Tulle om Mette F.: Hun må æde sine ord

S-lederen svigter sine egne partifæller, når hun afviser aftaler med DF uden om Løkke-regeringen, fastslår Thulesen Dahl

Selv ikke Mette F.'s partifæller vil kunne forstå hendes strategi, mener Df-lederen. Foto: Anita Graversen
Selv ikke Mette F.'s partifæller vil kunne forstå hendes strategi, mener Df-lederen. Foto: Anita Graversen

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, svigter mange af sine egne partifæller, når hun på forhånd afviser at lave flertal om eksempelvis dagpengesystemet med Dansk Folkeparti udenom Løkke-regeringen.

Det fastslår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg tror, hun kommer til at æde sine ord igen. Jeg tror ikke, der er mange danskere, heller ikke i hendes egne rækker, der vil kunne forstå, at hun siger, at det er Lars Løkke, der afgør, hvornår Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti skulle kunne samarbejde, siger Kristian Thulesen Dahl, efter Mette Frederiksen i stort opsatte interviews med Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten på forhånd afviser at skabe flertal med venstrefløjen og Dansk Folkeparti.

Se også: EL og SF dumper Mette F.-udmelding

- I den praktiske verden, så er der ikke mange, der kan forstå, at hun ikke vil bruge det til noget, hvis vi er enige om eksempelvis dagpenge, siger han med henvisning til, at DF før valget fastslog, at partiet vil forkorte genoptjeningsperioden uden at tage penge fra de arbejdsløse.

Se også: S-rebeller bakker DF op: Flere penge til dagpengesystemet

- Men kan du forstå, at hun ikke mener, at du skal kunne lave blå politik med Løkke og Liberal Alliance den ene dag, for derefter pudse velfærds-glorien af med rød blok den næste?

- Det er jo en meget Christiansborgsk tilgang til tingene, at man sådan siger; så kan de lære det! Sådan lidt småfornærmethed over, at vælgerne ikke har sammensat det folketing, som socialdemokraterne gerne ville have, så nu må danskerne tage konsekvenserne af det.

- Vi har åbent sagt, at vi gik til valg på et regeringsskifte for at få mere indflydelse igen - og punkt to, hvis ikke vi gik med i en regering, så var det for at spille den rolle, at få mest muligt af vores egen politik gennemført. Også gerne ved skiftende flertal. Det tager vi konsekvensen af nu, siger han.

- Derfor vil vi række hånden frem - også til Socialdemokraterne, og så er det er torskedumt, at hun slår hånden væk, inden vi når at række den frem. Som ny socialdemokratisk formand deponerer hun retten hos Lars Løkke til at definere, hvornår vi kan lave noget sammen, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Hvad kunne I samarbejde om - udover dagpenge?

- Det burde kunne være dele af velfærdspolitikken, når vi snakker om ældres vilkår og sygehusene. Her burde være fælles flader. Hvis vi i fællesskab kunne presse en mere social retfærdig politik igennem i forhold til, hvad for eksempel Liberal Alliance ville kræve, hvis man var afhængig af deres stemmer. Der må Socialdemokratiet afgøre, om de vil spille en rolle. Men hvis de ikke vil, så må de forklare det overfor deres vælgere.

Se også: Østergaard: Mette F stopper DF's dobbeltspil

Kristian Thulesen Dahl mener, at Mette Frederiksen med sine interviews i morgenaviserne forsøger at tilfredsstille både højre- og venstrefløjen i Socialdemokratiet. Til Politiken og Berlingske udtalte Mette Frederiksen blandt andet:

- At man selvfølgelig ikke skal have en situation, hvor DF peger på Løkke, og at Thulesen så tror, han kan lave politik med alle mulige andre.

Men den udtalelse giver DF-formanden ikke meget for. Især fordi netop dagpengene har været en kæmpe sten i skoen for Socialdemokraterne under både S-R-SF og S-R-regeringerne.

- Jeg tror, at mange socialdemokrater håber, at S og DF finder fælles fodslag i dagpengespørgsmålet. Når forhandlingerne kommer i gang, så kan hun ikke gennemføre det i praksis, vurderer han.

Kristian Thulesen Dahl har selv skiftet holdning, siden han i 2010 foreslog af halvere dagpengeperioden til to år og fordoble genoptjeningen i stedet for at barbere offentlige ydelser over en kam.

405 kommentarer
Vis kommentarer