Tulle og Co. malkede statskassen: Grisefester for skattekroner

Partitoppen i Dansk Folkeparti har med åbne øje instrueret og godkendt brug af skattekroner til grisefester for medlemmerne, selvom pengene var øremærket til EU-oplysning

Pia Kjærsgaard og partifæller spise skatteyderbetalt pattegris til DF på Toppen nær Frederikshavn. Foto: Videographer.dk
Pia Kjærsgaard og partifæller spise skatteyderbetalt pattegris til DF på Toppen nær Frederikshavn. Foto: Videographer.dk

Dansk Folkepartis menige medlemmer er i årevis blevet instrueret i at spise gris og feste for danske skattekroner øremærket af Europa-Nævnet til oplysning om Europa.

Adgang til herlighederne krævede blot et minimalt oplæg om EU, og så kunne medlemmerne ellers hygge sig. Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af bilag, interne referater, korrespondancer, regnskaber og beretninger fra en tidligere lokalformand med kendskab til partiets brug af penge til EU-oplysning.

Officielt har Dansk Folkeparti kaldt grisefesterne for ’lokale arrangementer’, der skulle skabe oplysning og debat om EU, når man indberettede til Europa-Nævnet.

Nogle af de såkaldte EU-arrangementer mindede dog om regulære medlemsfester såsom ’sommerfesten DF på toppen’, som der står i indbydelsen.

– De år, jeg har været med, så har politikerne holdt et kvarters indlæg, og så har der været hygge, pattegris og amerikansk lotteri resten af tiden. Det var jo meningen med festen, siger den tidligere lokalformand i Hjørring, Vivi Jensen, som var med til at starte festerne.

Det bakkes op af programmet i 2012, hvor EU-ordfører Pia Adelsteen og den tidligere EU-parlamentariker Mogens Camre hver havde et kvarters taletid.

Instrueret af DF-toppen
Det er Steen Thomsen - DF’s organisationskonsulent på Christiansborg, og som netop har meddelt at han stiller op til Folketinget i Østjylland for Dansk Folkeparti - der ifølge de tidligere DF’ere har instrueret i, hvordan de skulle nævne EU på en eller anden måde for at få tilskud på 5000 kroner per lokalforening.

– Vi fik at vide af Steen Thomsen om DF på toppen, at vi bare kunne have et lille indlæg om EU, så var alt i orden. Det har jeg stolet blindt på, siger Vivi Jensen.

– Var ’DF på toppen’ et EU-arrangement?

– Nej. Der var sgu ikke noget EU udover de små indlæg. Det var ikke formålet.

Menige DF'ere nyder pattegris. Billedet er taget af DF's egen fotograf. Foto: Videographer
Menige DF'ere nyder pattegris. Billedet er taget af DF's egen fotograf. Foto: Videographer
 

Vivi Jensen fortryder i dag, hvordan hun var med til at bruge pengene.

– Det er slet ikke i orden at bruge pengene på den måde. Det kan jeg godt se i bakspejlet, men jeg handlede i god tro på baggrund af det, som DF-toppen fortalte os, forklarer Vivi Jensen.

Vivi Jensen er i dag er ude af DF efter en hård magtkamp. I 2015 vandt hun en injurieretssag mod to tidligere partifæller. De blev idømt at betale en samlet erstatning på 40.000 kr. til Vivi Jensen.

En snak med DF
Formand for Europa-Nævnet Anne-Marie Melgaard kan ikke på nuværende tidspunkt tage stilling til om DF’s sommerfester opfylder kravene til oplysning om EU. Nævnet vil derfor indkalde Dansk Folkeparti til en redegørende snak.

Anne Marie Meldgaard vil tage en snak med DF. Foto: POLFOTO
Anne Marie Meldgaard vil tage en snak med DF. Foto: POLFOTO
 

– Jeg vil gerne se regnskaberne for arrangementerne i sin helhed, og jeg vil gerne have en snak med Dansk Folkeparti, før jeg kan udtale mig om, hvorvidt det er rigtigt, siger Anne-Marie Melgaard.

