Tulles forsvar sejler

DF-formanden underspillede tiltalen mod Messerschmidt, selvom han har været 'løbende orienteret' om sagens udvikling

Pia Kjærsgaards arvefølger har bragt Dansk Folkeparti i krise. Messerschmidts møgsager er blot en del af den

Kristian Thulesen Dahl har afgivet en mystisk forklaring i sagen om svig og dokumentfalsk, som ifølge anklagemyndigheden er begået af Morten Messerschmidt.

Han neddroslede i sidste uge sagen og dens alvor.

'Jeg er tilfreds med, at der nu kun ser ud til at være ét forhold - sommergruppemødet i Skagen - som stadig er omtvistet,' skrev han på Twitter. Se hele udtalelsen nederst.

Men mandag kunne Ekstra Bladet så afsløre, at der faktisk er to tiltalepunkter mod Messerschmidt.

Der var altså ikke kun tale om 'ét forhold', som Kristian Thulesen Dahl ellers brystede sig af.

Ekstra Bladet forgæves forsøgt at få Kristian Thulesen Dahl til at forklare, hvorfor han undlod at oplyse om tiltalens mere alvorlige indhold.

Men han afviser at kommentere eller stille op til interview.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Løbende orienteret
DF-formanden kom dog en smule ud af sit skjul tirsdag aften.

Ekstra Bladet skrev en artikel om, at Morten Messerschmidt allerede var sigtet, da han i sommer blev kronet som næstformand i partiet.

Først efter artiklen var publiceret vendte Kristian Thulesen Dahl retur med en kort formuleret skriftlig kommentar.

Det var nu pludselig vigtigt for partiformanden at understrege, at han har kendt til udviklingen i Morten Messerschmidts politisag igennem forløbet.

'Der har selvfølgelig løbende været orientering fra Morten ift. sagens udvikling - så der er ingen i DF, der har vurderingen af, at Morten blev næstformand på et falsk grundlag', skrev Kristian Thulesen Dahl.

Nær medarbejder
Messerschmidt er tiltalt for dokumentfalsk, fordi han sammen med en medarbejder ifølge politiets opfattelse har skrevet en falsk hotelleder på en kontrakt sendt til EU.

Kvinden bag den falske underskrift var Kristian Thulesen Dahls nære medarbejder Jeanie Nørhave, som har titel af personale- og sekretariatschef. Hun er ikke blevet tiltalt.

Morten Messerschmidt er derudover tiltalt for svindel med knap 100.000 EU-kroner til et sommergruppemøde i på selvsamme hotel i Skagen, som Jeanie Nørhave udgav sig for at være ledende medarbejder på.

Herunder Kristian Thulesens Dahl kommentar, da første del af tiltalen kom frem.

DOKUMENTATION: Jeanie Nørhave skrev under som personale- og servicechef på Color Hotel i Skagen.

Har betalt 1,6 millioner tilbage - vil betale en million mere

I foråret 2016 fastslog EU-parlamentet, at det 'europæiske parti' Meld og fonden Feld havde misbrugt EU-støttemidler svarende til knap tre millioner kroner.

Heraf besluttede Dansk Folkeparti i maj samme år at betale cirka halvdelen - svarende til 1,6 millioner kroner tilbage.

Efter Ekstra Bladets afsløringer af bl.a. de EU-betalte sommergruppemøder i oktober 2016, meddelte partiet, at man ville betale yderligere knap en million kroner (955.210 kroner) tilbage.

Disse penge inkluderer sommergruppemødet i Skagen 2015, som nu indgår i tiltalen mod Messerschmidt.

Men beløbet på knap en million kroner er dog blot sat på en spærret konto hos DF. Angiveligt fordi EU ikke ville modtage pengene før antisvindel-jægerne i Olaf og det danske bagmandspoliti havde efterforsket sagen færdig.  

Det er de andres skyld

 

En forvirret pige fra Rebild

- Det virker på mig mest af alt, som om hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

Morten Messerschmidt havde ikke ligefrem det store tilovers for EU-parlamentarikeren Rikke Karlsson, da hun i oktober 2015 sagde farvel til Dansk Folkeparti. På vej ud ad døren rejste hun en mistanke om, at der var foregået uregelmæssigheder i Meld og Feld.

