Tyrkere i Danmark stemte for Erdogan: 'Pinagtigt og hyklerisk'

Præsident Erdogan i Tyrkiet har erklæret, at hans forfatningsændring, der giver ham langt mere magt, bliver en realitet efter søndagens folkeafstemning

Her bliver ja'et til forfatningsændringen officielt. Video: AP
Følg Politik

Valget blev tættere end ventet, men omkring klokken 20 søndag aften gik præsident Erdogan i Tyrkiet alligevel ud og sagde tillykke og tak til sine allierede.

Det skete, efter Tyrkiets borgere stemte ja til en forfatningsændring, som fra 2019 giver præsidenten langt mere magt og helt afskaffer premierministerposten.

Tyrkere i Danmark har også været ved stemmeurnerne, og de gav også et klart 'ja' med over 60 procent af stemmerne til mere magt til Erdogan.

Det resultat er både ’pinagtigt’ og ’hyklerisk’ ifølge det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan, der har tyrkiske rødder.

Diktatur
- Det er pinagtigt at se, at folk der er født og opvokset i et dansk demokrati, åbenlyst stemmer for at indføre diktatur i Tyrkiet, siger Lars Aslan.

60,4 procent af tyrkere bosat i Danmark stemte ja til en ændring af Tyrkiets forfatning, mens 39,6 stemte nej ifølge tyrkisk tv.

- Det er dybt hyklerisk, at så mange herboende tyrkere støtter en mand som Erdogan, der på alle måder står for det stik modsatte af de frihedsrettigheder vores samfund bygger på.

Plakat af Erdogan inden valget. Foto: AP
Plakat af Erdogan inden valget. Foto: AP

- Hvis de er så glade for den nye sultan burde de rejse hjem og bosætte sig i Tyrkiet, lyder det fra Lars Aslan.

I Danmark har 11.363 ud af godt 32.000 tyrkere med ret til at stemme sat et kryds ved det tyrkiske valg ifølge det dansk tyrkiske medie Kuzey, der har tallene fra den tyrkiske ambassade i København.

Stemplet som landsforrædere: Tør ikke tage til Tyrkiet

Kan blive på posten lææææænge endnu
Med dagens afstemning bliver forfatningen i Tyrkiet nu lavet om, således at præsidenten bliver mere magtfuld og kan sidde på posten af to gange fem år.

Recep Tayyip Erdogan har allerede været præsident i næsten tre år, men de år tæller ikke med, når den nye periode starter i 2019. På den måde kan han ved genvalg i 2024 få lov at blive på posten helt indtil 2029. På det tidspunkt vil han være 75 år gammel.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind