Tulle truer Løkke: Vi kan ikke gå i regering nu

Dansk Folkeparti gør det klart over for Lars Løkke, at partiet ikke som det ser ud lige nu, kan gå i regering

Der er ringe udsigt til, at Dansk Folkeparti vil gå ind i en regering med Venstre og Lars Løkke.

Den opsigtvækkende melding kommer fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl torsdag middag inden et frokostmøde med den kongelige undersøger.

- Grundlaget er på nuværende tidspunkt ikke på et niveau, hvor Dansk Folkeparti kan gå i regering, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer, at det blandt andet er sundhedsområdet, som skiller parterne.

Flere penge til sundhed, så der ikke er overbelægning på sygehuse, skiller fortsat DF fra regeringsdeltagelse. Men også spørgsmålet om grønsekontrol er på bordet, lyder det fra DF-lederen.

- Vi har de seneste dage diskuteret grænsekontrol, som et vigtigt punkt for os. Men hele velfærdspolitikken er også afgørende for Dansk Folkeparti, siger han.

Engell: Løkke styrer mod nederlag

Vil ikke låses fast
DF-formand brugte desuden taletid på en længere udredning om sit partis krav på sundhedsområdet.

Flere regioner er nemlig netop nu i gang med at spare på sundhedsområdet, fordi deres økonomi er presset af dyrere medicin, udgifter til uddannelse af læger og byggeri af nye hospitaler.

- Helt konkret har Region Midtjylland bebudet besparelser for næsten 700 millioner kroner, der gør, at man skal fyre eller forflytte op mod 1000 medarbejdere.

- Jeg tror, vi under alle omstændigheder kommer til at gøre nogle gode ting for vores sundhedssektor i de kommende år, men vi vil ikke låses ind i en situation, hvor vi ikke synes, at grundlaget er godt nok i forhold til vores sundhedssektor, siger Thulesen Dahl.

Her mener Dansk Folkepartis formand, at partiets indflydelse vil være større ved finanslov efter finanslov at kræve ekstra penge til sygehusene af regeringen.

- Vi er ikke sikre på, at det grundlag, der ligger nu, vil kunne indfri vores ønsker på sundhedsområdet. Så er det bedre, at vi kan forhandle stille og roligt i de kommende år, så vi kan føre kampen mod eksempelvis overbelægning fra forhandling til forhandling, siger Thulesen Dahl.

Velkendte uenigheder
Dansk Folkeparti er mødt op til forhandlingerne med et krav om en stigning i det offentlige forbrug på 0,8 procent årligt. Pengene skal blandt andet gå til bedre sundhed.

Lars Løkke Rasmussens udgangspunkt for forhandlingerne var nulvækst i den offentlige sektor. Begge parter har dog åbnet døren på klem for et kompromis, der vil sikre flere penge til kernevelfærden - uden dog nødvendigvis at lande på 0,8 procent.

- Der er tid endnu til at diskutere, og man kan ikke afvise, at tingene vil flytte sig i de kommende dage og hen over weekenden. Jeg må bare sige, at lige nu, på denne dag, har vi ikke et grundlag, hvor det tjener vores vælgere bedst, at vi går i regering, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kommentatorer: Thulesen vælger selv sine ministerposter

'Knaster og bastioner' skiller Tulle og Løkke

Løkke håner LA: Aldrig fremtid i flertalsregering

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.