Annonce:
Annonce:

Tulles ældre-smæk: Rollator-pensionister flænses

Blå bloks finanslov rammer særligt svage ældre, som har rollator fremfor kørestol, og det kan koste rollatorbanden flere tusinde om året

Onsdag talte Tulle med Ekstra Bladet om muligheden for at genforhandle finansloven. Se med her. (Video: Kristian B. Larsen)
Annonce:
Følg Politik

Forskellen på hjuls størrelse har en del at sige i forhold til det ældre-smæk, som Dansk Folkeparti og resten af blå blok er blevet enige om at servere for landets pensionister

En pensionist i kørestol undviger formentlig det helt store indhug i økonomien, men en ældre med små hjul på sin rollator må nok se politikerne grave dybt i tegnebogen.

Hvis to pensionister har samme husleje på 8000 kroner om måneden og kun en folkepension at leve for, så får pensionisten i kørestol formentlig 5196 kroner mindre i boligstøtte i 2020. Pensionisten med rollator misser derimod hele 16.296 kroner, viser beregninger fra Ældre Sagen.

Hele nedsættelsen af boligstøtten til ældre er meget teknisk og lidt af en regel-jungle. Men forskellen i nedskæringer ud fra hjælpemiddel skal findes i det loft over den husleje, som de ældre kan få støtte til.

Annonce:

- Mit bedste bud på forskellen for kørestolsbrugeren og rollatorbrugeren, er forskellen på nedgangen i boligydelse for hhv. plejebolig (kørestolsbrugeren) og plejebolig med loft over støtteberettiget husleje (rollatorbrugeren), skriver Claus Blendstrup, seniorkonsulent i Ældre Sagen i en mail til Ekstra Bladet.

Så hårdt rammer Tulles ældre-smæk

Loft over støtte
Når der fra 2020 indføres samme loft over den støtteberettigede leje i ældre- og plejeboliger, som i almindelige lejligheder, bliver det vigtigt for boligstøtten om pensionisten er handicappet. 

Det almindelige loft til huslejestøtte er 85.500 kroner i 2016, og det er der mange plejeboliger, der ligger over. Men hvis beboere er handicappet, bliver loftet 128.250 kr., og det er der ikke mange, der er over.

Ældre med rollator er ikke handicappede i boligstøttens forstand, og derfor kan de maksimalt få støtte indtil 85.500 kroner. Derefter må de selv betale. Tidligere var der ikke noget loft over støtten for ældre- og plejeboliger.

Annonce:

- Den sidste besparelse i kataloget, som går ud på, at der indføres samme loft over den støtteberettigede husleje for ældre og plejeboliger, som for andre lejeligheder, den går kørestolsbrugeren nok fri af, skriver Claus Blendstrup.

Hjorten skal grilles for ældresmæk

Jo højere husleje, jo større smæk
Det betyder, at rollator-ældre bliver ramt af loftet for støtte til husleje fra en månedlig husleje på omkring 7000 kroner. Forskellen på en pensionist i kørestol og med rollator øges dog kun, som huslejen stiger.

Ved en husleje på 9000 kroner og kun en folkepension at leve for skal pensionisten med rollator af med 25.296 kroner om året. Kørestolsbrugeren kan nøjes med 5196 kroner.

Ligger huslejen på 10.000 om måneden, så misser en med rollator formentlig 34.296 i støtte, mens pensionisten i kørestol stadig kan nøjes med 5196 kroner.

Ældre-kongen i kaos

Annonce:

Kørestole går ikke helt fri
Kørestolsbrugerne går dog ikke helt fri. De bliver også ramt af et tillæg på 4800 kroner, som gradvist fjernes over fem år, samtidig med at helt nye ansøgere til boligstøtte fra 1. juli 2016 heller ikke får tillægget.

Sammenlagt står flere tusinde pensionister med en årlig husstandsindkomst under 150.000 kroner til at miste boligydelse med aftalen om næste års finanslov, skriver Jyllands-Posten fredag.

I 2020 bliver i alt 22.500 husstande med den lave indkomst ramt og mister op til 6000 kroner om året i boligydelse, viser regeringens egne beregninger.

Folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg kommer ca. op på 147.100 kroner om året. Det er altså de pensionister med mindst mulig indkomst, som bliver ramt af den blå finanslov.

Engell: Tulles største knibe nogensinde

Rettet 'fejlen'
Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen er fortrøstningsfuld i forhold til at få rettet 'fejlen', som han kalder den aftale, som er indgået.

Annonce:

- Enten skal dette forslag pilles ud af finanslovsaftalen, eller også skal vi have ændret det. Vi stemmer ikke for, at de laveste husstandsindkomster kommer til at miste penge, siger han til Ritzau.

- Det er ikke en del af aftalen. Så må det pilles ud af aftalen, og så vi kan finde ud det på et senere tidspunkt. Det kan også være, at vi får rettet op på det her i løbet af weekenden eller i næste uge, og så stemmer vi for aftalen, der er lavet.

Tulle afsløret: Kendte alt til ældresmæk

Finansloven for 2016 skal efter planen tredjebehandles og vedtages 21. december.

Blå blok vil gradvist skære mere og mere i støtten, så pensionisterne i 2020 mister 640 millioner kroner i støtte og 1,2 milliarder kroner om ti år.

3,3 mia. kr.
Hvis politikerne intet gør, så vurderer Finansministeriet, at de ældre mister 3,3 milliarder kroner i 2050, viser et svar fra finansminister Claus Hjort (V) til finansudvalget i Folketinget.

S-Formand: DF forringer bevidst pensionisters økonomi

Annonce:

Her er Ældre Sagens beregninger for nedskæringer på boligydelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce: