Annonce:
Annonce:

Tyrkiet-korrespondent: Ingen planer om at sænke seksuel lavalder

Tyrkiske myndigheder og dansk korrespondent i Istanbul går i rette med historien om at sænke den seksuelle lavalder til 12 år i Tyrkiet

Foto: Jens Dige/POLFOTO
Foto: Jens Dige/POLFOTO
Annonce:
Følg Politik

Den svenske udenrigsminister Margot Wallström (S) var hurtigt ude med riven og fordømme den påståede sænkning af den seksuelle lavalder i Tyrkiet. Nu svarer Tyrkiet igen.

Wallström reagerede på en historie i de svenske medier, som også florerer i danske medier - heriblandt Ekstra Bladet -, om at det fra januar vil blive lovligt i Tyrkiet at have sex med børn ned til 12 år, hvis børnene har givet samtykke.

- Den tyrkiske beslutning om at tillade sex med børn under 15 skal laves om. Børn har brug for mere beskyttelse, ikke mindre, mod vold og seksuel misbrug, skrev den svenske minister i går på Twitter.

Det fik den tyrkiske vicepremierminister Mehmet Simsek til at gå i rette med svenskeren her til morgen.

Annonce:

- Du er tydeligvis misinformeret. Der findes ikke sådan en dum ting i Tyrkiet. Vær sød at få styr på fakta, skrev vicepremierministeren på Twitter.

Ville være i det røde felt
Politikens korrespondent i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen, vurderer på linje med de tyrkiske myndigheder, at der ikke er udsigt til at sænke den seksuelle lavalder i Tyrkiet.

- Den seksuelle lavalder i Tyrkiet er 15, og der er ikke umiddelbart planer om at sænke den. Sagen er misforstået og kørt op i udlandet, siger Martin Selsøe Sørensen til Ekstra Bladet.

- Alle tyrkiske forældre ville være oppe i det røde felt, hvis det blev lovligt at dyrke sex med børn, siger han.

I dag giver det otte til 15 års fængsel, hvis man misbruger et barn under 15 år seksuelt. Erdogans administration skriver til Ekstra Bladet, at regeringen vil få vedtaget en ny lov inden december 2016.

Historiens epicenter
Samtlige svenske og danske mediers dækning af sagen stammer fra den samme artikel i Hurriyet Daily News, som er historiens epicenter.

Annonce:

Artiklen er omkring en måned gammel, og den refererer til en afgørelse ved forfatningsdomstolen, som er yderligere en måned gammel.

Forfatningsdomstolen afviste loven om straf for sex med mindreårige, som er vedtaget i parlamentet for mere end ti år siden. Ifølge Politikens korrespondent skyldes afvisningen 'lovsjusk'.

- Afgørelsen har på ingen måde skabt større opmærksomhed her i Tyrkiet, siger Martin Selsøe Sørensen.

Ville stramme loven
Den ti år gamle lovs intention var at stramme reglerne for seksuelt samvær med mindreårige, og forfatningsdomstolen gav derfor politikerne frem til januar til at vedtage en ny lov.

- Så ser det ud som om, at Tyrkiet ikke har nogen lovgivning på området, men det forudsætter, at man ikke laver ny lovgivning, forklarer Martin Selsøe Sørensen og fortsætter:

Annonce:

- Sagen er misforstået, og samtidig er den tyrkiske stat meget dårlig til at håndtere den slags misforståelser. De går i rette med fornærmelsen i stedet for misforståelsen, mens sagen florerer videre.

En ophævelse af loven på stedet ville efterlade et lovløst vakuum, og derfor gælder den afviste lov stadig, indtil politikerne vedtager en ny.

Alvorlige problemer alligevel
Det skal dog ikke stå tilbage, som om Tyrkiet ingen problemer har med beskyttelse af børn mod vold og seksuelt misbrug, mener korrespondenten.

- Der er meget alvorlige problemer med kvinders og børns beskyttelse i Tyrkiet, men det her er ikke umiddelbart et problem., siger Martin Selsøe Sørensen.

Sveriges udenrigsminister Margot Wallström har endnu ikke rettet, slettet eller reageret på tyrkernes henvendelse.

Ekstra Bladet har også forsøgt at få svar på en række spørgsmål om den seksuelle lavalder i Tyrkiet på den tyrkiske ambassade, men ambassaden har ikke svaret på henvendelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: