Annonce:
Annonce:

Uenighedslisten: Tæsk til Johanne og co.

Enhedslistens top må indse, at baglandet dumper deres darling som borgmester-kandidat

Johannes Schmidt-Nielsen får sin popularitet til trods ikke altid sin vilje i Enhedslisten. I 2013 forkastede partiets årsmøde 'lex Johanne', som ville have ændret rotationsprincippet og dermed hendes tid i Folketinget. Foto: Mogens Flindt
Johannes Schmidt-Nielsen får sin popularitet til trods ikke altid sin vilje i Enhedslisten. I 2013 forkastede partiets årsmøde 'lex Johanne', som ville have ændret rotationsprincippet og dermed hendes tid i Folketinget. Foto: Mogens Flindt
Annonce:
Følg Politik

Når Enhedslistens københavnske medlemmerne i dag mødes til generalforsamling er Johanne Schmidt-Nielsen en af hovedtalerne.

Den mangeårige profil har ved flere valg scoret rekordstore stemmetal og er stærkt medvirkende til, at Enhedslisten i dag er det fjerdestørste parti i Folketinget.

Men – og der er næsten altid et men.

De menige medlemmer af den rød-grønne sammenslutning har ikke gjort, som Johanne – og andre Christiansborg-folk – har opfordret dem til.

Overraskelse
I stedet for at stemme ledelsens fortrukne borgmesterkandidat Rikke Lauritzen ind som nummer et på stemmesedlen ved kommunalvalget til efteråret sendte medlemmerne gruppeformanden helt ned på fjerdepladsen.

Annonce:

På førstepladsen står i stedet ganske overraskende 36-årige Ninna Hedeager Olsen. Hun er i dag menigt medlem af Borgerrepræsentationen mod fokus på beskæftigelsespolitik. Græsrødderne har også tildelt den tidligere bz-talsmand Gyda Heding en topplacering, der med al sandsynlighed sikrer valg til rådhuset.

Rangordenen blev inden generalforsamlingen afgjort ved en såkaldt urafstemning blandt medlemmerne. Afstemningen er afgørende, fordi Enhedslistens massive opbakning i hovedstaden betyder, at nummer et på stemmesedlen er sikker på at score en eftertragtet borgmesterpost på rådhuset.

Stemmer på dig!
Ledelsen – heriblandt Johanne Schmidt-Nielsen – havde ellers på de sociale medier ført kampagne for, at gruppeformand Rikke Lauritzen skulle have førstepladsen.

’Jeg stemmer på dig!!! Det synes jeg også, alle andre skal gøre’, skrev Johanne Schmidt-Nielsen i en kommentar på Rikke Lauritzens Facebook-profil 2. februar.

’Jeg synes, det er vigtigt, at vi giver hende et stærkt mandat, så husk at sætte kryds ved hende, når du skal vælge mellem alle de mange gode kandidater’, lød det 21. januar fra Stine Brix (EL) på Facebook.

Annonce:

Også Enhedslistens presse- og kommunikationsansvarlige, Emil Nielsen, slog på tromme for Rikke Lauritzen.

’Enhedslistens borgmesterpost i København er en af venstrefløjens vigtigste, tungeste og mest utaknemmelige tillidsposter, hvor man både skal stå i spidsen for en stor forvaltning, som øverste politiske chef, formå at slås for Enhedslistens politik, sætte tydelige politiske dagsordner og kunne samarbejde med vores politiske venner (og fjender). Alt det er jeg overbevist om, at Rikke kan levere’, skrev han på sin Facebook-profil 10. januar.

Enhedslisten-kandidat: Jeg forstår de unge mennesker, der er pissefrustrerede og forleden dag smadrede en bank

Mød Enhedslistens røde hær i København: Kendt BZ'er, terrordømt og fængslet fredsvagt

 

Johanne Schmidt-Nielsen og partiets pressestyrmand Emil Nielsen under Enhedslistens årsmøde sidste år. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Johanne Schmidt-Nielsen og partiets pressestyrmand Emil Nielsen under Enhedslistens årsmøde sidste år. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

 

* * *

Johanne: Jeg blander mig ikke

Ekstra Bladet ringer til Johanne Schmidt-Nielsen for at høre, hvordan hun har det med, at partifællerne ikke lyttede til hende og den øvrige partitops opfordringer.

Annonce:

Men hun havde ikke meget at sige til medlemmernes valg.

- Du skriver da på Facebook, 'jeg stemmer på hende, det synes jeg, også alle andre skal gøre'?

- Jeg stemmer på mange. Men jeg blander mig ikke i den debat offentligt. Og det har jeg heller ikke gjort.

- Så det er ikke skuffende?

- Jeg blander mig ikke i den debat offentligt. Og har heller ikke gjort det. Jeg har sagt, jeg stemmer på hende. Jeg kunne stemme på mange, siger Johanne Schmidt-Nielsen, inden hun afslutter samtalen.

* * *

Rabaldermøde

Der er lagt op til lidt af et rabaldermøde, når Enhedslistens folk mødes i dag i HK's lokaler på Islands Brygge.

Normalt stemmes bestyrelsens forslag til kandidatlisten igennem. Men i år har en gruppe yngre medlemmer udarbejdet en alternativ liste, som vil rykke 23-årige Rasmus Holme fra Nordvest-kvarteret op som nummer ti på listen. Det vil give ham en realistisk mulighed for at blive valgt. Bestyrelsen har blot placeret ham som nummer 14 uden reel mulighed for valg.

Annonce:

'Enhedslisten skal ikke være det eneste parti der ikke stiller ung kandidat i top ti, vi skal derimod være dem der tager ungdommens krav og problemer seriøst', skriver fire forslagsstillere i dagsordenen.

Imod personkult
Derudover går Enhedslistens lokalafdeling Amager Vest op imod bestyrelsens ønske om at opstille én forudbestemt borgmesterkandidat. I stedet ønsker afdelingen, at de fire øverste kandidater bliver sideordnet. Så må deres kvalifikationer afgøre, hvem der bliver borgmester i konstitueringen.

'Det er et meget stærkt signal at sende i en tid, hvor populisme og personkult er højrefløjens foretrukne arbejdsmetode', argumenteres der i dagsordenen.

* * *

Medlemmerne styrer

Enhedslisten holder fast i, at det er medlemmerne, som i udstrak grad bestemmer, hvilke kandidater der skal vælges til Borgerrepræsentationen.

Det skyldes, at Enhedslistens stiller op på såkaldt partiliste, som betyder, at rækkefølgen på stemmesedlen er altafgørende for, hvem som kommer ind.

Rækkefølgen besluttes i tre trin.

Annonce:

1) Først afholdes en urafstemning blandt medlemmerne. Hver medlem kunne stemme på op til 11 kandidater.

2) På baggrund af urafstemningen udarbejder bestyrelsen sit forslag til stemmesedlens udseende.

3) Kandidatlisten godkendes almindeligvis af generalforsamlingen. Men i år er der altså udsigt til diskussion blandt medlemmerne.

Medlemmernes store indflydelse betyder, at vælgernes personlige stemmer har mindre betydning end i andre partier.

Listens nummer to Signe Færch - som i dag har trukket sig fra kommunalpolitik - fik ved kommunalvalget i 2013 med 4271 personlige stemmer bedre vælgeropbakning end listens nummer ét. Den nuværende miljø- og teknikborgmester Morten Kabell opnåede 3774 personlige stemmer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: