Tulle: Mest sandsynligt vi dropper regering

Første møde om en regeringsdannelse er overstået, og DF har over for Lars Løkke bekræftet sine synspunkter

Her var Kristian Thulesen Dahl på vej ind i Landstingssalen i forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen
Følg Politik

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har afleveret sine politiske budskaber til Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, som er i gang med at undersøge, om en borgerlig regering bestående af Venstre, DF, Liberal Alliance og De Konservative kan dannes.

Og ifølge Thulesen Dahl er det langtfra givet, at DF går i regering. Tværtimod.

- Jeg tror stadig, at det mest sandsynlige er, at vi er uden for regering, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden ser desuden ikke de muligheder for, at der kan dannes en flertalsregering med alle de fire borgerlige partier:

- Jeg har sagt, at vi synes, det er svært at tro på en flertalsregering, fordi der er nogle uenigheder mellem os og de andre partier. Så må han selv konkludere på det, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til Løkke.

Velkendte DF-synspunkter
DF-formanden vil ikke svare på, om DF er kommet tættere på at komme i regering.

- Vi har gentaget mange af de velkendte DF-synspunkter, som danskerne har hørt i valgkampen. Det blev noteret flittigt ned, og jeg tror ikke, at der var noget overraskende i det.

- Fik I nogle svar på jeres krav?

- Nej. Vi gik ikke ind i nogle egentlige svar omkring det. Denne runde handler om muligheden for at danne en flertalsregering, og det har vi givet vores svar på, hvordan vi ser den mulighed, siger Kristian Thulesen Dahl.

Til Politiken har DF's næstformand, Søren Espersen, udtalt, at fire konkrete DF-krav skal være opfyldt, hvis DF overhovedet skal overveje en regeringsdeltagelse.

Det drejer sig om en stram EU-linje, genindførelse af grænsekontrollen, en strammere udlændingepolitik - og så velfærdskravet om en offentlig vækst på 0,8 procent.

Før forhandlinger: Tulle giver Samuelsen en kold skulder

Espersen har kaldt det for 'ufravigelige' krav.

- Jeg tror bare, man skal sige, at det er fint, at det er blevet klargjort, hvad der har særlig betydning for Dansk Folkeparti. Det er blevet understreget, at det er nogle ting, som ligger os meget på sinde, siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

- Jeg synes, at det er fint, at de andre partier ved, at det er nogle områder, vi lægger meget vægt på.

- Nu er de i hvert fald ikke i tvivl om det. Men jeg bruger ikke ordene ufravigelig eller ultimativt.

Tid til at være konstruktive
Liberal Alliances leder Anders Samuelsen sørgede omhyggeligt for at undvige alle spørgsmål om konkrete krav til en ny regering, da han lørdag mødte op for at forhandle med Lars Løkke Rasmussen. Og det var formentlig en klog beslutning.

På forhånd virker det som en helt umulig mission, han har sat Lars Løkke Rasmussen på ved at insistere på, at Løkke i første omgang skal forsøge at samle en flertalsregering bestående af alle borgerlige partier.

En sådan regering vil dog betyde, at både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ville gå direkte ind i en storm af anklager om løftebrud. Eksempelvis kræver Dansk Folkeparti en vækst på 0,8 procent i det offentlige forbrug hvert år, mens Liberal Alliance vil have minusvækst.

Anders Samuelsen ville dog ikke forholde sig til realismen i sit eget forslag om en flertalsregering:

- Det er tid til at være konstruktive og forsøge at finde hinanden. Det vil være rart at finde et fast fundament under en borgerlig regering. Det skal afprøves, siger Anders Samuelsen.

Det udløste et spørgsmål om, hvorvidt Anders Samuelsen i virkeligheden er ved at spilde tiden ved at insisterer på en flertalsregering. Det undlod Samuelsen dog at svare på.

K: En svær opgave

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at det ser yderst svært ud at danne den flertalsregering, som Liberal Alliance ønsker.

- Lige nu har Lars Løkke Rasmussen fået til opgave at danne en flertalsregering. Det, må vi nok sige, bliver en svær opgave, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Før valget har De Konservative meldt ud, at partiet ikke vil gå i regering, hvis det skulle opleve tilbagegang ved valget. Det var som bekendt tilfældet, men alligevel vil Søren Pape Poulsen ikke blankt afvise, at det kan komme på tale.

- Når vi bliver inviteret til forhandlinger, så kommer vi selvfølgelig. Men en flertalsregering ser svært ud. Der er forskellene simpelthen for store mellem de fire partier. Hvad der sker efterfølgende, må vi drøfte senere, siger han.

- Vi kender ikke grundlaget for regeringen. Og man kan ikke udelukke noget uden at kende grundlaget. Lige nu ligger det ikke lige for, når man hører især ét partis holdning til væksten i den offentlige sektor.

Liberal Alliance meddelte ved fredagens dronningerunde, at partiet ønsker, at Lars Løkke Rasmussen danner en flertalsregering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance.

Indtil videre har det dog set vanskeligt ud. Både Dansk Folkeparti og De Konservative har udtrykt stor skepsis om, hvorvidt det på nogen måde kan lade sig gøre.

Under dronningerunden fredag fortalte DF-formanden, at Lars Løkke Rasmussen ikke skulle føle sig truet på statsministerposten

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+