Tulle under massiv beskydning: Sådan førte han danskerne bag lyset

Kritikken hagler ned over DF-formanden for at løbe fra løfter, han har givet om en afstemning om europæiske politisamarbejde, Europol 

Kristian Thulesen Dahl er havnet i massivt politisk stormvejr.

Hans normale venner i Venstre hamrer løs på DF-formanden med beskyldninger om løftebrud, og at han direkte har ført vælgerne bag lyset i forbindelse med EU-afstemningen i december sidste år.

Her gav Thulesen Dahl den klokkeklare garanti, at danskerne - uden forbehold - ville få en afstemning om deltagelsen i det europæiske politisamarbejde, Europol, hvis det ikke skulle lykkedes at forhandle en såkaldt parallelaftale om politisamarbejdet på plads.

Thulesen Dahl satte trumf på ved at slå fast, at ville anbefale et 'ja' ved en sådan afstemning.

Det er ikke i orden
Men nu vil Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti pludselig ikke længere stå ved garantien. DF vil først have to ting opfyldt, før man vil anbefale et 'ja' ved en Europol-afstemning.

Regeringen skal udskrive en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af det såkaldte Schengen-samarbejde, som forbyder EU-landene at indføre permanent grænsekontrol. Desuden skal danskerne stemme for at forlade Schengen ved folkeafstemningen.

- Det er løftebrud. Det kan man ikke komme udenom, lyder dommen fra Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen.

- Det er ikke i orden ikke at indfri den garanti, man gav før et valg, som får folk på vippen til at stemme noget, de ellers ikke ville have stemt. Folk har stemt på falske forudsætninger. Og det er dybt mærkværdigt, at man ikke engang er mand nok til at gå ud og stå ved det, men i stedet prøver at bortforklare, at man har skiftet standpunkt, siger EU-ordføreren.

Tulle løber fra løfte om Europol

Løkke på banen
Diskussionen er blusset op, efter at EU-Kommissionens vicepræsident, Frans Timmermanns, for nyligt klart har afvist, at Danmark kan få en såkaldt parallelaftale om Europol. Holder vicepræsidentens melding vand, er spørgsmålet om en dansk Europol-afstemning højaktuel, hvis ikke Danmark skal tvinges til at forlade politisamarbejdet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har imidlertid klart signaleret, at regeringen ikke vil udskrive en ny folkeafstemning om Europol, med mindre Dansk Folkeparti anbefaler danskerne at stemme 'ja'.

DF's garanti
På den baggrund har det fået Jan E. Jørgensen op i det røde felt, at DF ikke længere vil stå ved den uforbeholdene Europol-garanti.

- DF gav ved flere lejligheder en garanti om, at vi kunne komme i Europol. Og hvis en parallelaftale glippede, kunne vi komme med via en folkeafstemning, og de ville anbefale et ja. Der er ikke noget at snakke om. Det, Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl kommer med nu, er noget helt nyt. Og det gør, at mange vælgere er blevet ført bag lyset, fordi de fik en garanti, der ikke holdt, lyder det kontante angreb fra Jan E. Jørgensen.

* * *

Det har Tulle sagt

Under en tv-debat i valgkampen op til EU-afstemingen i december blev Thulesen Dahl spurgt af værten:

- Hvad vil du anbefale, hvis der kommer en ren Europol-afstemning? Hvis det bliver et nej (til folkeafstemningen), og vi ikke kunne få forhandlet en parallelaftale på plads. Ergo skal danskerne stemmeurnerne en gang til. Hvad vil du så anbefale?

- Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret – også selvom der er det med Schengen-reglerne og grænsekontrol, lød det fra Thulesen Dahl.

Under en anden tv-debat i valgkampen spurgte Lars Løkke Rasmussen Thulesen Dahl:

- Vil det sige, at du her i aften siger: Hvis det spor ender blindt (om af forhandle en parallelaftale), så vil du uden andre modkrav om Schengen eller andet støtte en helt ren dansk folkeafstemning, der handler om den ene ting: Skal vi afgive fuld suverænitet til et overstatsligt Europol?

- Hvis der har været reelle forhandlingerne om parallelsporet, så er svaret ja, lød det fra Thulesen Dahl.

På valgaftenen sagde Kristian Thulesen Dahl:

- Vi har en plan A og en plan B. Plan A er en parallelaftale, og det er det, fordi så løser vi også det omkring Schengen. Men vi har lovet danskerne, og det står vi fuldstændig ved, at hvis ikke vi kan løse forholdet til Europol ad den vej, så vil vi være medvirkende til, at der kan komme en folkeafstemning, hvor danskerne kan tilvælge Europol.

* * *

Politiforbund: Vi skal have den afstemning

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, kræver en afstemning om Europol. Foto: Jakob Boserup
Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, kræver en afstemning om Europol. Foto: Jakob Boserup
 

Politiforbundets formand Claus Oxfeldt giver ikke meget for Kristian Thulesen Dahls løftebrud.

- Der er intet nyt i det, der bliver sagt nu. Jeg går bare og venter på den afstemning, de har lovet os, siger Claus Oxfeldt til Ekstra Bladet.

Formanden for landets politibetjente minder om, at der under sidste decembers valgkamp blev slået hårdt på, at Danmarks status som medvirkende i Europol ikke var i fare.

- Jeg forventer den afstemning, som alle partier var enige om. Der blev sagt, at Europol var slet ikke et tema under valgkampen; det ville intet ændre på Danmarks rolle ift. Europol. Det minder jeg bare politikerne om, siger Claus Oxfeldt.

* * *

Tulle: Jeg gik for langt

- Kristian Thulesen Dahl, du gav under valgkampen en garanti om, at du ville anbefale et 'ja' ved en Europol-afstemning. Fortryder du det?

- Jeg anerkender i hvert fald fuldt ud, at jeg gik for langt. Jeg lavede en forhastet konklusion i forhold til en måske kommende folkeafstemning. Jeg mener, at der hvor der er en vigtig garanti at give, det er, at danskerne med vores opbakning kan få en ny folkeafstemning, hvis der ikke kan forhandles en ordentlig aftale på plads med EU om Europol.

- I valgkampen blev du desuden spurgt af Lars Løkke, om du 'uden andre modkrav om Schengen eller andet' ville støtte en helt ren dansk folkeafstemning om Europol. Det svarede du ja til, men nu stiller du vel netop sådanne modkrav?

- Jeg kan godt huske debatten. Det er fuldstændig rigtigt, som du refererer, og det løfte står vi ved. Men det, vi har en diskussion om nu, er ikke, om vi lever op til vores løfte om, hvorvidt der kommer en ny folkeafstemning. Det handler om, hvad vi vil anbefale til den afstemning. Og der anerkender jeg, at jeg i 2015 var forhastet.

- Har din troværdighed lidt et knæk med den garanti, du nu løber fra?

- Jeg kan jo godt se, hvilken sammenhæng det her bliver bragt ind i. Hvis vi ikke ville accepterer en ny folkeafstemning om Europol, så vil jeg mene, at der virkelig var noget at komme efter. Men her siger vi, at danskerne med vores opbakning bliver spurgt igen, hvis vi ikke kan få en aftale. Så kan danskerne, når de stemmer, selv vurdere, hvad vi har sagt i 2015, og hvad vi siger op til en afstemning, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.     

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.