Annonce:
Annonce:

Udvist influencer var på vej til lufthavnen: Så ringede de

Christina Markus har fået lov til at blive i Danmark, mens myndighederne genovervejer hendes sag

Christina Markus har fået afslag på at bo i Danmark med sin danske mand. Det skyldes en gammel regel, der flere gange har været til debat

Hør Christina Markus og hendes danske kæreste, Jakob Green, fortælle om sagen her.
Annonce:
Følg Politik

Amerikanske Christina Markus havde netop lynet lynlåsen på sin rejsetaske og skulle til at tage mod lufthavnen, da beskeden kom:

Hun skulle ikke forlade Danmark alligevel.

- Jeg var i chok, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Den 22-årige influencer havde ellers fået ordre på at forlade Danmark senest 18. februar. Der var således få timer til, at hendes fly skulle lette, da hendes danske mand torsdag i sidste uge blev ringet op af myndighederne.

De meddelte ham, at Christina Markus har fået lov til at blive i landet, mens hendes klagesag bliver behandlet.

Det er en proces, som kan tage op til 14 måneder. Og det har givet nyt håb til det dansk-amerikanske par, som fik afslag på familiesammenføring, fordi de er under 24 år gamle.

- Der er jo en reel chance for, at jeg når at blive gammel nok, inden de når at blive færdige med at behandle klagen, siger Christina Markus.

Især den korte udrejsefrist tog hårdt på Christina Markus. Hun fik kun 14 dage til at pakke alt sammen og forlade sit liv i Danmark. Foto: Linda Johansen
Især den korte udrejsefrist tog hårdt på Christina Markus. Hun fik kun 14 dage til at pakke alt sammen og forlade sit liv i Danmark. Foto: Linda Johansen

Annonce:

1,7 millioner følger med
Christina Markus bor i Birkerød med sin mand, Jakob Green, der er 23 og læser datalogi. Hun er i færd med at lære dansk og har med egne ord 'aldrig modtaget en øre' fra den danske stat.

Hun kan desuden leve af at lave indhold til sine sociale medier; 1,7 millioner TikTok-brugere følger således hver dag med parrets liv i Danmark, og sidste år rullede historien om deres kærlighed over skærmen i tusinder af danske hjem, da de deltog i tv-programmet 'Grænseløst forelsket'.

I fremtiden er drømmen dog at skrue ned for influencer-tilværelsen og arbejde som folkeskolelærer - et erhverv, Christina Markus også er uddannet til fra et amerikansk college.

Sagen kort: Danskernes umulige kærlighed

Ekstra Bladet har siden foråret 2021 bragt en lang række historier om danskere med udenlandske ægtefæller, der kommer i klemme i reglerne, når de søger om at få lov til at bo i Danmark.

Nogle familier bliver splittet ad i årevis, mens andre helt må opgive Danmark og flytter til udlandet.

Som følge af avisens dækning igangsatte den forhenværende regering et serviceeftersyn af reglerne for familiesammenføring, og i september 2022 landede så en længe ventet rapport, der i hårde vendinger kritiserer reglerne på en lang række punker.

Et massivt flertal i Folketinget har for længst meldt ud, at man ønsker at ændre reglerne, og efter Ekstra Bladets dækning fremgår det nu også af regeringsgrundlaget, at sprogkravet skal justeres, og at bankgarantien skal halveres.

Men ændringerne lader stadig vente på sig.

I mellemtiden fortsætter Ekstra Bladet med at sætte fokus på den kærlighed, der for nogle synes umulig at få lov til at udleve på dansk jord.

Skulle rejse ud i et år
Det er den såkaldte 24-års-regel, som er årsag til, at parret trods alt det har fået afslag på at måtte bo sammen i Danmark.

Reglen har eksisteret siden 2002 og betyder, at i et ægteskab mellem en dansker og en udlænding skal begge være fyldt 24 år, for at sidstnævnte kan få opholdstilladelse.

Annonce:

I Christina Markus' tilfælde betød reglen altså i praksis, at hun skulle rejse ud af Danmark og opholde sig i USA i næsten et år, før hun måtte komme tilbage hertil og søge om opholdstilladelse på ny.

- Det slipper vi heldigvis for nu, siger hun lettet.

Det dansk-amerikanske par har fået nyt håb for deres fremtid i Danmark. Men intet er endnu sikkert. Foto: Linda Johansen
Det dansk-amerikanske par har fået nyt håb for deres fremtid i Danmark. Men intet er endnu sikkert. Foto: Linda Johansen
 

Har vakt debat flere gange
Siden sin indførsel er reglen, der har til formål at forhindre arrangerede ægteskaber og tvangsægteskaber, jævnligt blevet debatteret.

Den spøgte således under regeringsforhandlingerne i 2011, og i en rundspørge fra 2015 udtalte Venstre, der var med til at indføre reglen og i dag sidder i regering, at reglen skulle moderniseres, så den 'ikke rammer dem, den ikke skal'.

I dag er blandt andre Radikale Venstre fortalere for at få loven gjort mere fleksibel. Men selvom den flere gange har vakt debat, er der lige nu ikke udsigt til, at den bliver ændret.

Det er svært at forstå, synes Christina Markus.

- Hvis reglerne er så ubøjelige, som det er tilfældet her, så ender Danmark jo med at skyde sig selv i foden.

Danskernes umulige kærlighed

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om reglerne for familiesammenføring m.m.

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet mente de danske myndigheder ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men han kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år. Få måneder efter fik parret endelig familiesammenføring.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

De er mindre kriminelle end danskere: Udenlandske ægtefæller til danske statsborgere er mindre kriminelle end danskerne selv, viser opgørelse. Desuden er 97,7 procent af arbejdsstyrken i beskæftigelse.

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere: Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke et integrationsproblem for Danmark, slog daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast på et samråd i juni 2021, som han var indkaldt til på baggrund af Ekstra Bladets dækning.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret har nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Britiske Philip smidt ud efter brev-kaos: - Vanvid: Efter brexit skulle Philip Russel søge om lov til at blive i Danmark, men han søgte fire dage for sent. Brevene, der skulle informere om fristen, kom nemlig aldrig, så nu står Philip til at blive smidt ud af landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne har fået nok af politikernes regler: Farvel, Danmark!: Til trods for at dansk er hans modersmål, kunne Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok til, at han må leve her med sin kone. Nu har han besluttet sig for at forlade Danmark.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Rapport afslører: Hård kritik af reglerne: De danske regler for ægtefællesammenføring får massiv kritik i en rapport, som blev bestilt efter Ekstra Bladets dækning.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Slår fast: Vi VIL ændre reglerne: Efter Ekstra Bladets afdækning ønsker et flertal i Folketinget nu at ændre reglerne for familiesammenføring, så færre danskere kommer i klemme, når de finder kærligheden i udlandet.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Løkke erkender: Ja, det var en fejl: Det var en fejl at stramme udlændingepolitikken så meget, som man gjorde, da Lars Løkke Rasmussen havde magten, erkender han.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Støjbergs gak-regler: Danskere i klemme må klare sig selv: Utallige helt almindelige danskere er kommet i klemme i regler, som Inger Støjberg lavede, da hun var minister. Men hun fortryder intet.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Influencer smidt ud af Danmark: Ramt af omstridt lov: Christina Markus er influencer og kendt fra dansk tv. Hun har fået afslag på at bo i Danmark med sin danske mand på grund af en over 20 år gammel regel.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: