Tulles kæberasler: Samuelsen ydmyget igen

LA har lagt sig fladt ned i arveafgift-strid med DF, lyder det fra Hans Engell

Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen. Foto: Jens Dresling - AP
Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen. Foto: Jens Dresling - AP

Kort inden regeringen skal fremlægge sit storstilede finanslovsforslag, har Dansk Folkeparti vundet en gedigen armlægning med Liberal Alliance.

Det er vel at mærke ikke i hvilken som helst strid, at DF har trukket sig sejrrigt ud.

Det er således lykkedes Kristian Thulesen Dahl helt at få fjernet en sænkelse af arveafgiften i det finanslovsforslag, der bliver offentliggjort torsdag. 

Den seneste tid har Thulesen Dahl ved flere lejligheder slået fast, at han absolut ikke er den store tilhænger af forslaget. 

Omvendt har netop en sænkelse af arveafgiften været en af Liberal Alliances helt store mærkesager i forbindelse med dette års finanslov.

Nyt nederlag
På den baggrund er dommen fra Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell klokkeklar:

- Det er helt klart en stor kæberasler til Liberal Alliance. I betragtning af hvor hårdt de har markedsført det, så er det et nyt nederlag til LA, lyder det fra Hans Engell.

Han mener, at Anders Samuelsens parti sender et helt tydeligt signal ved at bøje sig for Dansk Folkepartis krav, inden finanslovsforhandlingerne overhovedet er gået i gang.

- Det signalerer, at LA har lagt sig fladt ned, og at vi får et relativt roligt finanslovsforløb. Så vil LA sige under en valgkamp, at vi kan kigge dem i de stålsatte øjne, og at de vil garantere for, at der vil komme en arveafgiftreform efter valget, siger Engell.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Piben ændrede lyd
Hos Liberal Alliance lægger finansordfører Joachim B. Olsen ikke skjul på sin ærgrelse over, at en sænkelse af arveafgiften er strøget fra regeringens finanslovsforslag.

Samtidig undrer han sig over, at Dansk Folkeparti har haft så travlt med at få fjernet forslaget fra finanslovsudspillet. 

Partiets finansordfører, René Christensen, har nemlig tidligere udtalt om en sænkelse af arveafgiften: 

’Det er ikke helt umuligt, lad os sige det sådan. Det handler kun om finansiering, og at vi har ønsker på andre områder, som vi gerne ser gennemført til gengæld.’

- Det er det, man normalt kalder en ret stor imødekommenhed over for et politisk forslag, siger Joachim B. Olsen til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Så må man sige, at piben ændrede lyd, da Kristian Thulesen Dahl begyndte at udtale sig om det. Både i forbindelse med afslutningsdebatten (i Folketinget, red.), på deres sommergruppemøde og i forskellige avisartikler. Nu kan man så se, at de er glade for, at det ikke er med i finanslovsudspillet.

- Jeg vil ikke motivanalysere, hvorfor de har ændret holdning, men jeg synes selvfølgelig, at det er ærgerligt, fordi jeg synes, at det er en klar borgerlig vindersag. Og det er noget, der er meget populært i befolkningen, lyder det fra Joachim B. Olsen.

DF-ordfører: ’Det har jeg det stille og roligt med’

- Det har jeg det stille og roligt med. Det er ikke noget, vi har sat på dagsordenen.

Sådan lyder reaktionen fra René Christensen på, at en sænkelse af arveafgiften ikke bliver en del af regeringens finanslovsudspil.

- Har I lavet en kovending på den her sag?

- Det handler om prioritering. Der er mange ting, man gerne vil. Man må kigge på regnebrættet, og når man har skrevet alle sine 25 linjer op, hvad er det så for 10 linjer, man vil tage med? Man må bare sige, at den her linje ikke er noget, vi har taget med til finansloven.

- Hvad har ændret sig, siden du udtalte dig om det tidligere på året?

- Det er, at jo tættere, vi er kommet på finansloven, så har vi opgjort vores prioriteringer. Vi vil gerne kigge på pensionisters rådighedsbeløb, og så der er ret store udfordringer med, at vi bliver flere og flere ældre, og det giver et pres på, at der skal bygges flere ældreboliger. Der bliver også født flere børn, og det giver pres på folkeskoler og daginstitutioner.

- Handler det her om at give en kæberasler til Liberal Alliance?

- Næ, fra min stol har jeg ikke nogen interesse i det. Politik er sådan, at vi som partier er forskellige, og der er da ingen tvivl om, at der er nogle ting, som vi ser sort og hvidt på, og så er der andre områder, hvor vi godt kan finde hinanden, siger René Christensen.

170 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere