Annonce:
Annonce:

Tulle om 'betændt' Lunde-sag: Stædighed klæder ikke ministeren

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) har været 'stædig' i en 'betændt sag' om kvotekonger ifølge DF-formand Kristian Thulesen Dahl

Annonce:
Følg Politik

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) er ikke kun under angreb fra DF's fiskeriordfører for at lyve. Nu puster DF-formanden også til ilden under Lundes varme sæde ved at vurdere sagens karakter og ministerens karaktertræk.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at Esben Lunde har været stædig i en 'betændt' sag om kvotekonger og muligheden for at indskrænke deres magt.

- Den her sag har jo været noget betændt længe. Vi har jo haft en strid om, hvordan fiskeripolitikken skulle tilrettelægges, siger Kristian Thulesen Dahl.

Et flertal af partierne i Folketinget har i et stykke tid efterspurgt stramninger, men Esben Lunde har ikke givet oplysninger videre om et strammer-katalog på 16 tiltag fra en styrelsen på hans område.

Det har fået et flertal til at indkalde Lunde til et hastesamråd om, hvorfor ministeren har talt 'usandt' overfor Folketinget.

Annonce:

Stædig minister
Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har også flere gange oplevet, at Esben Lunde har forsøgt at gøre en fiskeriaftale uden om regeringen besværlig.

Sagen får Thulesen Dahl til at sætte et lidet karaktertræk på ministerens ud fra hans opførsel.

- Jeg tror også, at der har været noget stædighed fra ministeriet og fra ministerens side, og det klæder ham ikke, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti holdt gruppemøde på Christiansborg torsdag morgen, hvor Esben Lunde kom på dagsordenen.

- Vores ordfører har kort redegjort for, hvordan han ser på sagen, og så blev vi enige om at afvente samrådet, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

- Så du har ikke lagt dig fast på, hvordan du ser på sagen?

- Jeg har selvfølgelig læst det, som der har været, og hørt på vores ordførers forklaring, og så skal ministeren have mulighed for at sige, hvordan han ser på sagen.

Annonce:

- Nu må vi se, om han kan bringe sig ud af det - blandt andet i forbindelse med det samråd, som nu kommer, siger DF-formanden, efter gruppemødet i DF, hvor Esben Lundes spindoktor, Marie Hjortdal, sad uden for i længere tid og vågede.

Spindoktoren kiggede også ind i DF's gruppeværelse før mødet, hvor det så ud til, at hun spejdede efter mulige tilstedeværende.

Lundes nye møgsag

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) har talt usandt for Folketinget, ifølge Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Det fremgår af et samrådsspørgsmål, som er blevet offentliggjort på Folketingets hjemmeside.

'Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration (kvotekonger)', skriver DF's og rød bloks medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget i samrådsspørgsmålet.

Kvotekonger er få magtfulde og velhavende fiskere, som sidder på meget store fiskekvoter og dermed en i uforholdsmæssig stor del af fiskeriet. Dermed får få fiskere nærmest monopol, mens mindre fiskeskippere må opgive deres erhverv.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen - og et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget - har gang på gang efterspurgt muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonger, som ifølge Ib Poulsen benytter sig af 'stråmænd' og 'konefinter' til at kontrollere fiskekvoterne.

Men Esben Lunde har tidligere afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekongerne om at udfylde nogle tro- og love-erklæringer om, at de har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionerer økonomisk for.

'Mig bekendt'
Udtrykket 'mig bekendt' er centralt i Miljø- og fødevareminister Esben Lundes (V) forklaring på beskyldninger om at lyve overfor et flertal i Folketinget.

Berlingske kunne torsdag offentliggøre et andet dokument fra samme styrelse under Miljø- og Fødevareministeriet, som viste 16 mulighederne for at stramme op overfor de såkaldte kvotekonger.

Dokumentet var fra december 2015, og Esben Lunde forklarede, at han aldrig havde set det.

- Jeg er aldrig - mig bekendt - blevet forelagt den 16 punkts plan fra Landbrug- og Fiskeristyrelsen tilbage fra december 2015, siger Esben Lunde.

En flertal af partierne har i et stykke tid efterspurgt stramninger, men Esben Lunde har ikke givet oplysninger om strammer-kataloget videre.

Annonce:

Ministeren erkender dog, at han har holdt mindst én stramning skjuldt.

Esben Lunde afviser at svare på, hvad det er for en stramning mod kvotekonger, som han aldrig fortalte partierne om.  Læs Esben Lundes forklaring her:

'Mig bekendt': Her er Lundes forklaring i ny møgsag

DF og rød blok: Esben Lunde har løjet for Folketinget

Minister kan slet ikke genkende anklager om løgn

Det er ikke første gang, at Esben Lunde er under angreb fra DF. Sidst lød karakteren på dumpet i fiskeri. Læs mere herunder.

DF i hårdt angreb på Esben Lunde: Dumpet

DF angriber Esben Lunde: Virker ligeglad med livsfarlig bakterie

DF: Esben lyver
DF's fiskeriordfører Ib Poulsen mener, at Esben Lunde har løjet.

- Når jeg sidder overfor ministeren, så ved jeg ikke, om han fylder mig med løgn eller sandhed. Det er ikke særligt tillidsskabende, at han lyver overfor mig, siger Ib Poulsen til Ekstra Bladet.

Annonce:

Ib Poulsen - og et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget - har gang på gang efterspurgt muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonger, som benytter sig af eksempelvis deres koner som stråmænd, så de får kontrol over store fiskekvoter. Ifølge Ib Poulsen benytter kvotekongerne sig af 'stråmænd' og 'konefinter' til at kontrollere fiskekvoterne.

Men Esben Lunde har afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekongerne om udfylde nogle tro- og love-erklæringer om, at de ikke har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionerer økonomisk for.

Nu viser et dokument som Berlingske har gravet frem, at Esben Lundes ministerium siden 9. december 2015 har haft et helt katalog med 16 mulige opstramninger, som DF har efterspurgt.

Det får Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, til at rette en kraftig kritik.

- Så ministeren har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt. Det må man ikke som minister, og i min bog er det en skærpende omstændighed, at han gør det over for sit støtteparti.

- Det er ikke særlig fremmende for samarbejdet. Det skaber mistillid, siger Ib Poulsen.

Heller ikke socialdemokraternes fiskeriordfører Simon Kollerup er imponeret over fødevareministeren.

Annonce:

- Det er dybt alvorligt, når en minister taler usandt og holder vigtige oplysninger tilbage for Folketinget. Når der er et flertal, som vil lave en kraftfuld indsats overfor de her kvotekonger - at så ministeren efter gentagne opfordringer bliver ved med at tilbageholde værdifuld og vigtig viden for Folketinget, så er det selvfølgeligt helt uacceptabelt, siger Simon Kollerup, som nu ser frem til et hastesamråd med ministeren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
rockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: