Annonce:
Annonce:

Tulles oplagte valg

Kristian Thulesen Dahl havde flere valgmuligheder efter at have forladt Dansk Folkeparti. Hans Engell mener, han valgte helt rigtigt

Kristian Thulesen Dahl var færdig med Messerschmidt og Pia K., og han så ikke en fremtid for sig som kedsommelig skatteordfører på livstid, skriver Hans Engell. Foto: Finn Frandsen
Kristian Thulesen Dahl var færdig med Messerschmidt og Pia K., og han så ikke en fremtid for sig som kedsommelig skatteordfører på livstid, skriver Hans Engell. Foto: Finn Frandsen
Annonce:
Følg Politik

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne.

Går du og tumler med et politisk spørgsmål, så send det til Hans Engell på engell@eb.dk.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hvorfor forlod Kristian Thulesen Dahl politik for at blive havnedirektør? Hvorfor gik han ikke til Støjberg? Der er noget, som stinker!

Henrik Nielsen, København Ø

 

Kære Henrik
Intet stinker, forløbet er helt i orden.

Thulesen-Dahl sagde farvel til formandsposten i Dansk Folkeparti. Han kunne ikke samarbejde med den nye, Morten Messerschmidt. De to var som ild og vand. Men Messerschmidt er formand nu.

Thulesen havde flere valg:

1) Han kunne blive i partiet som menig mf.

Duede ikke. Han var færdig med Messerschmidt og Pia K., og han så ikke en fremtid for sig som kedsommelig skatteordfører på livstid.

2) Han kunne følge med Støjberg i hendes nye parti.

Annonce:

Bestemt en mulighed. Men har du været formand og stifter af et andet parti, er den overgang ikke let. Så hvad var Tulles fremtid? At være støttepædagog for Støjberg og sidde som en zombie i Folketinget?

3) Starte et nyt liv. Og det var præcis det, han valgte.

Kristian Thulesen Dahl var kommet til vejs ende på Christiansborg og valgte sammen med sin familie en ny tilværelse med nye udfordringer.

Det var klogt af ham - jeg taler af egen erfaring.

Venlig hilsen Hans

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Fred og ingen fare

Arkivfoto: Cicilie S. Andersen
Arkivfoto: Cicilie S. Andersen
 

Hvordan er Danmarks forbindelser med Kina egentlig? Er vi i konflikt med dem ligesom russerne eller ikke?

Villars Knudsen, Kokkedal

 

Kære Villars
Vores diplomatiske og øvrige forbindelser med Kina er normale. Ambassader i begge lande og et ganske tæt handelsmæssigt samarbejde. Vi eksporterer for omkring 30 milliarder kroner om året til Kina.

Danmark var det første vesteuropæiske land, som i 1950 anerkendte Folkerepublikken Kina under Mao. Politisk er vi dybt uenige, vi taler og diskuterer sammen - også selv om Danmark som det øvrige Vesten er ekstremt bekymrede over udviklingen i Kina.

Annonce:

Det samme gælder delvist med Rusland. Normale diplomatiske forbindelser, selvfølgelig præget af at Danmark deltager i sanktionerne mod Rusland på grund af krigen i Ukraine.

Men vi er hverken i krig med Kina eller Rusland og kommer det forhåbentlig heller ikke.

Venlig hilsen Hans

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Nul kritik af Mette F.

Arkivfoto: Mads Nissen
Arkivfoto: Mads Nissen
 

Angående minksagen:

1) I kommissoriet for Granskningskommissionen står der, at ’der ønskes en belysning af statsministerens tilsynspligt over for regeringens øvrige ministre under forløbet’.

Men hvad er kommissionens konklusion på dette?

2) Hvor er Folketingets Ombudsmand henne i minksagen? Da det blev offentligt kendt, at der blev handlet i strid med grundloven, hvorfor greb Ombudsmanden så ikke ind?

Er det ikke Ombudsmandens pligt at beskytte borgernes rettigheder?

Julie Zacho, København

 

Kære Julie
Det er korrekt, at Folketinget i kommissoriet nævner ’tilsynspligten’. Men jeg kan ikke se, Granskningskommissionen specifikt har forholdt sig til spørgsmålet.

Annonce:

Formentlig fordi Folketinget bad dommeren om at prioritere de sidste to uger af regeringens behandling af sagen. Da sad Mette Frederiksen selv for bordenden.

Tilsynspligten handler om, at statsministeren har en ikke særlig grundigt beskrevet pligt til at sikre, at ministrene holder sig indenfor ministeransvarlighedsloven, men i Minksagen var det den samlede regering, der traf beslutningen om den ulovlige nedslagtning.

Så i virkeligheden drejer spørgsmålet sig om, hvorfor Mette F ikke spurgte ind til, om der var lovhjemmel. Eller at Mogens Jensen som fødevareminister ikke gjorde det.

Og det er så baggrunden for, at kommissionen og Folketingets partier fastslår, der er ’handlet groft vildledende, og at der var tale om en klart ulovlig instruks’.

Ombudsmanden kan ikke involvere sig i sager, som på tidspunktet behandles i Folketinget eller hos myndighederne herunder domstolene.

Venlig hilsen Hans

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tre hurtige

? Vil USA lade Kina besætte Taiwan, eller er østaten for vigtig? Og er USA parat til at gå i krig mod Kina?
F. Jørgensen, Helsingør

! Præsident Joe Biden har som den første amerikanske præsident sagt, at USA vil deltage i militært forsvar af Taiwan, hvis Kina angriber. ’Det er en forpligtelse, vi har påtaget os’, sagde han.

Krig mellem Kina og USA vil være en ultimativ katastrofe.

* * *

? Hvorfor mener du ikke, at Enhedslisten vil i regering? Du nævner SF og de radikale, men ikke EL.
M. Albeos, Aarhus N

Når det gælder udenrigs-, sikkerheds- og EU-politik, står EL langt fra de andre. Også når det gælder økonomisk politik, skat, erhvervsliv og andre centrale emner.

Men du har en vigtig pointe: EL flytter sig disse år, så det er nok kun et spørgsmål om tid, før EL gør krav på regeringsdeltagelse.

* * *

? Bliver Lars Løkke sundhedsminister i en S-ledet firkløverregering, eller vil han ’disrupte’ det hele og gå efter posten som statsminister - frem for at give den til Mette F.?Brian Olesen, København V

Løkke bliver hverken sundheds- eller statsminister.

Men du har ret i, han vil ’disrupte’ det hele, hvis han kan. Og det vil nok være situationen, hvis der er blåt flertal med Løkke på de afgørende mandater.

Så tager regeringsdannelsen en måned.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: