Uffe Elbæk: Fra kaospilot til partileder

Uffe Elbæk forlod De Radikale efter nej til øremærket barsel til fædre. Nu leder han sit eget politiske parti

Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Nok var nok for Uffe Elbæk, da regeringen droppede øremærket barsel til mænd. Han forlod sit politiske ståsted gennem 15 år, De Radikale, i september 2013 og blev løsgænger i Folketinget.

Nu er han leder af det nye politiske parti Alternativet, der ventes at blive godkendt af Indenrigsministeriet til at komme på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

Uffe Elbæk blev valgt til Aarhus Byråd for De Radikale i 2001, han er kendt som far til kaospiloterne - og hans tid i Folketinget har da også været præget af "kaos" - undertiden.

Han blev i oktober 2011 udpeget til at være kulturminister. Men den utraditionelle minister forlod magtens tinde, da der blev sået tvivl om hans habilitet i forbindelse med nogle middage betalt af Kulturministeriet.

Sagen bragte kulturministeren ud i et stormvejr, der endte med, at han forlod jobbet. Siden frikendte Rigsrevisionen dog Elbæk for anklagerne om inhabilitet.

Uffe Elbæk startede som socialpædagog i Aarhus Kommune i 1980'erne. Men han ville mere - og han gik fra at være kommunalt ansat udviklingsmedarbejder til at grundlægge iværksætteruddannelsen Kaospiloterne i 1991, hvor han var rektor til 2006.

Den treårige uddannelse til Kaospilot med vægt på projektledelse skulle være med til at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden, og for mange har uddannelsen givet job i erhvervslivet, mens mere end en fjerdedel af eleverne ifølge skolen starter selvstændig virksomhed.

Men uddannelsen har også været udsat for hård kritik for at uddanne eleverne til at starte projekter for skatteborgernes penge, som ikke har reel samfundsværdi.

Trods de kritiske røster var Uffe Elbæk som rektor for Kaospiloterne en markant kulturperson i Aarhus, og det blev afsættet for en politisk karriere.

Tiden i Aarhus sluttede dog i 2007, da Uffe Elbæk flyttede til København for at være direktør for den internationale sports- og menneskerettighedsbegivenhed World Outgames.

Og ved valget i 2011 blev den tidligere kaospilot stemt ind i Folketinget. Allerede før han rigtigt havde nået at virke som folketingsmedlem, blev han udnævnt til kulturens minister.

Privat lever Uffe Elbæk i registreret partnerskab med antropolog Jens Pedersen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time