Udenrigsministeren går ind i ordkrigen mod Islamisk Stat

Den officielle linje er uændret. Men Kristian Jensen vælger at bruge nedsættende udtryk om Islamisk Stat

Kristian Jensen vil bruge ordet 'Daesh', som på arabisk opfattes som nedsættende. (Foto: Jens Dresling)
Kristian Jensen vil bruge ordet 'Daesh', som på arabisk opfattes som nedsættende. (Foto: Jens Dresling)

Isil, Islamisk Stat eller Daesh?

Ukært barn har tilsyneladende mange navne. I hvert fald har det givet anledning til en del overvejelser, hvilken betegnelse politikerne bruger om de radikale islamister, der for tiden kæmper om landområder i Irak og Syrien og er kendt for at halshugge gidsler.

Hverken embedsværk eller politikere ønsker at bruge betegnelsen Islamisk Stat om organisationen, da det kunne give indtryk af, at de regerer et land. Den officielle danske sprogbrug er Isil, en forkortelse for Islamisk Stat i Irak og Levanten.

Terror Her er terroristernes ukendte supernarko

Men i et interview med Ritzau bruger udenrigsminister Kristian Jensen (V) tirsdag betegnelsen Daesh, der ifølge avisen The Guardian er en arabisk forkortelse for organisationen, men også et ord, der udtalt på arabisk opfattes som nedsættende.

Kristian Jensen forklarer, at brugen af ordet Daesh ikke er udtryk for en ny, officiel dansk linje. Men det er alligevel helt bevidst, at han bruger ordet.

- Først og fremmest er det et udtryk, som de selv er modstandere af, fordi det klart tilkendegiver, at det ikke er nogen stat.

Til højre ses den franske præsident Francois Hollande sammen med Vladimir Putin til venstre (Foto: AP) Politik Rusland vil gå sammen med Vesten mod IS

- For det andet er det et udtryk, der anses for at være nedsættende på arabisk. Derfor kan det være med til at lægge afstand til den myte, organisationen forsøger at bygge op, om at den er en stor magt og en betydningsfuld spiller i regionen.

Udtrykket Daesh har især vundet frem efter angrebene i Paris, hvor den franske præsident, François Hollande, erklærede, at han fremover ville kalde jihadisterne for Daesh.

Daesh er ifølge The Guardian en forkortelse for Al Dawla al-Islamyia fil Iraq wa’al Sham, og forkortelsen skulle, lidt afhængigt af udtalen, betyde noget i retning af "folk der påtvinger andre deres holdninger" eller "at knuse noget".

Kristian Jensen forklarer, at Daesh er den betegnelse, der bruges om organisationen i internationale diplomatiske sammenhænge.

- Jeg tror, at det betyder noget i forhold til, hvad er det for en fortælling, de har, og hvilken status de forsøger at skabe for sig selv. Der tror jeg, navne betyder noget, siger udenrigsministeren.

40 kommentarer
Vis kommentarer