Uber: Det vrimlede med kunder 1. maj

Det omstridte transportnetværk Uber fik verbale tæsk fra talerstolen i Fælledparken på arbejdernes kampdag, men folket brugte gladeligt Uber 1. maj

Tidligere på måneden testede Ekstra Bladet Uber og taxaselskabet 4 x 35. Der blev sammenlignet ventetid, længde på rute og selvfølgelig, prisforskel. Se, hvad vi kom frem til, i indslaget her

Uber havde en fest på arbejdernes internationale kampdag.

Der var flere kunder end normalt, flere hentede Ubers app og transportnetværket måtte skrue op for chaufførernes løn på grund af efterspørgslen, skriver Uber til Ekstra Bladet.

- Når der er høj efterspørgsel, vil partner-chaufførerne få en højere indtjening. Der var en markant højere efterspørgsel d. 1. maj end vanligt, skriver Ubers danske direktør Mathias Thomsen til Ekstra Bladet.

- Samtidig var der flere i søndags, som tilmeldte sig Uber’s app, end normalt, lyder det fra Uber-direktøren.

Samfund Chauffører i clinch: Din Uber ødelægger min fremtid!

Johanne skældte ud
Fagforeninger og flere partier på Christiansborg beskylder Uber for at være piratkørsel, som langsomt kører almindelige taxachauffører fra hus og hjem. Det skyldes, at Uber ikke lever op til samme lovkrav, og derfor kan kører kunderne billigere rundt.

Uber var da også særdeles upopulær på den store scene i Fælledparken. Særligt Enhedslistens daværende politiske ordfører skældte ud.

- Nu har et nyt fuskerfirma meldt sig på banen. Uber. Altså Ryan Air på hjul. Uber er ussel løn, social dumping, og sygdom må chaufførerne selv ligge at rode med, sagde Johanne Schmidt-Nielsen på talerstolen.

- Lad os sørge for, at Uber og alle andre, der truer ordentlige arbejdsvilkår, møder præcis den solidaritet og det stærke fællesskab, som sendte Ryanair ud af landet.

Transportnetværket opererer i øjeblikket kun i hovedstadsområdet, og det har ikke været muligt at få oplysninger om, hvorvidt den øgede efterspørgsel gik til 1. maj-arrangementer. Det var dog arbejdernes kampdag, der samlede de fleste mennesker til større arrangementer den dag.

(Foto: AP) Samfund 3F sætter fiktiv Karl Smart-type ind i kampen mod Uber

Ulovligheder på samlebånd
Seks Uber-chauffører venter i øjeblikket på en afgørelse i Københavns Byret, hvor de er tiltalt for overtrædelse af taxiloven og færdselsloven.

Det er første gang, at en dommer skal tage stilling til lovligheden af Uber, efter at det amerikanske firma gjorde sit indtog i Danmark i efteråret 2014. Og det juridiske slagsmål har længe være efterspurgt i taxibranchen, der mister kunder til Ubers ’piratkørsel’.

På Christiansborg venter justitsminister Søren Pind (V) og en række andre politikere på resultatet i retten, før de vil tage stilling til, hvad der skal ske med Uber i Danmark.

Der er dog ingen tid at spilde ifølge Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen, der mener, at Uber faciliterer ulovligheder på samlebånd.

- I forvejen er det grotesk, at det skal prøves ved en domstol. De bryder en klokkeklar lovgivning, så det kan ikke være så vanskeligt, sagde Kim Christiansen til Ekstra Bladet.

Se også: Uber klar med støtte til tiltalte chauffører

De seks på anklagebænken er mænd mellem 21 og 52 år, som alle nægter sig skyldige.

Til at vidne i sagerne har anklagemyndigheden indkaldt de betjente, som sigtede de såkaldte Uber-chauffører. Der er derfor ingen kunder, som skal i vidneskranken.

Se også: Kritikken af Uber er snæversynet

Så hårdt rammer Uber
De almindelige taxaselskaber bliver særlig ramt af Ubers indtræden, når natten falder på, og weekendfolket skal fragtes rundt.

Det viser salgstal fra Taxinord, der kører med 600 vogne i Region Hovedstaden, og som har sammenlignet omsætningen i år og sidste år for 20 weekendnætter i januar, februar og marts for at se effekten af Uber.

Omsætningen er faldet med 14 procent, hvilket svarer til knap 14.000 ture mindre i tidsrummet fra midnat til klokken fem om morgenen.

Travis Kalanick (indsat) er blevet stenrig på app'en, som vækker protester i den etablerede taxabranche verden over - som her i Zürich. (Foto: AP) Samfund 'Brutalt røvhul': Her er den ukendte Uber-milliardær

Taxaer forsvinder
I alt kører Taxinord derfor nu 71.480 ture i de 20 weekendnætter, og ifølge direktør Carsten Aastrup skyldes faldet udelukkende Uber. Derfor frygter han en langvarig retssag.

- Vi har mistet rigtig meget omsætning, og hvis nu byrettens dom bliver anket, og vi skal vente et år mere på en endelig afgørelse, så kan vi ikke holde til det.

- Det kommer til at betyde, at taxaerne stille og roligt forsvinder fra nattebilledet, fordi det ikke kan betale sig, siger han til Ekstra Bladet.

Ubers chauffører bør ikke frygte en pludselig kontrol fra Skat (Foto: Mogens Flindt) Dansk politik Skat giver Uber-chauffører arbejdsro

Taxidirektøren ser gerne, at Uber får lov til at køre i Danmark. Så skal det bare være på lige og lovlige vilkår, hvilket det langt fra er i dag ifølge Carsten Aastrup, fordi Uber ikke i øjeblikket skal leve op til samme lovkrav.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skal tage så lang tid at finde ud af, om Uber er lovligt eller ulovligt. Jeg er ret sikker på, at en første års jurastuderende kan finde ud af, at det er ulovligt på et par timer, siger han.

Søren Pind var i krydsild om Uber her til formiddag (Foto: POLFOTO) Dansk politik Søren Pind erkender: Uber-sag er trukket ud

Ekstra Bladet har forsøgt at få oplysninger om antal tur for de almindelige taxa-selskaber på 1. maj i forhold til tidligere år.

Se Uber-debatten, som Ekstra Bladet afholdt i slutningen af april, lige her

67 kommentarer
Vis kommentarer