Udlændingevalg vil komme igen og igen og igen

Polfoto
Polfoto

Hvis nogen derude tænker, at vi i Danmark har nok af udlændingevalg, og nu må det da være slut med det der ’dem og os’ - og det hænder, har jeg bemærket -  er her en forudsigelse:

Det næste valg bliver også et udlændingevalg. Og det følgende ligeså.

De i øjeblikket mere end 50 millioner flygtninge i verden – det største antal siden Anden Verdenskrig – er vidnesbyrd. Det er en udbredt opfattelse på de sociale medier, at Danmark er et lukket, goldt, egoistisk og selvtilstrækkeligt land, når det gælder flygtninge.

Særligt billeder af bådflygtninge, der krydser Middelhavet fra Tyrkiet til Grækenland og dermed ind i EU har ikke gjort det mindre. Alle danske medier har været forbi den samme englænder på Lesbos, der guider både flygtninge og danske journalister på tørt land med tårefrembringende resultat.

’Hvor er vi hjerteløse her i Danmark’, eller ’Jeg synes, vi skal tage imod dem alle’, ’Hvorfor hjælper vi ikke meget mere’, opdateres der ivrigt på Facebook.

Svaret på det sidste er simpelt: Fordi ingen kan overskue konsekvensen. Alene i juli fik Grækenland 50.000 flygtninge ind over sine grænser. Hvilket overstiger tallet for samtlige måneder i 2014 lagt sammen. Det er mange, når man i EU i maj end ikke kunne blive enige om at fordele 40.000 flygtninge fra lejre i Sydeuropa mellem medlemslandene.

Taler vi syriske flygtninge, er Danmark dertil mere rummelig og mindre selvtilstrækkelig end de fleste. Efter Sverige gav Danmark tillige automatisk, midlertidig humanitær opholdstilladelse til flygtninge fra det borgerkrigshærgede Syrien (dog med evaluering årligt – svenskerne giver tre år - men krigen i Syrien synes ikke ligefrem på vej mod en slutning). Hvad angår syriske asylsøgere, er Danmark altså langt mere hjælpende end mange andre EU-lande.

EU-kommissær for indvandring og indre anliggender, Dimitris Avramapoulos, opfordrede i denne uge nok engang medlemslandene til en aftale om fordeling af asylsøgere. EU nærmer sig en tredobling af asylsøgere sammenlignet med sidste år.

Presset hober sig op. Og det gør de lokale og ofte desperate løsninger i samme takt. Ungarn opfører en mur mod nabolandet Serbien a la ’Jerntæppet’ for at hindre flere asylsøgere i at komme den vej ind. Englænderne har fået et kæmpe hegn opført i Calais ved indgangen til tunnelen mellem Frankrig og England. Her opstår natligt scener, der ligner noget fra en dystopisk science fiction film, når kampklædt politi forsøger at forhindre flygtninge i at komme gennem tunnelen. Spanien har indgået aftaler med visse nordafrikanske lande, som lyder: I holder flygtningene på jeres kontinent, til gengæld betaler vi jer for det. Hvilket ikke er helt efter regelsættet.

Bør man hjælpe endnu mere i Danmark? I EU? Bestemt. Men hvordan?

Der er ikke samme regler i EU-landene for asylsøgere. Hvilket er det store monster i den skæve ligning. Kun fælles regler og en klar fordelingsnøgle kan tilsyneladende løse problemet. Alle frygter imidlertid bølgen, hvis sluserne åbnes. Hvorfor ingen har specielt travlt med at blive enige. I politik bliver man ikke genvalgt af at stå på kommandobroen og navigere efter store skær ude i fremtiden, men på at sørge for at sejle i smult vande og holde liggestolene på soldækket i ro.

Inger Støjberg og Venstres ’kampagne’, der med budskabet ’bliv væk’, hold jer borte’, ’kom ikke her', som skal rettes mod flygtninge, er end ikke marginalt interessant. Eller anvendelig for noget som helst. Vi er blevet godt syv milliarder mennesker på Jorden. Flere milliarder kommer til de nærmeste tiår. Alle, som er fattigere, ønsker at leve, som man gør i Vesten. Advarende webindslag, kampagner, plakater, flyveblade eller ej. Det hører ikke op.

Flygtninge er ikke denne sommers alt overskyggende udfordring, det er ikke dette års store spørgsmål. Det er derimod, som den tyske avis, Süddeutsche Zeitung, har beskrevet det: Dette århundredes største problem.

Så ja, det næste folketingsvalg bliver også et udlændingevalg. Og valget derefter ligeså.

Faktisk er sandsynligheden overvældende for, at de næste mange års folketingsvalg bliver udlændingevalg. Som en flygtningebåd fyldt til rælingen med angst for at kæntre, vil valgene være proppet til randen med ’dem og os’-debatter.

91 kommentarer
Vis kommentarer