TV: Vil hæve pensionsalderen: Gæt hvornår Morten Ø. scorer sin egen

Den radikale leder mener, at folkepensionsalderen for folk i slutningen af 50'erne skal op på 68 år - selv kan han få politiker-pension, fra han er 60. Se konfrontationen med Morten Østergaard her

Økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard, vil gerne have, at danskerne bliver længere tid på arbejdsmarkedet. Selv kan han dog gå på pension tidligere. SE KONFRONTATIONEN MED DEN RADIKALE LEDER HER

Imens Morten Østergaard vil hæve folkepensionsalderen for almindelige danskere, nyder han selv godt af de helt særlige pensionsregler for politikere.

Østergaard mener, at folk i slutningen af 50'erne ikke som planlagt skal kunne gå folkepension som 67-årig, men skal vente til de er 68.

Men så gammel skal Morten Østergaard slet ikke være, før han selv kan begynde at nyde godt af sin egen politiker-pension. Reglerne på området betyder nemlig, at han kan få udbetalt en del sin pension fra Folketinget, allerede fra han er 60 år.

12.700 om måneden
Morten Østergaard er begunstiget af, at han første gang blev valgt ind i Folketinget før 2007. Dermed kan han få udbetalt folketingspension optjent inden den 1. juli 2012, allerede når han fylder 60 år.

Konkret giver det Morten Østergaard godt 12.700 pensions-kroner om måneden, fra han fylder 60. Det er således pensionssatsen for de syv hele år, Morten Østergaard har siddet i Folketinget frem til 1. juli 2012.

Morten Østergaard skal blot sørge for ikke længere at være medlem af Folketinget, for at den tidligere pensionsudbetaling kan begynde. 

Minister-pension
Derudover kan Morten Østergaard glæde sig til, at han når efterlønsalderen som 64-årig. Til den tid har han nemlig udsigt til endnu flere pensionskroner.

For det første kan han få udbetalt den folketingspension, han har optjent efter 1. juli 2012. Men ikke mindst begynder han også at modtage sin ministerpension, når han rammer efterlønslalderen.

I denne valgperiode har Morten Østergaard optjent en ministerpension på godt 14.231 kroner om måneden. Det beløb vil stige, hvis Morten Østergaard bliver minister igen engang i fremtiden.

LIVE-TV: Hvorfor skal vi arbejde længere, Morten Østergaard?

Er det fair, Morten?
Morten Østergaard afviser imidlertid over for Ekstra Bladet, at han er ude på at lade sine politikerkolleger trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet, mens han beder danskerne om at slide i det, til de bliver 68.

- Du kan jo få pension som 60-årig. Politikerne har jo en helt anden position, end de mennesker, som I skal lovgive om. Hvad med jer selv?

- Allerede da vi forhandlede efterlønsaftalen, så sagde vi fra radikal side, at det var vi helt klar til at kigge på. Vores synspunkt dengang som nu er selvfølgelig, om vi bør lade politikernes pensionsordning følge befolkningens, så det er vi helt klar til at tale om. Hvis de partier, der er med omkring forliget om pensionsaftalerne, vil kigge på politikernes pensionsalderen, så er vi helt med.

- Som politikere bliver I vel heller ikke så slidte, som I gjorde tidligere. I kunne jo også bare rykke pensionsalderen til 68?

- Allerede i 2011 gjorde vi det klart, at Det Radikale Venstre synes, at de to ting bør følges ad, og nu er det da et oplagt tidspunkt. Vi skal huske på, at i efteråret hæver vi pensionsalderen til 68. Det eneste vi nu skal diskutere er, om det skal ske i 2030 eller 2025. For min skyld kan vi sagtens tage diskussionen om politikerens pensionsalder med i det, og det vil i hvert fald ikke være Det Radikale Venstre, der kommer til at stå i vejen for en aftale om det.

- Men bare for at skære det helt ud i pap: Hvis de andre forligsparter ikke vil være med til at ændre på folketingspensionsalderen, som det var tilfældet under efterlønsreformen, vil I så stadig være med i en aftale om at hæve folkepensionsalderen?

- Det kan vi jo ikke forhindre, at den samme situation opstår igen som under efterlønsreformen. Og det er for vigtigt til, at det strander på det.

- Men er det fair for murerarbejdsmanden, der skal arbejde, til han er 68?

- Det er for vigtigt til at lade strande på det. Men som sagt mente vi 2011, at reglerne skulle ændres for folketingsmedlemmer. Og det mener vi stadigvæk. Og skulle stemningen ændre sig, så er vi klar.

Se hele interviewet med Morten Østergaard her:

Her kan du møde murerarbejdsmand Morten Krogh, som ikke er begejstret for Morten Østergaards forslag:

Hør murersvenden Sven Jensens mening om en mulig forhøjet pensionsalder:

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde