Udskudt igen igen: Nyt kampfly vælges først til foråret

Om det bliver Super Hornet, Eurofighter eller Joint Strike Fighter, der skal erstatte de danske F-16'er, afgøres først til foråret

Eurofighteren - her i en britisk version - er en af de tre kandidater, der kæmper om at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: AP)
Eurofighteren - her i en britisk version - er en af de tre kandidater, der kæmper om at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: AP)

Det er åbenbart ikke helt let at finde ud af, om der skal stå Super Hornet, Eurofighter eller Joint Strike Fighter på den bestillingsseddel, som forsvaret skal udfylde i forbindelse med afløsningen af de nuværende F-16-fly.

Endnu engang er den politiske beslutning blevet udskudt - denne gang til foråret 2016.

Ifølge kalenderen begynder foråret den 1. marts, så der kommer således fortsat til at gå mere end to måneder, før beslutningen træffes.

Det oplyser forsvarsminister Peter Christensen (V) ifølge nytkampfly.dk i et notat til forsvarsudvalget.

'Der er behov for yderligere tid til at konsolidere beslutningsgrundlaget. Det er således nu forventningen, at beslutningsgrundlaget vil kunne offentliggøres i løbet af foråret 2016,' lyder det i notatet.

To danskere og et F-16-fly (forrest) har siden 2008 været udstationeret i USA. Her støtter de testflyvningerne af F-35 Joint Strike Fighter (I baggrunden). (Foto: Lockheed Martin) Samfund Så meget har Danmark allerede brugt på F-35

Siden 2013 har en særlig projektgruppe i forsvarsministeriet udarbejdet en rapport med en anbefaling ud fra en række militære, økonomiske, strategiske og industrielle faktorer af, hvilket kampfly der i fremtiden vil være optimalt for Danmark.

Gennem det seneste år har de skiftende forsvarsministre flere gange udskudt offentliggørelsen af rapporten og beslutningen af typevalg.

Først skulle rapporten have været offentliggjort den 18. juni, men så blev der udskrevet folketingsvalg. Derefter hed deadlinen først efteråret, så inden nytår, derefter i begyndelsen af 2016 og nu altså først i foråret 2016.

Ekstra Bladet beskrev mandag, hvordan partierne uden for forsvarsforligskredsen, Enhedslisten og Alternativet, ikke kan få at vide, hvor pengene til finansieringen af kampflyene, der kan komme til at koste op mod 30 milliarder kroner, skal komme fra.

F/A-18 Super Hornet er en af de tre kandidater til at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: Polfoto) Samfund Vil bruge 30 milliarder på fly: Aner ikke hvor pengene skal komme fra

Tidligere har Carl Holst (V), da han kortvarigt sad på posten som forsvarsminister, oplyst, at pengene skal findes inden for forsvarsbudgettet.

- Regering siger, at midlerne skal findes inden for rammen af forsvarsbudgettet, men det er nemt nok at sige, for der skal lægges nyt fra 2017 - og hvor stor bliver den ramme så? sagde Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm i går til Ekstra Bladet.

Regeringen har i bund og grund to muligheder: Enten at tage penge fra en anden kasse og tilføre dem forsvaret, når der skal forhandles nyt forsvarsforlig på plads fra 2017 og frem. Eller at lade forsvaret klare sig for samme beløb som nu og dermed finde pengene inden for forsvarets rammer.

- For at flyene kan købes, skal der findes penge, men om det bliver på andre materielbesparelser, eller om det bliver på fyringer, kan jeg ikke sige. Men det kan umuligt gøre det bedre at være soldat i det danske forsvar af at få den her milliardudhulning af budgetterne. Selvfølgelig med mindre man vælger at øge forsvarsbudgetterne, lød det i går fra Alternativets freds- og forsvarsordfører René Gade.

F/A-18 Super Hornet er en af kandidaterne til at blive Danmarks erstatning for de nuværende F-16-fly. (Foto: US Navy) Samfund Nyt kampfly: Her er de tre kandidater

85 kommentarer
Vis kommentarer