Tungt pres på fed orlovs-fryns

En række partier er klar til at rydde op i de regler, der sikrer politikerne lukrative orlovsordninger. S og V sidder med nøglen til at få det gennemført

De fede orlovsordninger, der gælder for politikere, skal stoppes.

Det er budskabet fra en række partier i Folketinget, efter at SF er klar med konkrete forslag om at ændre de gunstige regler.

- Vi vil rydde op i de lukrative orlovsregler, som politikere har i dag - både i kommunalbestyrelserne og regionsrådene og i Folketinget. Det handler om at ligestille politikernes vilkår med resten af befolkningens, siger SF's gruppeformand Jacob Mark.

Partiet stiller forslagene, efter at Ekstra Bladet har afdækket politikernes fede orlovs-fryns over en længere periode.

Tag reglen om, at folketingspolitikere fortsætter med at optjene eftervederlag, selv om de er gået på frivillig orlov. En ordning, som Venstres tidligere folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt (V) nød godt af, da han tog orlov for at blive erhvervsskole-direktør.

Denne orlovsfinte skal høre op, lyder SF's forslag.

Selvom Jakob Engel-Schmidt har været væk fra Folketinget i en længere periode, har han optjent retten til at beholde sin løn efter valget i op til 19 måneder. Foto: Linda Johansen Dansk politik Orlovs-finte: Sådan malker Venstre-løve statskassen

Tvungen løn
Så er der reglen, som betyder, at kommunale og regionale politikere modtager tre måneders tvungen løn, når de går på frivillig orlov. Dette har den konservative Brigitte Klintskov Jerkel eksempelvis nydt godt af.

Jerkel har således tredobbelt mandat som folketingspolitiker, byrådsmedlem og regionrådspolitiker. Sidstnævnte post har hun taget orlov fra ad to omgange, men har alligevel i alt scoret seks måneders løn.

Denne gunstige ordning skal der også sættes en stopper for, lyder det andet forslag fra SF.

Brigitte Klintskov Jerkel er på lang orlov fra Region Sjælland - en del af den lønnet. Foto: Tariq Mikkel Khan Dansk politik Hun er orlovs-dronningen

Reglerne virker specielle
Ekstra Bladet har spurgt samtlige partier i Folketinget, om de bakker op om forslagene.

Langt de fleste er positivt stemt, men i sidste ende er det primært Venstre og Socialdemokratiet, der sidder med nøglen til at lave om på reglerne. Folketingets to største partier kan tilsammen danne flertal og har traditionelt dannet fælles front, når politikernes aflønning har været på dagsordenen.

Hos Socialdemokratiet er man nu ikke afvisende over for at ændre de lukrative orlovsregler.

'Der har været nogle sager, hvor man må sige, reglerne virker lidt specielle. Vi drøfter gerne de her forhold, men har endnu ikke taget specifik stilling til SF’s beslutningsforslag, der ikke er fremsat endnu', lyder det fra partiets gruppeformand Flemming Møller Mortensen i en skriftlig kommentar.

Han tilføjer:

'I forhold til det obligatoriske eftervederlag for kommunal- og regionspolitikere, så har Astrid Krag allerede taget initiativ til en dialog med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om emnet.'

Artiklen fortsætter under billedet...

Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen. Foto: Henning Hjorth
Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen. Foto: Henning Hjorth
 

Lunken modtagelse
I Venstre er man umiddelbart mere lunkne. I stedet for at lave om på enkelte regler, mener gruppenæstformand Karsten Lauritzen, der er behov for, at reglerne for politikernes aflønning tages op til en samlet revision.

– Vi vil gerne diskutere vilkårene, der gælder for at arbejde for folkestyret. Men vi ønsker at se på det samlet og ikke på enkeltelementer, lyder hans budskab.

I et interview med Ekstra Bladet har han dog slået fast:

– Jeg vil gerne klart sige, at nogle af reglerne, der gælder, er gammeldags og trænger til at blive fornyet. Enkeltstående kan de ikke forsvares. Det medgiver jeg.

Artiklen fortsætter under billedet...

Gruppenæstformand i Venstre, Karsten Lauritzen. Foto: Lars Krabbe
Gruppenæstformand i Venstre, Karsten Lauritzen. Foto: Lars Krabbe
 

Det siger de andre partier

Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti

Om tvungen løn under frivillig orlov til regional- og kommunalpolitikere:

- At tage orlov for at holde ferie, eller bare holde orlov, skal jo ikke honoreres økonomisk. Det siger sig selv. Det er på høje tid, at ministeren sørger for at lave regler om.

Om optjening af eftervederlag under frivillig orlov:

- Det er en ekstrem ordning.

Rosa Lund, demokratiordfører Enhedslisten

Om tvungen løn under frivillig orlov til regional- og kommunalpolitikere:

- Vi har selv tidligere stillet forslag om at afskaffe det. Det giver simpelthen ikke mening, at man ikke kan frasige sig vederlaget, når man er på orlov.

Om optjening af eftervederlag under frivillig orlov:

- Der skal gælde de samme regler for folketingspolitikere som for helt almindelige danskere. Derfor giver det ikke mening, at man optjener eftervederlag, hvis man eksempelvis skal et halvt år til Sydamerika.

Alex Vanopslagh, leder af Liberal Alliance, oplyser, at partiet er klar til at bakke op om begge forslag, der vil ændre orlovsreglerne.

Uffe Elbæk, leder af Alternativet, er også positiv stemt:

'Det er gift for demokratiet, når politikerne har nogle løn- og orlovsregler, som er meget langt fra det, man ser på arbejdsmarkedet generelt. Derfor støtter vi selvfølgelig gerne forslag, der normaliserer forholdene, men allerhelst så vi gerne, at vi i Folketinget følger vederlagskommissionens anbefalinger, så det ikke er politikerne, der skal diktere deres egen løn', lyder det i en skriftlig udtalelse.

Sofie Carsten Nielsen, næstformand for Radikale Venstre, peger på, at ikke mindst forslaget om tvungen løn under orlov til kommunal- og regionsrådspolitikere 'lyder tosset'. Ellers oplyser hun, at de radikale altid er åbne for at diskutere ændringer af politikernes aflønning, men at partiet endnu har til gode at drøfte de to konkrete forslag i folketingsgruppen.

Mai Mercado, gruppeformand for de konservative, om begge orlovsforslagene:

'Det er ikke længe siden der var et større kommissionsarbejde og en række beslutninger blev truffet. Men vi lytter altid til de forslag partierne løbende kommer med'.

Lars Boje Mathiesen, finansordfører Nye Borgerlige, siger, at partiet er enig med grundtanken i de to forslag, som går på, at politikernes forhold skal normaliseres. Han påpeger dog, at partiet først skal læse, hvordan de konkrete forslag er udformet, før man tager endelig stilling. 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

I disse dage bliver det diskuteret, hvordan statens penge skal fordeles. Onsdag præsenterede regeringen nemlig sit finanslovsforslag. Henrik Qvortrup analyserer.

136 kommentarer
Vis kommentarer