Uffe Elbæk i opsang: Fagbevægelsen er alt for defensiv

Alternativets leder savner den progressivitet i fagbevægelsen, man så for 100 år siden

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, synes, at fagbevægelsen er alt for defensiv og har glemt visionerne - men måske kan de alligevel mødes på halvvejen.

Det siger han i en debat med fagforeningen 3F's formand, Per Christensen, på Folkemødet på Bornholm.

- Jeg savner en meget mere progressiv fagforening og fagbevægelse, end vi ser i dag, siger Uffe Elbæk.

Men han vil meget gerne bygge et samarbejde op med fagbevægelsen, som siden partiets fødsel har udvist skepsis og tilbageholdenhed.

- Vi vil gerne lege med jer, vi vil gerne høre, hvad I tænker. Jeg mangler jeres bud på, hvordan samfundet skal udvikle sig i generation 2.0. Vi bliver nødt til sammen at udvikle det danske samfund, siger Uffe Elbæk.

Fagbevægelsen har tidligere udtrykt skepsis om, hvorvidt Alternativet er et socialistisk eller borgerligt parti, og hvorvidt de deler det samme værdigrundlag.

Per Christensen mener, at Uffe Elbæk er for flyvsk i sine ambitioner, og at han glemmer arbejdernes kampe - og at han eksempelvis svigter fællesskabet ved at benytte sig af kørselstjenesten Uber.

- Jeg mangler noget konkret. Det er godt nok at være oppe på et højt niveau og diskutere værdier, men mine kolleger i 3F har behov for at tænke arbejdsmiljø og job, siger han.

Han er dog også åben for et tættere samarbejde med Alternativet.

- Alternativet repræsenterer nye tanker og nye måder at gå i dialog på, som jeg gerne vil bidrage til, siger Per Christensen.

Og som debatten skrider frem, bliver det klart, at de to måske alligevel har mere til fælles, end de lige umiddelbart lige troede.

- Der er en række fællesnævnere. Hele måden at tænke økonomi og velfærdssamfund på, der kan vi komme rigtig langt, siger Per Christensen efter debatten, der også endte med en ordentlig krammer.

De seneste tre år er Alternativet ikke blevet inviteret med til 1. maj i Fælledparken, og det er Uffe Elbæk ked af.

- De har selvfølgelig retten til at invitere folk til festen, men jeg bliver bare lidt træt, når vi ikke må være en del af en markering, som jeg synes, er vigtig, siger han.

Men efter i dag kan Alternativet måske være en del af festdagen i fremtiden.

- Jeg er ikke LO i København, men jeg ville ikke have noget som helst imod, at Uffe kom med, hvis han argumenterer sådan, som han gjorde her, siger Per Christensen fra 3F.

4 kommentarer
Vis kommentarer