Tulle: Løkke styrer mod EU-regler på asylområdet

DF's formand frygter, at Lars Løkke vil bøje sig for tysk pres, så løftet om selvstændig dansk flygtningepolitik smuldrer

DF-lederen frygter, at Lars Løkke sælger ud af den selvstændige danske flygtninge-politik. Foto: Anita Graversen
DF-lederen frygter, at Lars Løkke sælger ud af den selvstændige danske flygtninge-politik. Foto: Anita Graversen

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, mener, at det er for tidligt at tale om 'kovending' eller 'løftebrud' i forbindelse med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) håndtering af flygtningekrisen.

Men statsministerens melding om, at der bør søges fælles europæiske løsninger på flygtningesituationen skærper modsætningen mellem den smalle V-regering og Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl mener, at de seneste meldinger fra V-regeringen bør få danskerne til at være på vagt i forhold til afstemningen om retsforbeholdet:

- Lige nu er det meget åbent, hvad regeringen vil. De har udskrevet en afstemning om retsforbeholdet til 3. december, som er baseret på et løfte til den danske befolkning om, at Danmark fortsat kunne have sin egen flygtningepolitik.

- Men nu er regeringen helt åbenlyst begyndt at bevæge sig ind på, at det skal løses på europæisk plan. Det virker som om hele grundlaget for afstemningen er ved at skride, siger Thulesen Dahl.

Danmark giver efter for Tyskland
De EU-positive partier har ellers givet danskerne et løfte om, at man ikke vil sige ja til fælles asyl- og udlændingepolitik.

Tulle fik iskold skulder

Men hvis danskerne stemmer ja til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, så vil det fremover være de samme partier, der afgør, om Danmark alligevel skal gå med i den fælles asyl- og udlændingepolitik. Og det kan ske uden at spørge danskerne først.

- Jeg tror de flest kan se, at de diskussioner, som kører i EU, og det pres, der er fra Tyskland, vil føre til, at de danske politikere giver efter, siger Thulesen.

- Lars Løkke Rasmussen har ikke sagt, at vi skal have fælles asylkvoter. Tror du, vi får det?

- Han har sagt, at han vil have en europæisk løsning, og han har foreløbigt sagt nej til de nationale løsninger, vi har, med eksempelvis grænsekontrol, siger Thulesen Dahl.

- Venstre gik til valg på en straksopbremsning, og man måtte forstå på Inger Støjberg, at hun ville garantere færre flygtninge med en Venstre-ledet regering. Er den garanti brudt?

- Nej, det er for tidligt at konkludere noget omkring det. Meget af det her er sket, fordi kansler Merkel har valgt at se stort på de fælles spilleregler, som ellers er i Europa, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han mener, at de lavere ydelser, som V-regeringen har indført med stemmer fra DF har haft en betydning for tilstrømningen.

Men det afgørende skridt kan først tages, hvis regeringen går med på DF's forslag om, at flygtninge kun skal have midlertidigt ophold i Danmark, indtil de kan sendes tilbage til deres nærområde eller hjemland, mener Thulesen.

DF: Løkke ramt af Merkel