Tulle sidder med trumferne

DF kræver tunge ministerposter

'Tulle' tror ikke på flertalsregering
Følg Politik

Sammenligner man den nuværende situation i dansk politik med et kortspil, er rollefordelingen klar:

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sidder med trumferne på hånden, mens Venstres Lars Løkke Rasmussen er tvunget til at spille sine kort meget klogt, hvis han skal gøre sig håb om gevinst.

Med et kan Dansk Folkeparti, der er blevet større end Venstre ved valget, tillade sig at spille højt spil i de kommende forhandlinger om magten.

Omvendt skal Løkke kæmpe en hård kamp for at få Thulesen Dahl og co. med i en regering og dermed sikre ro på bagsmækken.

Tunge ministerposter
Kilder i toppen af Dansk Folkeparti lægger ikke skjul på, at der skal nogle særdeles tunge ministerposter til, hvis det skal komme på tale, at partiet skal gå i regering med Løkke og Venstre.

Eksempelvis ligger det ligefor, at Thulesen Dahl selv skal have finansministerposten, mens løjtnanterne Peter Skaarup og Søren Espersen skal belønnes med posterne som justits- og forsvarsminister.

Ud over de tunge poster skal Løkke tilgodese Dansk Folkeparti på flere af de politiske mærkesager.

Fire krav
I dag spillede Thulesen Dahl ud med flere markante krav for at gå i regering:

Der skal være en stram EU-linje, grænsekontrollen skal genindføres, udlændinge-politikken skal være strammere, og så skal der være en årlig vækst i den offentlige sektor på 0,8 procent.

Thulesen Dahl smed kravene på bordet, da han i formiddag var til de indledende forhandlinger med Løkke.

Med sig havde DF-formanden Peter Skaarup og Søren Espersen.

– Vi har gentaget mange af de velkendte DF-synspunkter, som danskerne har hørt i valgkampen. Det blev noteret flittigt ned, og jeg tror ikke, at der var noget overraskende i det, lød det Thulesen Dahl oven på det indledende møde med Løkke.

Sandsynligvis uden for regering
Selv om DF’s fire krav er velkendte, så betyder det ikke, at de er spiselige for Venstre-formanden.

I toppen af Dansk Folkeparti er meldingen da også, at Løkke skal foretage nogle ordentlige kovendinger, hvis han skal gå ind på DF’s linje. Ikke mindst når det kommer til EU, grænsekontrol og den offentlige vækst.

Med andre ord kan Løkke se frem til et yderst kompliceret forhandlingsforløb, hvis det skal lykkes ham at stable et regeringssamarbejde med DF på benene.

Som landet ligger nu, forudser Kristian Thulesen Dahl, at enderne ikke kommer til at mødes:

– Jeg tror stadig, at det mest sandsynlige er, at vi er uden for regering, konkluderede DF-formanden oven på forhandlingerne.

Thulesen Dahl: Jeg skal ikke være statsminister

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+