Men det ville Messerschmidt ikke høre tale om. 'Alle regler er overholdt til punkt og prikke,' slog han fast.

Efterfølgende er det ene skelet efter det andet så væltet ud af Messerschmidts skab i sagen, hvor han nu er tiltalt af Bagmandspolitiet.

Og Messerschmidts beskrivelse af Karlsson 'som en forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles, og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende', står ikke ligefrem i det bedste lys.

Ekstra Bladets skyld

Morten Messerschmidt er mildt sagt knotten over Ekstra Bladets dækning.

I 2019 forfattede han sågar en kronik i Jyllands-Posten, hvor hans harme fyldte det meste.

'Det er tankevækkende, at en mellemting mellem et sensations- og mandeblad kan sætte linjen for alle medier i landet - til tider endog i fuld symbiose med det pæne DR.'

Konkret kalder Messerschmidt det løgn, at der skulle være tale om 'dokumentfalsk'

'Vel er det ubehageligt, når Ekstra Bladet taler om 'dokumentfalsk' og 'dokumentmisbrug'. Men det er også løgn.'

Morten Messerschmidt er nu tiltalt for dokumentfalsk. Strafferammen er to år.

 

Olafs cirkus

Da EU's antisvindel-enhed, Olaf, efter flere års undersøgelser i oktober 2019 endelig afleverede deres afgørelse i sagen om Meld og Feld, var dommen: Misbrug af EU-midler og en anbefaling om politimæssig efterforskning.

Men Morten Messerschmidt langede kraftigt ud efter EU's svindelkontor - både for den lange sagsbehandlingstid og for behandlingen af sagen i almindelighed.

- Jeg er glad for, at Olaf efter fire år rent faktisk er kommet frem til en afgørelse. Nu ser jeg frem til, at Bagmandspolitiet behandler sagen. Jeg er noget tryggere ved dansk politi end det cirkus, jeg har været udsat for, lød det i svar til Altinget.

Her gjorde Messerschmidt dog ikke opmærksom på, at Olaf havde i årevis havde haft alvorlige problemer med at få politikeren til at aflevere bilag fra Melds bogholderi.

 

Forbløffet over politiet

Selvom Morten Messerschmidt i 2019 glædede sig til, at det gode danske Bagmandspoliti nu endelig skulle se på sagen mod ham efter Olafs 'cirkus', får deres anklageskrift mod ham en noget mere lunken modtagelse i disse dage:

Sådan her lød det eksempelvis mandag i en Facebook-video fra Morten Messerschmidt:

'Spørgsmålet her om den famøse kontrakt, som blev underskrevet har i øvrigt været endevent både i pressen men også i Olaf-rapporten, hvor man hverken kommer frem til at kalde det 'fraudery' [sic.] eller 'fraud' eller noget i den stil, så derfor er jeg en lille smule forbløffet over, at politiet også her er kommet frem til en noget anden konklusion, end hvad jeg havde regnet med. Men det kommer vi til at tilbagevise i retten.'

Messerschmidt har desuden ret i, at ordet 'fraud' - svindel - ikke fremgår direkte af Olafs konklusion. Men det gør ordene 'unlawful gain' - ulovlig vinding - derimod.

Ord, der figurerer helt centralt i det internationale jura-site Lexologys definition af begrebet 'fraud'. En definition, der faktisk er indleveret til Lexology af den danske Kammeradvokaten.

 

Intet at skjule

- Jeg smider lige anklageskriftet op her. Jeg har ikke noget at skjule, kunne Morten Messerschmidt bekendtgøre på sin Facebook-profil, efter at Ekstra Bladet var kommet i besiddelse af Bagmandspolitiets tiltale mod DF'eren.

Ekstra Bladets afsløring af tiltalen viste imidlertid, at Messerschmidt havde haft noget at skjule. I første omgang oplyste han nemlig blot, at han var tiltalt for have fået uberettiget EU-støtte til et sommergruppemøde i Skagen. Ikke et ord om, at tiltalen også går på dokumentfalsk, hvilket i sig selv har en strafferamme på op til to års fængsel - i særligt grove tilfælde op til seks år.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær