Tulles kongemageri: Hemmelige møder med Mette F

For Dansk Folkeparti er det ikke længere afgørende, om Lars Løkke eller Mette Frederiksen bliver statsminister efter et valg

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har på det seneste haft hemmelige møder med Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har på det seneste haft hemmelige møder med Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling

Kristian Thulesen Dahl sætter nu alle kræfter ind på at blive kongemager nummer ét i dansk politik.

Formanden for Dansk Folkeparti vil således ikke være bleg for at indgå i et tæt samarbejde med Mette Frederiksen på centrale politiske områder som økonomi og udlændinge, hvis S-formanden bliver statsminister efter et valg.

Hos Dansk Folkeparti mener man nemlig, at mulighederne for at præge en socialdemokratisk ledet regering er historisk gode.

Fra Thulesen Dahls højre hånd, Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, lyder det endda:

- Vi synes ikke, at det er så afgørende, om det er Mette Frederiksen eller Lars Løkke, som bliver statsminister. Det er vigtigere, at man finder frem til en politik med bred opbakning, så man undgår en zig-zagkurs og partier, som stiller ultimative krav, siger han med henvisning til den politisk anspændte situation på Christiansborg, hvor Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, har rejst et ultimativt krav om topskattelettelser på mindst fem procentpoint.

Hemmelige møder
Det er netop i lyset af den aktuelle krise i blå blok, at Dansk Folkeparti nu melder sig klar til et samarbejde med Socialdemokraterne. Hos Thulesen Dahl og co. er holdningen klar: De to partier er i høj grad på bølgelængde - ikke mindst når det kommer til det vigtige udlændingeområde.

- Vi synes, at Socialdemokraterne har rykket sig rigtig meget på udlændingepolitikken ved at stemme for mange af de stramninger, som vi har lavet sammen med Venstre. Især stramninger af familiesammenføring betyder meget, lyder det fra Peter Skaarup.

Konkret har flirten mellem Thulesen Dahl og Mette Frederiksen udmøntet sig i flere hemmelige møder mellem de to på det seneste. Nogle af møderne har blot haft deltagelse af de to partiformænd, mens løjtnanterne Peter Skaarup og Henrik Sass Larsen (S) har deltaget i andre, erfarer Ekstra Bladet fra centralt placerede kilder.

Operationsmuligheder
Tilnærmelserne med Mette Frederiksen til trods, at slår man i DF-toppen fast, at man stadig håber, at Lars Løkke Rasmussen vinder et kommende valg. Derfor agter man fortsat at pege på Løkke som statsminister. Argumentet er, at Dansk Folkeparti traditionelt har haft mest indflydelse på blå regeringer.

Men centralt placerede DF-kilder slår samtidig fast, at man først og fremmest går efter at placere sig som det store indflydelsesrige midterparti efter et valg. Og det er som led i denne mission, at man fint kan leve med et samarbejde med Mette Frederiksens tropper:

- Det er nye tider og skam få den, der ikke udnytter operationsmulighederne. Kan man ikke få det, man allerhelst vil, må man få det, man næsten ligeså gerne vil have, lyder det således fra en centralt placeret DF-kilde.    

* * *

S byder Tulle velkommen med åbne arme

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, er sikker på, at partiet vil få et godt samarbejde med Dansk Folkeparti. Foto: Anders Rye Skjuld Jensen
Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, er sikker på, at partiet vil få et godt samarbejde med Dansk Folkeparti. Foto: Anders Rye Skjuld Jensen
 

Hos Socialdemokraterne er man særdeles tilfredse med meldingerne fra Dansk Folkeparti.

- Jeg er sikker på, at vi vil kunne have et rigtig godt samarbejde med Dansk Folkeparti, ligesom vi også vil kunne have det med partierne til venstre for os, lyder det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener imidlertid, at det er alt for tidligt at begynde at spekulere i, hvordan samarbejdet skal se ud efter et kommende valg. Han mener stadig, det er muligt for regeringen at få en politisk aftale på plads i blå blok og dermed udgå et snarligt valg.  

- Selvfølgelig ser det vanskeligt ud. Men det ser ikke umuligt ud. Lad os se på muligheder frem for begrænsninger. Vi er i den blå side af salen blevet enige om mange ting i det forgangne år, og det tror jeg sådan set også vi bliver her, siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.