Tulles stikpille: Pia vil stadig styre - desværre

Kristian Thulesen Dahl mener 'desværre' ikke, at Pia Kjærsgaard er parat til at slippe magten i Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at Pia Kjærsgaard skal have indflydelse i DF. Foto: Ernst van Norde
Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at Pia Kjærsgaard skal have indflydelse i DF. Foto: Ernst van Norde
Følg Politik

Det er skidt for Dansk Folkeparti, hvis Pia Kjærsgaard får noget at skulle have sagt i partiet.

Det siger den tidligere formand, Kristian Thulesen Dahl, efter Dansk Folkeparti havde to gruppemøder tirsdag, hvor fremtiden under Morten Messerschmidts ledelse blev diskuteret.

'Som jeg har sagt tidligere, er en del af løsningen på DF’s udfordringer, at både Pia og jeg afstår fra at ville styre partiet - formelt eller uformelt,' skriver Kristian Thulesen Dahl i en sms.

'Men det ser ikke ud til, at Pia er parat til det - desværre,' lyder det fra den tidligere partiformand.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Integrationsordfører Marie Krarup truer med at forlade partiet, hvis den tidligere DF-formand og partistifter Pia Kjærsgaard får en ledende rolle i partiet.

- Jeg vil gå, hvis Pia Kjærsgaard skulle få formel magt, sagde Marie Krarup til Ekstra Bladet efter de to gruppemøder.

- Hvis Pia Kjærsgaard får en ledende post i for eksempel gruppebestyrelsen, hovedbestyrelsen eller en indpiskerrolle, så er jeg skredet, og det vil jeg gætte på, at andre også kunne være fristede til, fortalte hun.

Messerschmidt underløbet: Kræver tavshed

Den nye DF-formand, Morten Messerschmidt, slår på tromme for, at DF'erne skal klappe kaje om interne møder.

- Jeg har et princip om, at det, der sker inde bag de lukkede døre i Dansk Folkeparti, bliver derinde. Og det ønsker jeg, at alle honorerer, sagde Morten Messerschmidt efter gruppemødet tirsdag.

- Der skal være den kultur i Dansk Folkeparti, at det, der siges inde bag de lukkede døre, holdes derinde, forklarede han.

I samme interview fortæller DF-formanden dog selv, at flere kritiserede ham på det første gruppemøde med ham for bordenden.

- Jeg vil sige det på den måde, at der selvfølgelig også har været kritik af min person, men samtidig også en tillidserklæring til, at jeg nu har opgaven med at samle partiet, sagde Morten Messerschmidt.

Ingen tillid
Den hårde retorik skyldes, at der ifølge Marie Krarup er meget lille opbakning til Pia Kjærsgaard i Dansk Folkepartis 16 mand store folketingsgruppe.

Marie Krarup finder det uacceptabelt ’med de stalinistiske ledelsesmetoder, som Pia Kjærsgaard har brugt før i tiden’. Og så peger hun på de sidste år under Kristian Thulesen Dahl, hvor blandt andre Pia Kjærsgaard har 'undergravet’ formanden.

- Det drejer sig om, at der er begået noget, som er forkert. Et kongemord. Og det kan jeg ikke tilgive. Det ville være fuldstændig absurd, sagde Marie Krarup.

Ekstra Bladet har spurgt Kristian Thulesen Dahl, hvorvidt det også er hans opfattelse, at Pia Kjærsgaard undergravede ham som formand. Kristian Thulesen Dahl har dog ikke svaret.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pia Kjærsgaard eller Morten Messerschmidt i forhold til Kristian Thulesen Dahls udlægning.

Hård kerne holdt hof

Morten Messerschmidt er allerede trukket i de parti-politiske Kansas-overalls efter magtovertagelsen i DF.

Den nykronede leder knokler i denne uge på med en-til-en-samtaler med både medlemmer af folketingsgruppen og hovedbestyrelsen om deres fremtidige roller i partiet.

Og her forsøger flere at byde sig til.

Tirsdag aften var det også tydeligt, hvem der holdt ud til sidste dråbe, da DF holdt aftengruppemøde med rødvin og Rio Bravo-gryde.

Efter et dramatisk rabalder-møde om formiddagen forsøgte Morten Messerschmidt og pressechef Jesper Beinov oven på aftengruppemødet at tegne et billede af sammenhold, da de inviterede pressen indenfor i Dansk Folkepartis gruppelokale.

Tilbage som de sidste sad udover Morten Messerschmidt: Dennis Flydtkjær, Pia Kjærsgaard, René Christensen og Peter Skaarup.

Hvorvidt disse profiler også kommer til at tegne den fremtidige gruppeledelse i partiet er dog stadig uvist, selvom i hvert fald Peter Skaarup giver udtryk for, at han stiller sig selv til rådighed.

Artiklen fortsætter under videoklippet.

Svarer Pia igen: Der er krig
Marie Krarup svarede igen på det, som hun mener er et angreb fra Pia Kjærsgaard, på vej ind til aftengruppemødet i DF tirsdag.

- Nu vil jeg ikke sige mere, undtagen hvis Pia Kjærsgaard udtaler sig, siger Marie Krarup.

- Der er en krig nu mellem mig og Pia, så hver gang, hun udtaler sig om interne forhold, så ringer jeg til Ekstra Bladet med en historie om interne forhold, fortæller hun.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør mere om situationen i Dansk Folkeparti i Ekstra Bladets podcast 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind