Tvivler-guiden: Det får du med Løkke vs Helle

Ekstra Bladet oplister her forskellene mellem Thorning og Løkke på nogle af de centrale politik-områder i valgkampen

Ekstra Bladets Poul Madsen og Mads Kastrup giver deres bud på, hvem der vinder i aften.

Efter en benhård valgkamp er det i dag tid til at gøre brættet op: Skal det være Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V), der skal være Danmarks kommende statsminister.

De seneste tre uger har to statsministerkandidater kæmpet for at vinde danskernes gunst. Ikke mindst har den økonomiske politik samt flygtninge-spørgsmålet stået højt på de to partilederes dagsorden.

Men også ambitionerne for Udkantsdanmark har fyldt en væsentlig del af de to partilederens valgkamp – ligesom Ekstra Bladets Valgfart rundt omkring i landet har vist, at emnet står højt på mange vælgeres dagsorden.

Ekstra Bladet giver dig herunder et overblik over Thorning og Løkkes politik på det økonomiske område, flygtninge-området, samt når det kommer til Udkantsdanmark.

Så kan du tage guiden med stemmeboksen, hvis du stadig er i tvivl om, hvor dit kryds skal sættes.

Det vil Løkke

Økonomien

’Det skal kunne betale sig at arbejde’.

Løkke har gentaget det igen og igen under valgkampen, og det er ikke for sjov. Temaet er et af Venstre-formandens absolutte slagnumre.

Konkret vil Løkke gennemføre en jobreform, som skal give skattelettelser til de laveste arbejdsindkomster. Desuden vil han lave et ’moderne kontanthjælpsloft’, der skal begrænse, hvor meget man samlet kan hæve i offentlige ydelser, hvis man er på kontanthjælp.

En anden central del af Venstres økonomiske politik er, at der skal være nulvækst i den offentlige sektor frem til 2020. Dog har Løkke slået fast, at der eksempelvis skal være plads til, at der gives flere penge til landets sygehuse.

Andre elementer i Løkkes økonomiske plan er, at han blandt andet vil genindføre Boligjobordningen samt sætte en stopper for nye skatte- og afgiftsstigninger.

Venstre vil også frede boligskatterne frem til 2025. Et punkt, hvor partiet har fået opbakning fra Socialdemokraterne.

Flygtninge

Ifølge Løkke skal det ikke være muligt for en flygtning at modtage kontanthjælp fra dag ét. I stedet skal der indføres en integrationsydelse, der er på SU-niveau.

Samtidig skal der være et optjeningsprincip for flygtninge til børnecheck og folkepension - ligesom flygtninge kun skal kunne få permanent ophold, hvis de arbejder og taler dansk.

Udkantsdanmark

Lars Løkke Rasmussen har gentagne gange slået fast, at rigtig mange steder i Udkantsdanmark ikke har mærket, at økonomien er i bedring.

For at råde bod på det vil Løkke blandt andet sørge for, at statslige arbejdspladser flytter ud af Hovedstadsområdet.

Løkke vil desuden have bredbånd til hele landet. Det skal ske gennem en national bredbåndsfond på 300 millioner kroner.

Blandt andre tiltag vil Løkke sørge for, at det bliver muligt at bygge storcentre og varehuse i alle byer.

Det vil Helle

Økonomien

0,6 procent er det centrale tal for Socialdemokraterne. Så meget mener partiet nemlig, at den årlige offentlige vækst skal stige frem til 2020. Det giver i alt 39 velfærdsmilliarder frem til 2020, hvoraf de 15 skal bruges på sundhed og ældre. Det lyder måske af mange penge, men det er begrænset, hvor meget det kommer til at batte derude.

– Der er ikke tale om luksus, konstaterede Thorning selv dagen før valgudskrivelsen.

Ekstra Bladet har da også kunnet beskrive, at milliarderne absolut ikke vil betyde de store forbedringer i sundhedsvæsenet og hos de ældre, som der bliver mange flere af de kommende år.

I løbet af valgkampen har Thorning desuden sagt, at den offentlige vækst skal fortsætte på 0,6 procent om året frem til 2025.

Socialdemokraternes økonomiske plan frem mod 2025 indebærer også, at boligskatterne fredes i den periode.

Som et bidrag til det hede emne, der går på, om det kan betale sig at arbejde, har Socialdemokraterne stillet en jobbonus i udsigt til langtidsledige på kontanthjælp. Der er tale om en skattefri bonus på op til 1500 kroner om måneden, som kun udbetales i andet halvår af 2015.

Flygtninge

Et af Helle Thornings store flygtninge-hofnumre er, at de skal i job og lære dansk hurtigt muligt.

Derfor vil Socialdemokraterne oprette et såkaldt jobrettet integrationsprogram, der ’består af ret og pligt til at arbejde og deltage i virksomhedsrettede tilbud – inklusiv nyttejob – senest efter tre måneder’, som det hedder i planen.

Lever asylansøgerne ikke op til kravene, bliver de trukket i deres ydelse.

Udkantsdanmark

Under partilederdebatten tirsdag aften listede Thorning flere tiltag op, som hun mener, vil være til gavn for Udkantsdanmark. Ikke mindst betonede statsministeren, at der skal være bedre bredbåndsdækning i hele landet.

Ellers skal der ifølge Socialdemokraterne være en bonus til praktiserende læger, der vælger at arbejde i yderområderne, og det skal være billigere at sejle med færge til de danske småøer.

170 kommentarer
Vis kommentarer