Annonce:
Annonce:

Udtalte sig politisk: Regionsrådsformand revser koncerndirektør

Koncerndirektør Ole Thomsen udtalte sig politisk om strejken, og nu er han blevet irettesat af formanden for regionsrådet i Midtjylland

Anders Kühnau kunne ikke have drømt op at have skrevet det samme, siger han. Arkivfoto: Helle Arensbak/Polfoto
Anders Kühnau kunne ikke have drømt op at have skrevet det samme, siger han. Arkivfoto: Helle Arensbak/Polfoto
Annonce:
Følg Politik

Koncerndirektøren i Region Midtjylland, Ole Thomsen, har fået en reprimande, efter et opslag på Facebook vakte stor vrede blandt sygeplejerskerne i regionen.

Det siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til Ekstra Bladet, hvor han samtidig anerkender, at regionens udtalelser, anført af koncerndirektøren, gik over grænsen for, hvad den administrative ledelse kan sige.

- Jeg synes ikke, man skulle have inddraget konflikten i det opslag her. Det er en fejl. Der bevæger man sig klart ind på den politiske banehalvdel. Det er politisk.

- Jeg kan godt forstå, at det har gjort mange af medarbejderne vrede, og havde jeg været involveret i det, havde jeg ikke drømt om at inddrage sygeplejerskestrejken i det. Det var uheldigt og uhensigtsmæssigt.

Han understreger, at problemerne i sundhedsvæsnet, blandt andet med lange ventetider, skyldes mange faktorer.

Annonce:

I opslaget, der nu er blevet præciseret på opfordring af regionsrådsformanden, var det egentlige budskab, at danskerne skal have tålmodighed med det danske sundhedsvæsen.

Men tre gange står der, at de lange ventetider skyldes sygeplejerskernes strejke, og det har altså fået mange til at tænke, at regionen bebrejder sygeplejerskerne for problemerne på hospitalerne.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Heunicke og Hummelgaard bliver spurgt ind til tallene bag den store behandlingspukkel efter strejken, og hvorfor Mette Frederiksen pludselig har grebet ind i konflikten.

Heunicke og Hummelgaard bliver spurgt ind til tallene bag den store behandlingspukkel efter strejken, og hvorfor Mette Frederiksen pludselig har grebet ind i konflikten.

Legitim strejke
Da Ekstra Bladet interviewede koncerndirektør Ole Thomsen, mente han ellers ikke, at der var en problematisk retorik i opslaget.

Men det går Anders Kühnau altså også i rette med.

- At det fremgår så mange gange, at det her handler om strejken, det skulle man have afholdt sig fra.

- Er det opfattelsen i den øverste regionsledelse, at det er strejken, der er skyld i problemerne i sundhedsvæsnet, når I sidder bag lukkede døre?

Annonce:

- Jeg har ikke drøftet det her bag lukkede døre. Så det må du spørge vores ledelse om. Jeg har ingen grund til at tro, at det er sådan, den almindelige opfattelse er.

- Jeg mener ikke, at man skulle have brugt det som et argument i det her opslag. Det er en legitim strejke.

Regionsrådsformanden fortæller, at han har indskærpet, hvem i regionen der blander sig i hvad, over for direktionen.

- Det var det første, jeg gjorde, da jeg mødte ind mandag morgen.

- Jeg har sagt, at der fremover ikke skal udgå den her slags beskeder i min region på spørgsmål, som har politisk karakter.

Det siger Dansk Sygeplejeråd

Ekstra Bladet har talt med Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Midtjylland, Anja Laursen.

Hun siger således:

- Jeg anerkender selvfølgelig, at der skal være en god tone. Det har bare ikke noget at gøre med hverken konflikten eller covid-19. Det handler om, at vi har et underfinansieret sygehusvæsen, så det synes jeg er en uheldig melding. Jeg er glad for, at den siden er blevet modereret.

Hun kalder opslaget 'mislykket'.

- Opfatter du så bare opslaget som fejlslagen kommunikation eller som et bevidst forsøg på at bebrejde sygeplejerskerne?

- Jeg synes, det essentielle er, at det er embedsværket og direktionens ansvar at gå videre til systemet over dem, politikerne, når sundhedsvæsnet ikke hænger sammen, i stedet for at sende den udad. Det er min forventning.

- Der er uden tvivl kommet et efterslæb efter strejken. Selvfølgelig. Ellers ville det med alt tydelighed vise sig, at strejken ikke har talt. Nu er det arbejdsgivers ansvar at handle på, at sundhedsvæsnet er underfinansieret, og at man har svært ved at fastholde et tilstrækkeligt antal sygeplejersker.

Anja Laursen mener desuden heller ikke, at regionens egentlige intention, at få danskerne til at have tålmodighed med sundhedsvæsnet, hører sig til lige nu.

- Jeg synes, det er beskæmmende, at man vil gå ud og mane til besindighed. Jeg synes ikke, der er behov for at mane til besindighed. Der er et behov for, at vi på tværs af partier, køn og brancher i Danmark tager en drøftelse af, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud, og det lønefterslæb, kvindedominerede grupper har.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: