Uffe Elbæk brød med Alternativet: Klar med nyt politisk projekt

Afhoppere fra Alternativet har Frie Grønne Stemmer, der endnu ikke er et parti, men måske bliver det

Sådan forklarede Uffe Elbæk sit exit fra Alternativet. Video: Brian Weichardt og Tariq Mikkel Khan

Fire afhoppere, der 9. marts forlod Alternativet i protest, har startet et nyt politisk projekt med navnet Frie Grønne Stemmer.

Der er ikke tale om et parti endnu, men det kan det blive på sigt, siger stifter af Alternativet Uffe Elbæk til Kristeligt Dagblad.

Han forlod sammen med Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer Alternativet 9. marts, kort efter at Josephine Fock var blevet valgt til ny politisk leder af partiets medlemmer.

I dag deler de tre kontor på Christiansborg og har hinandens mandater i ryggen.

- Det er ukendt territorie. Juridisk er vi ikke noget parti, men vi er alligevel en gruppe, siger Uffe Elbæk til avisen.

- Jeg er åben for det hele. Men lige nu er vi virkelig fire frie grønne stemmer, og der ligger ikke et nyt forkromet politisk projekt foran os, som vi er klar til at melde ud. Det er heller ikke sikkert, at det nogensinde når derhen. Men der ligger en lyst til at få samlet op på de erfaringer, vi gjorde os i Alternativet.

Fock: Jeg er ikke Komiske Ali

Uffe Elbæk ville stadig have været en del af Alternativet, hvis Rasmus Nordqvist var blevet valgt som formand frem for Josephine Fock. Det oplyste han til Ekstra Bladet efter sin exit.

Beskeden om at forlade partiet overleverede han til Josephine Fock i en mail.

Efter at Josephine Fock overtog posten som politisk leder for Alternativet, blev hun beskyldt for krænkende adfærd, da hun sad i Folketinget fra 2015 til 2018. Et spinkelt flertal af partiets hovedbestyrelse har siden bakket op om Fock som leder.

Efterlod økonomisk ruin
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Uffe Elbæk efterlod en økonomisk ruin til Fock.

Det skyldes, at de fire afhoppere opretholder deres mandater i Folketinget, og derfor tager store dele af den økonomiske støtte med sig over i tilværelsen som løsgængere.

Reglerne for støtte af politiske partier på Christiansborg er nemlig betinget af, at partiet har mindst fire folketingsmedlemmer.

Alternativet var med fem folketingsmedlemmer sikret 9,5 millioner kroner årligt i gruppestøtte til sekretærer, eksperter og pressefolk. Det beløb vil falde til beskedne 1,7 millioner kroner årligt, nu hvor blot en enkelt MF'er repræsenterer partiet på tinge. Det fremgår af tal fra Folketingets økonomikontor.

Uffe efterlader Fock i økonomisk ruin

Kendt komiker dropper Alternativet

 

Uffe Elbæk truet af partifæller

Tidligere profil i Alternativet forlader partiet