Udlandsdansker bruger 200.000 på opbakning til DF

Selvom Bent Ewald har boet i Canada siden 1955, giver han i fire danske aviser sit besyv med i valgkampen.

Følg Politik

Det var et ønske om at bevare Danmark, som han kan huske det, der fik udlandsdanskeren Bent Ewald til at give sit besyv med i den danske valgkamp, fortæller han til Ritzau.

- Hvad er det, der sker med vort gamle Danmark? skriver han i et åbent brev, der er indrykket som helsidesannonce i mandagens Berlingske, Jyllands-Posten, Politiken og Børsen.

- Alt for mange udlændinge, der ikke kan eller vil forstå vores værdier og ikke vil os det godt, tager ophold i landet. Mange åbenbart på offentlig forsørgelse og en betragtelig del kriminelle, skriver han og opfordrer til at stemme på Dansk Folkeparti ved det kommende folketingsvalg.

Bent Ewald har boet i Vancouver i Canada, siden han emigrerede i 1955, men han fortæller, at han hele tiden har haft tæt forbindelse til Danmark.

Ofte tager han på ferie i Danmark, både han og hans børn taler dansk, og han føler sig stadig som dansker.

Ordene er hans egne

Det visuelle udtryk i annoncerne har fået flere på de sociale medier til at spekulere i, om annoncen i virkeligheden kommer fra partiet. Blandt andet ser man i baggrunden en rapsmark, som ligner en mark, der tidligere har været i annoncer fra Dansk Folkeparti.

Men både partiet og Bent Ewald fortæller, at det skyldes, at Bent Ewald har benyttet reklamebureauet Apple Farm, som Dansk Folkeparti også bruger.

Bent Ewald fortæller til Ritzau, at det har kostet ham 196.000 kroner at indrykke de fire helsidesannoncer. Selv om han har været medlem af Dansk Folkeparti i et års tid, understreger han, at ordene i annoncen er helt hans egne.

- Det kan du tro, de er, siger han.

- Vi har et ordsprog herovre, som siger 'put your money where your mouth is'. Jeg har i mange år talt for nøjagtig det, som står i brevet, så jeg syntes, det var på tide at gøre noget ved det.

Bent Ewald fortæller, at han er fascineret af tanken om, at Danmark - med undtagelse af perioden 1864-1920, hvor vi 'havde problemer med Tyskland' - i hans øjne stort set ikke har ændret sig hverken kulturelt eller geografisk i 1000 år.

- Kan du forestille dig et land, der i 1000 år har haft en bestemt befolkning med samme interesser, samme mad og samme sprog? Det er det Danmark, jeg gerne vil bevare, siger han.

- Selvfølgelig er jeg nostalgisk, men jeg havde jo min opvækst i Danmark, og jeg er interesseret i, at man prøver at holde Danmark nogenlunde, som jeg kan huske det.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+