I alt har DF brugt 1,8 millioner skattekroner på lokale arrangementer fra 2010 til og med 2015.

 

 

* * *

Pattegris og svensk euro

DF på toppen 28. august 2011

Da DF’s partisoldater i Hjørring skule holde sommerfesten ’DF på Toppen’ i 2011 fik de 7479 danske skattekroner at feste for. Det bekræfter Dansk Folkeparti.

– Vi blev oplyst, at vi kunne bruge EU-midler til festen, hvis vi bare holdt et lille indlæg om EU, husker festens arrangør og daværende lokalformand Vivi Jensen.

Ekstra Bladet kan fremlægge et bilag, som dokumenterer, at DF’erne brugte brugte 3000 kroner af støtten til at betale helstegt pattegris.

Her ses bilaget for, at der blev brugt 3000 skattekroner til helstegt pattegris til DF'erne.
Her ses bilaget for, at der blev brugt 3000 skattekroner til helstegt pattegris til DF'erne.
 

Det står godt nok at læse i invitationen, at de lokale folketingsmedlemmer Bent Bøgsted og Ib Poulsen holdt 'EU-indlæg' til sommerfesten.

Men arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsteds oplæg var ren og skær snik-snak, mener Vivi Jensen.

– Bent Bøgsted holdt et meget kort indlæg om EU, hvor han blandt andet ævlede om den svenske euro, fordi han åbenbart troede, at de havde det. Så EU-oplægsholder er han i hvert fald ikke. Han ved ikke en skid om EU.

Bent Bøgsted til DF på toppen 2013. Foto: Videographer.dk
Bent Bøgsted til DF på toppen 2013. Foto: Videographer.dk

***

Mere gris og Mogens Camre på slap line

DF på toppen 10. juni 2012

Efter succesen i debutåret 2011 med arrangementet 'DF på toppen' gentog de nordjyske lokalforeninger sommerfesten i 2012, hvor 150 deltagere ifølge partiets medlemsblad fejrede partifællesskabet.

Også denne gang scorede nordjyderne støttekroner fra Europa-Nævnets kasse, fremgår det af et bestyrelsesreferat. Faktisk løb skattefinansieringen op i 22.423 kroner, bekræfter DF i dag.

Vivi Jensen, eks-formand i DF Hjørring, fortæller, at nu afdøde Mogens Camre og folketingsmedlem Pia Adelsteen talte om EU 15 minutter hver.

– Resten af spørgetiden handlede ikke om EU, og en lang række politikere svarede på alle mulige slags spørgsmål, husker hun.

Sommerfesten blev komplet med musikalsk underholdning og stegt pattegris på gaflen.

Mogens Camre nød gris i 2012. Foto: Videographer.dk
Mogens Camre nød gris i 2012. Foto: Videographer.dk
 

* * *

30.000 skattekroner til gris og Pia K

DF på toppen 5. oktober 2013

Dansk Folkeparti holdt igen 'sommerfest' for skattekroner til EU-oplysning i 2013.

Denne gang blev det holdt på Knivholt Hovedgaard lidt uden for Frederikshavn, hvor det ifølge invitationen Pia Kjærsgaard, som skulle holde oplæg.

Helt præcist var der afsat 45 minutter til Pia Kjærsgaard ifølge programmet. På den tid nåede hun at svare på spørgsmål fra salen og deltage i debat samt holde et EU-indlæg.

Inden partistifteren indtog spotlightet var der traditionen tro helstegt pattegris med tilbehør på menuen.

Steen Thomsen oplyser, at arrangementet modtog 30.000 skattebetalte støttekroner fra Europa-Nævnet.

Pia Kjærsgaard til pattegris buffet. Foto: Videographer.dk
Pia Kjærsgaard til pattegris buffet. Foto: Videographer.dk

***

DF sagde intet om festerne

Europa-Nævnet kræver et regnskab for partierne og et såkaldt rapportskema over aktiviteter hvert år.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i rapportskemaerne, og der står intet om DF på toppen-festerne gennem årene.

Der står blot om større arrangementer samt at der er givet tilskud til lokalforeninger til EU-arrangementer.

For eksempel i 2011, hvor DF skriver, at de har brugt pengene på 'tilskud til lokale debat- og oplysningsaktiviteter til fremme af debat og oplysning i Danmark om Europa'.

Regnskabet er også uden bilag, når det lander hos Europa-Nævnet. Derfor stoler nævnet på, at den statsautoriserede revisor og DF-ledelsen kan stå inde for regnskabet.

Revisoren krævede faktisk at se invitationen til DF på toppen i 2012. Formålet var at se, om det var rigtigt, at der havde været EU-indlæg med Pia Adelsteen og Mogens Camre.

Det var angiveligt nok til, at den statsautoriserede revisor godkendte brugen af de øremærkede penge til EU-oplysning til sommerfesten.

***

Steen Thomsen synes, grisefesterne var på sin plads. Foto: POLFOTO
Steen Thomsen synes, grisefesterne var på sin plads. Foto: POLFOTO

DF: Det kan næsten ikke blive mere EU

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil ikke svare på spørgsmål om grisefesterne for skattekroner. 

Samme melding lyder fra den tidligere formand Pia Kjærsgaard, som ellers selv har taget for sig af retterne, og den organisatoriske næstformand Carl Christian Ebbesen (DF).

Alle i DF-toppen henviser Ekstra Bladet til organisationskonsulent og folketingskandidat Steen Thomsen, som ingen problemer ser i sommerfesterne.

– Det er DF-arrangementer med EU-indlæg, og det er helt i tråd med det, som Europa-Nævnet gerne vil have, siger Steen Thomsen.

– Er det nok med to gange et kvarter med DF’ere om EU for at retfærdiggøre pengene?

– Der er jo også debat, og det er også meningen med pengene, at de skal bruges til at skabe debat.

– Arrangøren oplyser ellers, at der ikke var EU-snak i debatten.

– Det kommer an på, hvem man spørger, og vi kan jo ikke sige, at man ikke vil svare på spørgsmål, som handler om noget andet end EU. At man så sørger for at få en masse mennesker frem ved at servere helstegt pattegris, det er der ingen problemer i overhovedet. 

– Kan du retfærdiggøre, at man bruger 22.000 kroner til EU-oplysning på at servere gris og spille lotteri, når man kun har to gange et kvarters oplæg om EU?

– Det er da glimrende, hvis man kan samle folk til et EU-arrangement ved at servere helstegt pattegris.

– Det bliver solgt som en sommerfest for medlemmer og familie. Ikke et EU-arrangement.

– Men det er stadigvæk med EU-indlæg.

– Er to gange et kvarter ud af en dag fra 11-17 nok til, at det var et EU-arrangement?

– Fra 11 til 12.30 handlede det ikke om andet end EU-indlæg og debat med vores EU-ordfører og Mogens Camre. Det kan næsten ikke blive mere EU.

– Vivi Jensen (Tidligere DF’er, red.) siger, at EU-indlæggene var så korte, at det ikke kunne retfærdiggøre beløbet.

– Når Camre og EU-ordføreren er ude og holde EU-indlæg, så er det spot on, hvad Europa-Nævnet gerne vil have. Det er der ingen problemer i. Så blev der strammet op på reglerne i 2015, og derfor har vi selvfølgelig også fulgt de nye regler.

– Fremadrettet vil vi med lokale arrangementer finansierer halvdelen med vores egne penge, så hvis der er spørgsmål og indlæg, der ikke har noget med EU at gøre, så er der ingen problemer i det, siger Steen Thomsen.

697 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere