De fleste har fået indtryk af, at partiet ville stemme ja, hvis man ikke kunne få en parallelaftale. Det tyder på ikke at være tilfældet. Så meget peger på, at den eneste udvej er en ren Europol-afstemning, mener Hans Engell.

Katastrofe for politiet
Dansk Politiforbunds formand, Claus Oxfeldt, har kraftigt opfordret politikerne til at sikre, at dansk politi fortsat kan bruge Europols registre efter 1. maj 2017. Da bliver samarbejdet overstatsligt, så Danmark ikke kan deltage.

- Det vil være en katastrofe for dansk politi, hvis det ender med, at Danmark ikke kan deltage i Europol. Her har vi adgang til en masse registre og samarbejde, også på det operative område, siger Hans Engell.

Det passer ikke, at EU får et større problem end Danmark, hvis vi ikke deltager, mener han.

- Enten er det Europol, eller også er det ikke Europol. Ligesom i Storbritannien: Enten er det brexit, eller også er det ikke brexit, siger Hans Engell.

Spørgsmål: Hvad venter du af en ny Europol-afstemning?

- Det bliver et klart ja, hvis der kommer en ny afstemning om Europol. Mange stemte nej, fordi de forventede en parallelaftale, siger politisk kommentator Hans Engell.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt