Tyskerne tager smykker fra flygtninge

To tyske delstater konfiskerer smykker og kontanter fra flygtninge, skriver tysk avis

Flygtninge i Jenfelder Moorpark i Tyskland, hvor to delstater tager værdigenstende fra flygtninge. (Foto: Philip Davali)

Danmark har fået ørene i den internationale vridemaskine for et forslag om at tage kontanter og værdi-genstande fra flygtninge, og snart skal en Venstre-minister stå skoleret for Europa-Parlamentet om Danmarks flygtninge-politik.

Men nu viser det sig, at to tyske delstater, Bayern og Baden-Württemberg, allerede konfiskerer kontanter og værdi-genstande fra flygtninge, skriver den tyske avis Bild.

- Kontanter og værdigenstande kan sikres, hvis der er mere end 750 euro (ca. 5500 kroner, red.), og når et betalingskrav mod personen er til stede eller forventes, siger Bayerns indenrigsminister Joachim Herrmann fra CSU til Bild.

Se også: Ingen asylansøgere: Liberal Alliance vil lukke for Danmark i to år

Samme som i Schweiz
Dermed er tyskerne allerede i gang med at konfiskere værdier fra flygtninge, mens Danmark kun har foreslået det. I Schweiz, som ikke er medlem af EU, har man gjort det i mindst ti år.

- Praksis i Bayern og de føderale asylregler svarer i al sin væsentlighed til fremgangsmåden i Schweiz, hvor asylansøgere ved ankomsten til modtagecentre afsøges for dokumenter, værdigenstande og penge, siger Joachim Herrmann.

Se også: Amnesty opfordrer til kritik af Danmark

Alt over 2500 kroner
Flygtninge, der ankommer til Schweiz, afleverer allerede i dag værdier, der overstiger 1000 schweizerfranc - knap 7000 kroner - for at hjælpe med at betale for opholdet i landets asylcentre.

I den tyske delstat Baden-Württemberg kan politiet konfiskere værdier over 350 euro, omkring 2500 kroner.

Hos personer, hvor der blev konfiskeret værdier, blev der i gennemsnit konfiskeret værdier for et firecifret beløb per person i december 2015, skriver Bild. Konfiskeringerne sker på baggrund af tysk lov, der siger, at asylansøgere skal betale for opholdet, hvis de kan.

Se også: Efter hamburgerryg-sagen: Støjberg i ny smutter

Som en kontanthjælpsmodtager
- Asylansøgere hos os skal før vores hjælp bruge deres egne penge, og der tæller også familiesmykker.

- Som asylansøger skal man ikke være bedre stillet end en Hartz 4-modtager (kontanthjælp, red.), siger den integrationsansvarlige i forbundsregeringen,  Aydan Özoguz fra SPD, til Bild.

En syrisk flygtning står frem på tv-stationen SRF og fortæller, hvordan de schweiziske myndigheder har beslaglagt over halvdelen af de penge, som hans familie kom til landet med.

Se også: Svensk politi hemmeligholder flygtninge-kriminalitet

Få hoster op i Schweiz
- Hvis du har ejendele, der er mere værd en 1000 schweizerfranc, når du ankommer til et modtagecenter, er du forpligtet til at opgive disse aktiver til gengæld for en kvittering, står der på et informationsark, som asylansøgere i Schweiz får udleveret.

Noget tyder dog på, at loven ikke bliver håndhævet alle steder i Schweiz. Sidste år fik kun 112 personer beslaglagt værdier for i alt 210.000 schweizerfranc.

Herhjemme ændrede regeringen forleden sit forslag, så myndighederne nu kan beslaglægge asylansøgeres værdier over 10.000 kroner.

(Foto: Per Rasmussen) Dansk politik - 21. jan. 2016 - kl. 08:55 Flygtninge om container-landsbyer: I smadrer integrationen

Støjbergs zik-zak
Først kunne der beslaglægges vielsesringe og andre værdigenstande, men så justerede Inger Støjberg (V) forslaget yderligere.

Det er nu helt udelukket, at politiet kan beslaglægge 'genstande med en særlig affektionsværdi' - uanset værdien af de genstande.

Den danske regerings forslag prægede torsdag forsiden på The New York Times, og særligt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har forsvaret forslaget.

Se også: Østrig fastsætter loft for flygtninge

Mest misforståede
Torsdag forsvarede Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ligeledes forslaget over for CNN's Christiane Amanpour.

- Det er sandsynligvis det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien. Vi kunne aldrig finde på at tage smykker fra folk. Det er uhørt, siger Jakob Ellemann-Jensen i programmet.

Se også: Komiske Ellemann til CNN-stjerne: Ville aldrig tage smykkker

Det er dog stadig muligt, at tage smykker fra flygtninge med forslaget i Danmark, slår Inger Støjberg fast i dag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) medgav i dagens spørgetime, at han var splittet, hvad angår løsningen på flygtningeproblematikken. (Foto: Jens Dresling) Dansk politik - 19. jan. 2016 - kl. 15:34 Splittet Løkke i heftig debat om flygtningeproblemet

1 af 2 Flygtninge må aflevere smykker i Tyskland for at betale for ophold. Arkivfoto.
2 af 2 Flygtninge i Jenfelder Moorpark i Tyskland, hvor to delstater tager værdigenstende fra flygtninge. Foto: Philip Davali.
338 kommentarer
Vis kommentarer