Udenrigsministeriet ringede til politidirektør: Tibet-demoer bekymrede kinesere

Der var direkte kontakt fra ministerium til Københavns Politi om kineseres frygt for at miste værdighed.

En tidligere protokolchef i Udenrigsministeriet gav tilbage i 2012 telefonisk besked til politidirektør Johan Reimann om kinesisk bekymring for Tibet-demonstrationer.

Det fortæller protokolchefen, Jette Nordam, torsdag til Tibetkommissionen.

- Jeg har ikke instrueret politiet i noget som helst. Jeg har viderebragt en bekymring fra kinesisk side. Hvordan Københavns Politi behandler det, er ikke mit bord, siger Jette Nordam.

Oplysningen er central i den såkaldte Tibetsag. Den handler nemlig netop om, hvorvidt politiets grundlovsstridige adfærd over for demonstranter har rod på ministerielt niveau.

Eksminister afhørt om Tibet-sag: Vi var nogle, der undrede os

Pensionist-Villy afhøres om Tibet-skandale

Johan Reimann var dengang øverste chef i Københavns Politi, som stod for en væsentlig del af sikkerheden under daværende præsident Hu Jintaos statsbesøg tilbage i 2012.

Jette Nordam fortæller, at hun ringede til politidirektøren, fordi hun fik besked på at viderebringe kinesernes bekymring til politiet. Hun kendte Reimann personligt, og derfor ringede hun til ham.

Det var den daværende kontorchef i ministeriets asienkontor, Martin Bille Henriksen, der bad hende om at kontakte politiet. Han skal senere afhøres af kommissionen.

Jette Nordam er i dag dansk ambassadør i Finland og fra næste år skal hun være hofdame for dronningen.

49 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere