Tulle til Mette F: Nederdrægtigt

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil have ændret udligningssystemet og foreslår Mette Frederiksen at sætte forhandlinger på pause

Mette Frederiksen (S) skal sætte stor reform i bero ifølge Kristian Thulesen Dahl (DF). Foto: Jonas Olufson
Mette Frederiksen (S) skal sætte stor reform i bero ifølge Kristian Thulesen Dahl (DF). Foto: Jonas Olufson

S-regeringens udspil til en udligningsreform for landets 98 kommuner er blevet mødt med stor kritik.

Nu melder Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sig i koret af kritikere. Han mener, at statsminister Mette Frederiksen (S) har ageret 'nederdrægtigt' ved at spille kommuner ud mod hinanden. Derfor bør regeringen stoppe de igangværende forhandlinger om reformen, lyder det.

- Min opfordring til Mette Frederiksen er, at hun får pakket det her sammen, og at hun så får lavet et ordentligt grundlag for en ny måde at udligne på, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark.

Postyret i det socialdemokratiske bagland kan give regeringen og Mette Frederiksen problemer, vurderer Henrik Qvortrup. Foto: Aleksander Klug Dansk politik Qvortrup: Intern strid kan blive farlig for Mette F.

Udligningsreformen har ikke mindst fået kritik fra de kommuner, der skal sende en millioncheck videre til andre mindre velstillede kommuner.

Kristian Thulesen Dahl er godt træt af debatten om den kommunale udligning, som han mener, er med til at skabe splid i Danmark. Ikke mindst, når Mette Frederiksen beskriver tabere og vindere.

- Når hun lancerer diskussionen på den måde, splitter det Danmark til atomer. Kommunerne ryger i totterne på hinanden. De er helt oppe og ringe i øjeblikket i en kamp mod hinanden, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det synes jeg simpelthen er så nederdrægtigt i forhold til det her med at få Danmark til at hænge sammen.

Der er hovedrysten tilovers for Mette Frederiksen og Astrid Krags udligningsudspil.  Foto: Aleksander Klug Politik Internt oprør: S-borgmestre raser over Mette-reform

Dansk Folkeparti har tidligere flere gange foreslået en ensartet kommuneskat, sådan at alle kommuner får den samme skatteprocent.

Skatten skal betales til staten, som så skal fordele pengene mellem kommunerne, alt efter hvilke borgere der bor i de enkelte kommuner.

Kristian Thulesen Dahl erkender, at Dansk Folkepartis forslag ikke vil få de utilfredse kommunale røster til at forstumme.

- Men vi får taget den giftighed ud af systemet, at det ikke er kommunerne, der tager fra hinanden. Så må de være sure på Folketinget i stedet, siger han.

Astrid Krag har beklaget forløbet. Foto: Jens Dresling Dansk politik Social- og indenrigsminister Astrid Krag beklager over for partier

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, er uenig.

- Vi ville få præcis det samme slagsmål imellem kommunerne, som vi ser med vores model lige nu, siger han til avisen Danmark.

Indtil videre er Dansk Folkeparti fortsat en del af forhandlingerne om den kommunale udligning, mens De Konservative og Liberal Alliance er røget ud.

Regeringen er blevet hårdt kritiseret for ikke at fremlægge alle relevante beregninger og analyser bag forslaget til en udligningsreform.

Denne kritik er ikke mindst kommet fra det største oppositionsparti, Venstre, som af samme årsag har afvist at deltage i forhandlinger indtil videre.

1 af 2 Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
2 af 2 Mette Frederiksen (S) skal sætte stor reform i bero ifølge Kristian Thulesen Dahl (DF). Foto: Jonas Olufson